Powered by Jasper Roberts - Blog

Sötsur, snabblagad kycklinggryta

Välkommen sista februari!
 
Dagens datum kräver faktiskt något av ett glädjeskutt tycker jag, minst! Ja, äntligen är vintermånadernas sista dag här för denna gången. Imorgon bläddrar vi blad till den första vårmånaden, och det är ju som väl värt ett glädjeskutt. Nej, tyvärr innebär ju inte mars månad per automatik att snön försvinner och att man kan lägga undan jackan till fördel för barärmat och sandaler, men det betyder att det är ditåt vi är på väg. Äntligen! 
 
Idag är det dessutom en speciell dag av en annan anledning, och det är att min bästa vän fyller år idag! Till helgen ska de firas minsann. Vi funderade på drinkar och god mat på Pinchos tillsammans med en annan vän, och sedan lite dans på det kanske. Vi får se vad det blir, men oavsett något att helt klart se fram emot! Med hennes födelsedag idag är dessutom kalasmånaden officiellt över för denna gången, och vi får vänta till nästa år inna vi ännu en gång får fira halva släkten på en och samma månad. Puh! Det är kul så länge det varar, men skönt när det är över som man säger. I mars har vi bara tre födelsedagar att fira, haha. 
Idag har jag också lite spännande grejer på gång faktiskt! Jag vill dock inte avslöja vad det är riktigt än, men jag är jättespänd och förväntansfull. Jag lovar att berätta mer framöver, men först ska jag ta mig igenom denna dagen med bravur är tanke för att sedan... Ja, jag får återkomma om den saken som sagt. 
Onsdagar innebär annars generellt långa arbetsdagar för min del, och just denna onsdagen är inget undantag. Förmiddagsmöte följt av sent eftermiddagsmöte innebär längre arbetsdag än vanligt och jag hinner mer eller mindre bara hem och laga mat och äta innan det är dags att få barnen i säng. Nåja, det är som tur väl är bara en gång i veckan i alla fall, så det är inget att beklaga sig över. 
 
Vad har ni andra för planer en onsdag som denna?
 
Matlagning? Ja, det är ju en självklarthet för de flesta av oss vare sig vi tycker om det eller ej. Vare sig ni tillhör kategorin som tycker det är kul att laga mat, eller inte, så vill jag tipsa om en ännu en snabblagad rätt idag. En sötsur kycklinggryta som faller även de kräsna i smaken. Hur man tillagar en blixtsnabb gryta istället för att den ska stå och puttra i alla evighet? Genom att använda kycklingfärs istället för kyklingfilé. Annan konsistens absolut, men minst lika gott för det. Kycklingfärs tillsammans med färska grönsaker och frukt tillsammans med en fräsch sallad, ja, det är vardagslyx på en tallrik mina vänner.  
 
 

Sötsur kycklingryta

 
 4 portioner
 
  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • 3 dl vatten
  • 1 röd paprika
  • 1 burk tärnad ananas
  • 4 msk ananasspad
  • 2-3 tsk vitvinsvinäger
  • chiliflingor
  • soja
  • salt och peppar
 
  1. Skala och hacka löken. 
  2. Stek löken glansig i en stekgryta.
  3. Lägg i kycklingfärsen och låt den brynas.
  4. Strimla paprikan och lägg i.
  5. Tillsätt vatten, ananas och ananasspad.
  6. Koka upp och låt sjuda i ca 7-10 minuter.
  7. Smaka av med vitvinvinäger, chiliflingor, soja, salt och peppar.
  8. Red eventuellt av till önskad konsistens. 
 
Servera grytan tillsammans med nykokt ris eller couscous och en god sallad.  
 
 
 
 

Makrillsås med dragon

Hej allesammans!
 
Strax dags för lunch, och ni kan tro att jag alltid är hungrig som en varg vid denna tiden! Ja, sen min operation är min kropp verkligen en vaneapparat av stor rang när det kommer till matintag. Den skriker efter mat på exakt samma tider varje dag verkligen, och då vill den ha mat direkt, haha. 
 
Vad har ni annars för en tisdag som denna? Tisdagar brukar vara ganska lugna för min del faktiskt. Oftast är det "bara" matlagningen som är dagens måste, vilket ju alltid är skönt. Barnen kommer väl som vanligt ha kompisar hemma och bry sig mindre om mig, så ja, för min egen del tror jag att det blir en lat tisdag helt enkelt. Ja, jag hoppas på det också faktiskt. Vi har bokat resa i sommar, tre veckor i Italien, så jag kan ju alltid ligga i soffan och drömma mig bort bland bilderna om inget annat. Ja, det låter som en bra plan tycker jag allt. 
Igår var det ingen lugn dag, det är aldrig mina måndagar. Jag var med min dotter på hennes gymnastik efter jobbet. Hon tycker det är jättekul när mamma tittar på, och jag tycker det är roligt att se henne ha så roligt tillsammans med sina kompisar. Hon har lärt sig hjula och det är hon så klart jättestolt över, och jag med. Stolt som en liten tupp är hon när hon spanar åt mitt håll så hån ser att jag verkligen tittar på henne. Min lilla skruttunge. 
 
När det kommer till matbordet så är ju tisdagar traditionellt fiskdagar, i alla fall i mina trakter. Jag vet dock många som inte tycker om fisk, och ännu fler som äter lite fisk för att de tycker att det är svårt att tillaga. Ja, en fiskfilé kan ju kanske vara lite knepig att få perfekt, men man kan ju få i sig fisk på så många andra sätt än just bara stekta filéer. Idag vill jag tipsa er om ett busenkelt litet knep för att laga en god fiskrätt där man tekniskt sett inte behöver tillaga själva fisken. En rätt som dessutom är både helt otroligt snabblagad, fantastiskt god och som går hem hos de flesta barn jag träffat. Även de som inte tycker om fisk egentligen. En busenkel makrillsås helt enkelt. 
 

Makrillsås med dragon

 
4 portioner
  • 3 burkar makrill i tomatsås
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • ca 2 msk dragon
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och peppar
 
  1. Häll ner makrillen i gryta.
  2. Rör ner tomatpurén.
  3. Häll över matlagningsgrädden och smula ner buljongtärningarna.
  4. Smaksätt med dragon.
  5. Låt koka upp och puttra samman i ca 7-10 minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar. 
 
Servera exempelvis tillsammans med pasta eller potatis.  
 
 

Matsedel vecka 9

Godmorgon måndag!
 
Sa jag inte det typ nyss? Igår? Inte? Jo, det känns så...? Är det bara jag som tycker att veckorna bara löser av varandra? Denna tiden på året är jag visserligen ganska tacksam över att det går snabbt, men sen på sommaren får det hemskt gärna sakta ner, minst på halvfart i alla fall. 
 
Hursom, förra veckan hade vi sportlov här i Småland. Jag jobbade måndag-onsdag, men sen tog jag semester så jag fick en långhelg och extra tid med barnen, och extra sovmornar. Min dotter hade varit på bio med fritids i måndags medan min son blev hämtad av en kompis och hans familj och följde med dem till något sportlovsjippo på Fort Knox. Det var tydligen massa hoppborgar och annat skoj.
I tisdags hämtade jag barnen tidigare på fritids och tog med dem till mitt jobb på eftermiddagen. Det var bara jag som jobbade på hela skolan, och de ville gärna hälsa på, så det var win/win för oss alla. Faktum var att de tyckte det var så roligt, så i onsdags fick de vara med mig på jobbet hela dagen. Jag ska erkänna att jag var lite otorlig över hur det skulle gå i så många timmar, men det flöt på och gick över förväntan. Vi åkte ner till pizzerian och köpte med oss lunch, och till det lokala fiket och köpte med oss fika, så det köndes extra lyxigt för mig också den jobbadagen. Barnen roade sig med att måla och läsa och pyssla lite på mitt kontor medan jag jobbade och rätt vad det var så var det dags att gå hem, bara så där. 
I torsdags var vi hemma hos bästa vännerna och åt tacos och bara var. Barnen lekte och vi drack kaffe och pratade runt köksbordet, precis så där som man vill ha det. I fredags var jag iväg med några gamla kollegor på galej med lite dricka och dans och hade en riktigt trevlig kväll. I lördags firade vi min morfars 85-års dag, och igår var dottern på kalas och sedan hade de kompisar här hemma resten av dagen. Själv passade jag på att rensa ut min sons garderob då han ännu en gång helt plötsligt vuxit ur det mesta. Ja, och så vips var sportlovet slut för i år! 
 
Idag är det återgång till vardagen med allt vad det innebär. Denna veckan har jag faktiskt en riktigt spännande gerj på gång, men mer om det vid ett senare tillfälle. Idag är det jobb-fritidshämtning-gymnastiklämning-matlagning-gymnatiskhämtning-middag-nattning som gäller. Vardag var det sagt ja... För att hinna med är matplanering a och o för mig verkligen, och jag skriver alltid matslista för att underlätta både shopping och matlagning i veckorna. Det är en lifesaver på riktigt. Så här ser veckans matsedel ut. 
 

Matsedel vecka 9

 
 
Måndag - Gratinerade köttbullar i tomatsåsSå här i början på veckan vill jag tipsa er om en barnvänlig gratäng som passar lika bra en vardag som helg och framför allt så uppskattas den lika mycket av både stora som små i detta huset. Varför? Jo, för de är köttbullar i den, och vem älskar inte köttbullar!? Knappast många va? Här är köttbullarna nedbäddade i en ugnsform tillsammans med en krämig tomsås som toppas med massor av förförande god mozzarella. Mums, mums, mums!!
 
Tisdag - Sej i foliepaket med sweet chilisås Idag tänkte jag att vi skulle fokusera lite på fisk, ni vet, i sann tisdagsanda. Fisk i foliepaket i en munvattnande god sås närmare bestämt. Låter inte fel va? Nej, tänkte inte det heller, för det är en fiskrätt som passa stora som små - en riktig familjefavorit helt enkelt!
 
Onsdag - Nötgryta med champinjoner och syltlökSå här i kylan och snön är det ju alltid godast med riktigt värmande mat vid middagsbordet. Något som alltid värmer är en gryta som gärna fått puttra på spisen en bra stund. Det som är bra med grytor är dessutom att man kan laga dem på lite av man-tager-vad-man-haver-principen. Här en version med syltlök och champinjoner. Smaklig spis mina vänner! 
 
Torsdag - Ädelostbiffar med krämig broccolisallad: Köttfärs kan ju sällan gå fel, så vad sägs om torsdagsbiffar? Riktigt goda biffar som får smak av ädelost - precis så mycket, eller lite, smak av ädelosten man vill beroende på hur mycket man har i. En enkel men mycket god middag som serveras tillsammans med en krämig broccolisallad, jag lovar att ingen går ifrån bordet hungrig! 
 
Fredag - Italiensk ugnsbakad kyckling Skippa fredagstacosen och gör kyckling idag istället vetja! Jag lovar att detta är precis lika fredagsgott som tacos är, och definitivt mindre uttjatat! ;-) Här har vi en rätt med några av mina favoritsmaker - vi pratar mozzarella, vi pratar zucchini och vi pratar basilika - något av det godaste jag någonsin ätit! Jo, så gott är det faktiskt!
 
Lördag - ChipsgratängEn riktigt barnfavorit är min mammas chipsgratäng! Ja, ni läste rätt - chipsgratäng. Min mamma brukade göra chipsgratäng till mig och min bror ibland på när vi skulle ha helgmys. Givetvis tyckte vi ju att det var superhäftigt att vi fick äta chips till middag och slukade maten med hull och hår. Numera har jag satt min egna prägel på gratängen, men fortfarande idag känns det lite så där busigt och extra lyxigt att ha chips i maten, och ja, det är dessutom fortfarande lika gott! 
 
Söndag - Blodapelsinglaserade revben:  Glaserade revben som får en sån där härligt klibbig yta som kort och gott smakar förträffligt! Mycket mer än så behöver man ju knappast säga, eller hur? Tänk bara på att börja med maten i god tid då revbenen tar en bra stund att tillaga - de är dock väl värda väntan! 
 
Veckans söta - Hjärtlig sockerkakaEn klassisk sockerkaka behöver inte alls vara så tråkigt som det låter!  Man kan ju passa på att piffa upp den det där lilla steget extra. Jag älskar recept, både vad gäller mat och bakverk, som är enkla att göra, men lätta att piffa till så de ser lyxigare ut än vad de kanske egentligen är! Denna hjärtliga sockerkakan är precis ett sådant exempel.
 
 
 
Visa fler inlägg