Powered by Jasper Roberts - Blog

Senaps- och honungskyckling

Hej och en riktigt trevlig fredag till er alla! 
 
Som jag brukar säga: visst är det något alldeles extra speciellt med just fredagar! Ja, det är ju början till helgen, så det kanske inte är så konstigt egentligen. Fredag innebär ju dessutom att snart har ännu en vecka gått, och just nu närmar vi oss andra advent med andra ord. Lite adventsbak, och -fika blir det nog i helgen, men i övrigt är det ganska planlöst och skönt än så länge. 
Veckan som gått har dock varit fyllld till bredden som vanligt. Jag inledde min vecka med att vara med min dotter en dag i skolan, och det var jättemysigt. Hon var så stolt över att få visa och berätta om allt de gör. Hon har blivit så stor verkligen, med en gång nästan känns det som. Min lilla skrutt. Förutom skolbesök så hade hon dessutom julavslutning på sin gymnasik. Jag är ju dessutom med i styrelsen för gymnasikföreningen, så det var avslutning för både henne och mig. De hade en fin uppvisning, och vi sålde lotter, och sen fikade vi lite efteråt. Enkelt, men väldigt mysigt. 
 
I övrigt har det varit full rulle med jobbet, och med min bok. Just nu är boken färdig och ligger hos förlaget, vilket innebär att den kommer snart, och jag är så förväntasfull verkligen! Min allra första bok, en bakbok för barn, med fantastiska illustationer av Lotta Myrefelt. Jag känner mig minst sagt som ett barn på julafton när jag går här och väntar på att den ska släppas, och jag hoppas så klart att alla ni ska tycka om den lika mycket som vi gör! 
 
Nästa vecka är det Lucia, och eftersom jag är klassförälder i båda mina barns klasser, så kanske ni kan gissa vad jag ska sysselsätta mig med nästa vecka? Ja, helt riktigt: lussebak i mängder! Det ska bakas till min sons klass, och det ska bakas till min dotters klass där dessutom familjer ska vara med, så det kommer bli mycket bakning. Tur att jag tycker det är roligt, haha. 
Nästa helg sedan så är det dessutom dags för årliga julbordet tillsammans med jobbet, vilket jag alltid ser fram emot. Vi har alltid väldigt trevligt när vi är ute tillsammans. Men, först ska det bli denna helgen, och den startar om några timmar. 
 
Har ni planerat fredagsmiddagen ännu? Om inte så har jag ett både lättlagat och väldigt gott tips till er idag, som dessutom inte alls kräver varken många ingredienser eller särskilt stor ansträngning. Visst låter det toppen? Ja, det är det också! Kyckling är en favorit här hemma, och denna är inget undantag. Båda barnen, och vuxna, älskar den. Min egen version av 'Honey Mustard Chicken' som jag blev så förtjust i när jag bodde i New York i 20-års åldern, och som jag inte tröttnat på än idag. Tvärtom!
 
 

Senaps- och honungskyckling

 
4 portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 5 dl matlagningsgrädde 
  • 2,5 msk senap (styrka efter smak)
  • 1 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten gul lök
  • ca 2 dl riven ost
  • salt och svartpeppar


  1. Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
  2.  Bryn kycklingfiléerna runt om, bara så de får färg, i en stekpanna och lägg sedan över dem i en ugnssäker form. 
  3. Blanda samman grädde, senap, honung och riven vitlök och riven lök till en sås. 
  4. Krydda med salt och peppar.
  5. Häll såsen över kycklingen i formen. 
  6. Toppa med riven ost. 
  7. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, tills kycklingen är genomstekt. 
 
Servera gärna tillsammans med ris eller kokt potatis och exempelvis lättsaltade förvällda broccolibuketter.