Powered by Jasper Roberts - Blog

Pepparkakscupcakes med polkafrosting

Hej denna lillejulafton!
 
Dan före dan idag, och dessutom fjärde advent. Ja, nu är den nästan här, dagen som i alla fall alla barn förväntansfullt ser fram emot: julafton. Här hemma är äntligen alla klapparna nu både inköpa och inslagna, och barnen går gärna och smygkänner på paketen minsta chans de får. Det är riktigt roligt att se spänningen i deras ögon. Själv tycker jag minst lika mycket om julafton som barnen, och inte säger jag nej tack till en present eller två jag heller, men numera är det själva traditionen i sig som lockar mest. Jag älskar traditioner verkligen. 
I år ska vi fira julafton tillsammans med sambons familj. Det blir med andra ord god mat, klappar och lek tillsammans med barnens faster, kusiner, farmor och gammelmormor, och det kommer bli mysigt. Barnen längtar jättemycket efter klapparna som sagt, och jag längtar efter den goda maten, och gottebordet! Min svägerska har skvallrat om att hon har en massa hembakat gotte hemma till kaffet som hon bakat i flera veckors tid. Det är jag jättenyfiken på att se och smaka! Ja, jag är en gottegris, det är ingen mening att förneka. 
 
När vi ändå pratar om gotte, så lovade jag j er igår att det idag skulle komma recept på de pepparkakscupcakes jag bakade häromdagen till min sons klass julavslutning. Så, som utlovat kommer det här. Tänk er mjuk pepparkaka i mså portionsbitar som toppas med frisk och fräsch frosting med smak av polkagris. Ja, det är en oslagbar kombination helt enkelt!
 
Jag vill önska er alla en riktigt God Jul mina vänner. Vi hörs och ses igen i mellandagarna. 
 

Pepparkakscupcakes med polkafrosting

 ca 20 stycken
 
Pepparkaksmuffins
  • 100 gram smör
  • 2ägg
  • 2 dl farinsocker
  • 1,5 dl filmjölk
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2,5 dl vetemjöl
 
Polkafrosting
  • 200 gram naturell färskost
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk pepparmintsarom
  • ca 20 gram polkagrisar
 
  1. Pepparkaksmuffins: Vispa samman ägg och socker till en pösig konsistens.
  2. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlika, kanel och bikarbonat och blanda till en slät smet.
  3. Smält smöret och tillsätt tillsammans med mjölet. 
  4. Rör samman til en jämn smet.
  5. Fördela ut smeten i muffinsfomar.
  6. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tills de är torra i mitten när du känner med en sticka. 
  7. Ta ut ur ugnen och låt kallna helt.
  8. Polkafrosting: Blanda samman färskost med florsocker.
  9. Krossa polkagrisarna och rör ner dem tillsammans med pepparmintsaromen.
  10. Rör samman till en jämn frosting.
  11. Låt stå kallt en stund, och spritsa sedan frostingen på pepparkaksmuffinsen. 
 
Dekorera med extra krossade polkagrisar.  
 
 

Varmrökt lax med vispad hovmästarsås

Hej!
 
Dan före dan, före dan... Bara två dagar kvar till julafton allesammans. Själv tycker jag mest fortfarande att det känns som att det var trettio plusgrader och man sprang runt i shorts och linne för ett par veckor sedan. Iblad är det lite läskigt hur snabbt tiden går faktiskt. Hursom, nu är julen trots allt runt hörnet redan. 
Igår var jag med barnen  skolan för årets julavslutning. Eftersom jag är klassförälder i båda mina barns klasser blev det en massa bakande inför avslutningen. Till min sons klass bakade vi pepparkakscupcakes med polkafrosting, det receptet tänkte jag dela med mig av till er imorgon, så håll utkik efter det om ni tycker att det låter läskande. På avslutningen i kyrkan sjöng barnen så fint och min son var stolt som en tupp över att han spelade rytmikminstrument under hans klass sång, men all rätt. De var så duktiga.
Igår kväll sedan var vi hemma hos vänner och hälsade på, min guddotters familj. Det blev bebismys i massor, och hon fick sin julklapp. De andra barnen lekte och stojade för fullt, som vanligt, och ja, alla hade roligt med andra ord, precis som det ska vara. Det bjöds på ädelostgratinerad kycklingfilé och ris som jag mer än gärna mumsade i mig. Kyckling är en klar favorit på min tallrik. 
 
På tal om tallrikar, nu börjar det ju närma sig julbord med stormsteg som sagt. På måndag smäller det. Vad brukar ni ha på julbordet som kanske sticker ut lite från det traditionella? Julborden runt om i landet skiljer ju sig så klart säker väldigt mycket, men klassikerna brukar ju finnas med: Jansson, julskinka, köttbullar, prinskorv, sill, kål av diverse slag etc. Ja, mycket mat är det. 
En annan straditionell stammis på julbordet är ju laxen. I min familj brukar vi ha dels gravad lax, men även varmrökt lax, och den varmrökta laxen serveras tillsammans med en vispad hovmästarsås som en av mina mostrar började med en gång i tiden för länge sedan. Det är knappast ett recept, men ett busenkelt knep för att sätta den där lilla extra piffen på såsen, och därför vill jag dela med mig av detta lilla tips även till er. Frågar ni mig så tycker jag att den vispade såsen är mycket godare än "bara" originalet. 
 

Vispad hovmästarsås

 
 6-8 portioner
 
  • 1 burk Hovmästarsås
  • 3 dl vispgrädde
 
  1. Vispa grädden till hårda toppar.
  2. Vänd ner Hovmästarsåsen i grädden tills det blir en jämn, tjock sås.
 
Servera tillsammans med exempelvis varmrökt lax och nykokt potatis, eller på jul- eller påskbuffén.  
 
 

Senaps- och honungskyckling

Hej och en riktigt trevlig fredag till er alla! 
 
Som jag brukar säga: visst är det något alldeles extra speciellt med just fredagar! Ja, det är ju början till helgen, så det kanske inte är så konstigt egentligen. Fredag innebär ju dessutom att snart har ännu en vecka gått, och just nu närmar vi oss andra advent med andra ord. Lite adventsbak, och -fika blir det nog i helgen, men i övrigt är det ganska planlöst och skönt än så länge. 
Veckan som gått har dock varit fyllld till bredden som vanligt. Jag inledde min vecka med att vara med min dotter en dag i skolan, och det var jättemysigt. Hon var så stolt över att få visa och berätta om allt de gör. Hon har blivit så stor verkligen, med en gång nästan känns det som. Min lilla skrutt. Förutom skolbesök så hade hon dessutom julavslutning på sin gymnasik. Jag är ju dessutom med i styrelsen för gymnasikföreningen, så det var avslutning för både henne och mig. De hade en fin uppvisning, och vi sålde lotter, och sen fikade vi lite efteråt. Enkelt, men väldigt mysigt. 
 
I övrigt har det varit full rulle med jobbet, och med min bok. Just nu är boken färdig och ligger hos förlaget, vilket innebär att den kommer snart, och jag är så förväntasfull verkligen! Min allra första bok, en bakbok för barn, med fantastiska illustationer av Lotta Myrefelt. Jag känner mig minst sagt som ett barn på julafton när jag går här och väntar på att den ska släppas, och jag hoppas så klart att alla ni ska tycka om den lika mycket som vi gör! 
 
Nästa vecka är det Lucia, och eftersom jag är klassförälder i båda mina barns klasser, så kanske ni kan gissa vad jag ska sysselsätta mig med nästa vecka? Ja, helt riktigt: lussebak i mängder! Det ska bakas till min sons klass, och det ska bakas till min dotters klass där dessutom familjer ska vara med, så det kommer bli mycket bakning. Tur att jag tycker det är roligt, haha. 
Nästa helg sedan så är det dessutom dags för årliga julbordet tillsammans med jobbet, vilket jag alltid ser fram emot. Vi har alltid väldigt trevligt när vi är ute tillsammans. Men, först ska det bli denna helgen, och den startar om några timmar. 
 
Har ni planerat fredagsmiddagen ännu? Om inte så har jag ett både lättlagat och väldigt gott tips till er idag, som dessutom inte alls kräver varken många ingredienser eller särskilt stor ansträngning. Visst låter det toppen? Ja, det är det också! Kyckling är en favorit här hemma, och denna är inget undantag. Båda barnen, och vuxna, älskar den. Min egen version av 'Honey Mustard Chicken' som jag blev så förtjust i när jag bodde i New York i 20-års åldern, och som jag inte tröttnat på än idag. Tvärtom!
 
 

Senaps- och honungskyckling

 
4 portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 5 dl matlagningsgrädde 
  • 2,5 msk senap (styrka efter smak)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och svartpeppar


  1. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
  2.  Bryn kycklingfiléerna runt om, bara så de får färg, i en stekpanna och lägg sedan över dem i en ugnssäker form. 
  3. Blanda samman grädde, senap, honung och riven vitlök och riven lök till en sås. 
  4. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll såsen över kycklingen i formen. 
  6. Toppa med riven ost. 
  7. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, tills kycklingen är genomstekt. 
 
Servera gärna tillsammans med ris eller kokt potatis och exempelvis lättsaltade förvällda broccolibuketter. 
 
 
Visa fler inlägg