Powered by Jasper Roberts - Blog

Laxgryta med ingefära och kokos

Godkväll! 
 
Hoppas ni alla haft en bra start på denna veckan? Här hemma har jag idag äntligen börjat känna mig lite piggare igen, så imorgon blir det tillbaka till jobbet för min del efter nästan en hel veckas frånvaro. Jag började ju vabba förra veckan och sen blev jag sjuk själv... Nåja, nu verkar vi vara på banan igen som tur väl är. Tomrummet efter min fina lilla hund är dock fortfarande stort, men det misstänker jag kommer ta lite längre tid. Tur jag har en hund till här hemma och två små barn som jag kan krama på lite extra när saknaden blir för stor.
 
Eftersom denna dagen bjöd på lite energi, så har jag gjort mer än bara legat i soffan framför tvn idag. När jag hade hämtat barnen ville de åka till biblioteket, så det gjorde vi en sväng. De bläddrade i några böcker och spelade lite Fia på det gigantiska Fia-spelaet de har på barnavdelningen på vårt bibliotek. En mysig stund helt klart. Ja, och så följde det med ett par böcker hem också på utlåning förstås.
Sen frågade min snart 9-åriga son mig om inte jag kunde lära honom hur man bakade frukostfrallor, och det är klart att jag kunde det med min nyfunna energi. Så, det blev en sväng inom affären också för att köpa lite jäst, och sedan var det hem till bagarverkstaden. Jag tog fram ett recept till honom, och sen fick han baka frallor helt själv (med mig brevid), och det gjorde han för glatta livet. Han gjorde allt själv utom att stoppa in och ta ut dem ur ugnen, och så stolt han var över sig själv, med all rätt! Ja, jag var så klart lika stolt jag! Ikväll packade vi ner en nybakad fralla i skolväskan till morgondagens skolfika, och han höll på att spricka av glädje. Min fina unge.
 
Igår drog för övrigt gympan igång igen för dottern, vilket ännu en gång innebär att måndagar är en ordnat-kaos-dag. Eller ja, kaos är kanske fel ord, men jag flänger som en vante i alla fall och försöker hinna med både fritidshämting, gympalämning, matlagning, gympahämtning och sedan middag, utan att det helst ska bli alldeles för sent. Nåja, hon tycker det är jättekul med gympan, och det är ju helt klart allt som betyder något. 
 
Här och nu ska det strax bli lite serietittande för min del, i vanlig ordning om kvällarna. Just nu sitter jag fast i Vikings, men då jag inte har så många avsnitt kvar att se, tar jag tacksamt emot tips på nya serierna att sätta tänderna i så att säga. Genre är inte det viktigaste, så länge det är en bra handling och lite spänning helt, så har ni några bra serier i bakfickan? Shoot!
Innan vikingarna från Kattegatt börjar slåss på min skärm igen så tänkte jag dock dela med mig av ett litet middagstips. Idag blir det fisk! Vi äter ganska ofta fisk här hemma, mer och mer faktiskt, för det är något alla i familjen tycker om, även båda barnen. Denna fiskgrytan jag vill tipsa er om idag är inget undantag. En väldigt lättlagad laxgryta med smaker från det asiatiska köket, som kokosmjölk, ingefära och lime, går hem i alla lägen. 

 

Laxgryta med ingefära och kokos

 
 
4 portioner
 
 • 500 gram lax
 • 1 burk kokosmjölk
 • 1-2 tsk malen ingefära
 • 1 lime
 • 200 gram sockerärtor
 • 1 röd paprika
 
 1. Koka upp kokosmjölken tillsammans med ingefära, rivet limeskal och pressad limesaft.
 2. Skär sockerärtorna och paprikan i mindre bitar och lägg ner i grytan.
 3. Dela laxen i bitar och lägg ner i grytan.
 4. Låt sjuda ca 2-4 minuter, tills laxen är klar.
 5. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera grytan tillsammans med nykokt ris.