Powered by Jasper Roberts - Blog

Tiramisu

Hej allesammans! 
 
Trevlig onsdag till er alla! Sista januari idag, och vi har med andra ord redan avverkat årets första månad! Jag fattar ingenting? Just denna onsdag är en lång dag för min del, som alla onsdagar numera då de alltid avrundas med en arbetsplatsträff på två timmar, men onsdagarna brukar hursom gå väldigt snabbt trots de långa timmarna. Tricket är att hålla sig sysselsatt och omingad av trevliga människor. Ja, eftersom mina jobbonsdagar är så långa så hinner jag oftast inte med mycket mer än jobba, och laga mat innan det är dags att natta barn, och sen vips, så är det torsdag och helgen är redan inom räckhåll. Otroligt så veckorna flyger förbi.
 
Imorgon är det ju februari månad, och det är månaden då båda mina barn fyller år. Först ut är min son som denna helgen fyller 9 år gammal, så just är det mest prat om födelsedagen, och dessutom så klart planering av densamma. Han har fått önska fritt vad han vill göra, så det blir hamburgerlunch följt av ett biobesök följt av ett restaurangbesök. Ja, och så klart en massa paketer också, det önskar han sig så klart mest av allt, haha. Presenter kommer han så klart få, och jag har bokat både bion och ett bord på Pinchos som var önskemålet, så förhoppningsvis blir det en riktigt bra födelsedag för mitt äldsta hjärta. 
 
Ja, många födelsedagar blir det här i februari, och det ska ju så klart alltid bjudas på fika. Även om tårta faktiskt är lag när det kommer till barnkalas, så kan man ju dock servera något annat till kaffet när det vankas vuxnas firande. Lite variation är ju alltid skönt, speciellt om man ska fira mycket och tätt, så idag skulle jag vilja tipsa er om något av det enklaste och godaste jag vet i dessertväg.
På Nyårafton 17/18 så serverade jag en klassisk dessert efter maten, ni vet, ett sådat där säkert kort som liksom alltid går hem i all sin enkelhet, oavsett om det vankas tre-rättersmiddag eller kalas. Tiramisu mina vänner, denna klassiska Italienska dessert som älskas världen över, med all rätt verkligen. Den är så enkel att göra, men smakar fantastiskt lyxigt, och har man en gång smakat vill man bara ha det igen och igen och igen. På Italienska betyder Tiramisu undergär 'pigga upp mig', vilket säkerligen härstammar från kaffet i desserten. Hursomhaver så måste man faktiskt ha i alla fall smakat Tiramisu en gång i sitt liv, så om ni mot förmodan inte redan gjort det är det med andra ord hög tid nu! Seså! Tänk på att den behöver stå kallt många timmar dock, så förebered gärna dagen innan den ska avnjutas. 
 

Tiramisu

 
 ca 10 portioner
 
  • 4 äggulor
  • 500 gram mascarponeost
  • 0,5 dl Desaronno (eller Amaretto)
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 2 paket savoiardikex
  • 1,5 dl kallt starkt kaffe
  • kakao 
 
  1. Vispa samman äggulor och mascarpone tillsammans med Disaronno till en slät smet.
  2. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål.
  3. Tillsätt sockret till vitorna lite i taget och vispa tills smeten är fast och blank.
  4. Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten. 
  5. Doppa den sockrade sidan av savoiardikexen hastigt i kaffet. 
  6. Lägg dem i en form, ca 25 x 30 cm.
  7. Häll äggsmeten över kexen.
  8. Upprepa ett lager till med först kex, och sedan äggsmet överst.
  9. Ställ formen i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
  10. Pudra kakao över innan servering. 
 
 

Köttfärsjärpar med rissallad

Hej där ute i stugorna! 

Redan dag 2 på denna veckan, och ja, som vanligt går dagarna förbi i rasande fart. Faktum är att min lilla del av världen går hela februari i rasande fart, mer än någon anna månad på året. Februari är nämligen min släkts "kalas-månad". Vi är många som fyller år i min släkt, däribland båda mina egna barn, så ja, vi kalasar oss igenom hela månaden.Förutom mina barn så fyller min morfar, barnens nästkusin, två av mina kusiner, och sist, men inte minst, även min bästa vän år. Nu föddes ju dessutom min nya blivande guddotter i helgen som gick, så ännu en födelsedag att lägga till listan. Ja, som ni kanske förstår blir det en del presenter och tårta!

Först ut bland födelsedagsbarnen är min guddotter, och kusin, som fyller 21 år imorgon. Vi firade henne redan igår dock då hela släkten samlades hemma hos min moster i Blekinge. Det är svårt att få ihop alla kalasen när så många fyller, så denna gången blev det kalas-kvällsmat en måndag, och det gick ypperligt bra det med. Det enda jag har lite svårt med är att förstå hur det gick till att hon blev 20+ med tanke på att hon nyss var typ 2? Visserligen var jag inte mer än tidig tonåring när jag blev hennes gudmor, men jag minns det som igår hur som helst. Ja, jag vet att jag säger det ofta, med det känns lite som att tiden springer ifrån mig ibland. Nåväl. 

Idag har min dotter haft en lekkompis här hemma. I helgen var de på barnyoga tillsammans i lördags, och sen var min dotter hemms hos kompisen och lekte i söndags. Idag följde kompisen med hem efter skolan. Nej, de har inte fått nog av varandra än, haha. Min dotter, som jag, är verkligen "översocial" och man får ibland se till att hon har lite downtime, för helst skulle hon leka med någon dygnet runt om hon fick bestämma. Det är ju förstås jätteroligt, men eftersom jag själv är likadan så vet jag också att man kan behöva en egentids-paus ibland även om man kanske har svårt att se det själv. Hon är verkligen min lilla mini-me på så många sätt min älskade lilla trollunge.

Hursom, nu ska det strax börjas lagas mat i mitt kök. Denna veckan har min son bestämt hela matsedeln helt själv, och idag blir det spagetti och köttfärsås. Jag brukar försöka uppmunta barnen till att både vara med och bestämma maten här hemma, och även vara med och laga den i den mån de kan, och denna gången kom min son självmant med en egenhändigt skriven matsedel utan att jag frågade. Både sonen själv och mamman var lika stolta över honom, så självklart kör vi hans matsedel denna veckan, ingen tvekan! 

Här idag tänkte jag även tipsa er om en färsrätt faktiskt, köttfärsjärpar serverade med en busenkel rissallad. Köttfärsjärpar som har en härlig smak av paprika och vitlök, och som går snabbt att svänga ihop vilken veckodag som helst.

 

Köttfärsjärpar med rissallad

4 portioner
 
Köttfärsjärpar:
  • 500 gram blandfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk ajvar relish
  • 0,5 dl vatten
  • salt och svartpeppar
 
  1. Blanda samman färs, pressade vitlöksklyftor, ajvar relish, vatten, salt och peppar till en smidig färs.
  2. Forma färsen till 8 avlånga järpar.
  3. Stek järparna i en stekpanna så de får fin färg.
  4. Lägg över dem i en ugnssäker form och tillaga i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. 
 
Rissallad:
  • 2-3 dl basmatiris
  • 4 morötter
  • 6 salladlökar
  • 0,5 dl persilja
  • 1 lime
  • salt och svartpeppar
 
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Skala och slanta morötterna och fräs dem mjuka i olivolja. 
  3. Hacka salladslöken.
  4. Rör ner morötter, salladslök och persilja i riset.
  5. Pressa över saften från limen. 
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera järparna tillsammans med rissalladen och varför inte en god kall, het dressing gjord på ajvar reslish, creme fraiche och sambal oelek efter smak. 
 

Matsedel vecka 5

Godmorgon, godmorgon!
 
Tidig måndagsmorgon för min del idag, som alla mina dagar sedan jag bytte jobb i höstas. Jag ska ärlig erkänna att jag fortfarande inte riktigt förlikat mig med att väckarklockan ringer lika tidigt vartenda morgon, men det blir bättre och bättre i alla fall stundtals, så jag är på god väg. Morgonpigg kommer jag nog garanterat aldrig bli dock tyvärr, men det har jag å andra sidan förlikat mig med för längesedan. 
 
En härlig och uppiggande helg är viktigare än någonsin om de tidiga mornarna ska orkas med i veckan sedan, och som tur väl är så har min helg varit alldeles förträffligt bra. I fredags avslutande jag jobbveckan med att fixa naglarna och en kort shoppingtur där jag för en gångs skulle handlade mer till mig själv än barnen. Kryss i taket! I fredags kväll sedan så fick jag sms från vänner med deklarationen om att deras dotter kommit till världen! Ett nytt litet liv, som jag dessutom ska bli gudmor åt, en liten Ines.
I lördags körde jag och dottern in till stan där vi provade på yoga tillsammans med en klasskompis till henne och hennes mamma. Eller ja, barnen provade på yoga, mammorna satt utanför och pratade under tiden, för vi fick minsann inte följa med in vare sig vi ville eller inte. Tjejerna hade dock jätteroligt, och undrade direkt när det var slut när de fick komma tillbaka nästa gång. Gott betyg med andra ord. Efter yogan lunchade vi tillsammans på Burger King, som tjejerna valde. En riktigt mysig lördagsförmiddag verkligen. I lördags eftermiddag sen så hade jag en inplanerad shopping/fikadejt med världens bästa Maria. Vi satt en riktigt bra stund på Espresso House och drack Tiramisulatte och pratade om allt och inget. Sen gick vi runt i klädesbutikerna i lugn och ro och kikade. Denna gången hittade jag mest till barnen. Ordningen återställd. 
 
Igår morse körde jag dottern till en kompis som hon hade en lekdejt med, och sonen hade en kompis här hemma. Här lektes det med Cars, och i det andra huset hade det tillverkats egengjorda studsbollar i massor, som hon fick med hem när jag hämtade henne igen. Igår eftermiddag sen så körde vi hem till vännerna med den nya bebisen och hälsade på. Min blivande lilla guddotter var givetvis en riktig liten goding, och man förundras över att det där lilla knytet för bara några timmar sedan låg i magen... Ja, det är overkligt minst sagt.
 
Denna veckan drar kalas-februari igång, med start ikväll. Hela februari månad kalasas det i vår släkt då många fyller år helt enkelt, där ibland båda mina egna barn. Min son fyller 9 på lördag, så bara denna veckan kommer vi fira inget mindre än tre (!) födelsedagar. Först ut går av stapel redan ikväll när vi ska fira min guddotter och kusin som fyller 21 på onsdag. Det blir middag hemma hos henne med släkten. Mys. På lördag sedan är det min son som sagt, och på söndag ska vi på kalas hos barnens nästkusin som fyller 5. Ja, fullt upp minst sagt, men det är ju väldigt roligt samtidigt, och tur är nog det. 
 
Nåväl, rask över till veckans mat tänker jag. Här kommer en liten inpirationsmatsedel från mig till er. Hoppas ni alla får en riktigt bra vecka.  
 

Matsedel vecka 5

 
 
Måndag - Köttfärsgulasch med vita bönor:   Snön ligger utanför fönstret i drivor och här i Småland är det fortfarande kallt. Så, extra värmande mat är vi i stort behov av för att starta igång veckan! Något som alltid är värmade är en mustig gulasch, så här har ni en värmade allt-i-ett-gulasch gjord på köttfärs, potatis och passerade tomater. och som blir extra matig och proteinrik med ett stort gäng vita bönor i. Servera med en klick gräddfil som pricken över i!
 
Tisdag - Ugnsstekt lax med kall dillsås Även om man kanske inte har världens ork i köket en tisdagskväll trots  vill man ju ha något gott att äta så klart Ett enkelt sätt att är att ugnsbaka laxfiléer och servera dem tillsamans med en gudomligt god kall sås som man bara rör ihop medan laxen står i ugnen. Ja, en riktigt god dillsås kan man aldrig äta för mycket av om ni frågar mig, det är ju bara så gott! Det bästa av allt?  Minimal ansträngning - maximal smak! 
 
Onsdag - Stekt gnocchi med bacon och kryddpeppar - Dekonstruerade kroppkakorTycker ni om kroppkakor? Ja, men vad bra! Kroppkakor är ju dock tidskrävande, och det har man som sagt kanske varken tid eller lust till alla gånger, så vad sägs om en genväg? Ja! En busnekel och snabblagad genväg till kroppkakor med en väldigt kort ingredienslista. En matig pytt med smak av bacon och kryddpeppar som serveras med lingonsylt som smakar precis som kroppkakor, bara dekonstruerade! En uppdaterad, modern och förenklad version av klassisk husmanskost. 
 
Torsdag -Fläskfilé i asiatisk sås: I denna rätten är det såsen som är den självklara huvudrollsinnehavaren och det är tveklöst en av mina favoriträtter i alla kategorier! Jag har tagit inspiration till den i det asiatiska köket, men om en asiat hade klassat såsen som asiatisk, det vet jag inte egentligen... Oavsett så bara måste ni prova denna såsen, jo det borde vara lag på att prova den, för  god är den!  
 
Fredag - Biff Lindström i gräddsky Vi inleder denna helgen med en riktigt klassiker tycker jag, Biff a la Lindström!  Denna svenska klassisker bland husmanskosten, som antagligen kom till Sverige i mitten på 1800-talet via Ryssland. Så ja, kanske inte så svensk egentligen från början, men numera är den det definitivt i alla fall. Safttig och välsmakande med hjälp av rödbetor, kapris och dijonsenap. En husman som går hem i alla lägen. 
 
Lördag - Tandoorikyckling Långmarinerad kycklingfilé med smaker från det indiska köket. Godast blir den om man lägger den i marinad kvällen innan och låter den vila i kylskåpet över natten, men har man lite bråttom och magen vill ha mat snabbt så går det bra att snabbmarinera den också. Saftig och välsmakande hur som helst! 
 
Söndag - Filégryta med kryddig korvHur avrundar vi nu helgen på allra bästa sätt då? Varför inte exempelvis servera en helt otrolig smakrik gryta denna söndagen till ära? Här får fläskfilé samsas med korv och champinjoner, och det är bara början! Jag skulle vilja påstå att det här är en av de godaste grytorna ni någonsin kommer smaka faktiskt! Ni kommer inte vilka sluta äta, den är rent ut sagt så förbannat god! 
 
Veckans söta - PolkagrischeesecakeCheesecake är alltid uppskattat nästan i vilket sällskap som helst, och man kan ju smaksätta dem lite som man vill egentligen. Vad sägs exempelvis som en cheesecake gjort på polkagrisar?! En kall, svalkande efterrätt med precis den där lättasamma, uppfriskade minstsmaken som är så fantastiskt gott till eftermiddagskaffet. En perfekt avslutning på middagen om man vill imponera på sina gäster!  
 
 
Visa fler inlägg