Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 3 - BILLIGA VECKAN

Hej på er!
 
Äntligen är det måndag och ny vecka vilket innebär att förra veckan fått ett slut. Ja, låt mig bara konstatera att 2018 kunde startat bättre om man säger så, för förra veckan var allt annat än rolig för min del...
 
I onsdags ringde min son mig på jobbet och sa att han mådde dåligt, så jag körde och hämtade honom på fritids och var sedan hemma resten av veckan på VAB. Min son är ett litet energiknippe som "aldrig är trött" och "aldrig mår dåligt" (enligt egen utsago då), så när han ringer att säger att han inte mår bra så ja, det är nästan ett kryss i taket på det. Framåt helgen sen kände jag mig själv inte så vass helt plötsligt... I fredags kväll låg vi här, både jag och sonen, i soffan med feber och huvudvärk och ja, värk i hela kroppen faktiskt. Ja, och ni vet, sådan där riktigt trevlig jag fryser/jag svettas/jag fryser/jag svettas kombination. Yeay. 
 
I fredags började även min ena hund må sämre... Jag har två hundar, och den äldsta av dem har inte varit superpigg den sista tiden. I början på veckan slutade hon äta, och sedan nästan att dricka också, och i fredags blev hon riktigt dålig. Hon låg och gnydde hal natten och man såg tydligt på henne att hon liksom bara var trött. Orken rann ur hennes ögon helt och hållet, vilket innebar att dagen jag fasat ett bra tag nu var kommen.
Vi ringde djuksjukhuset och fick en tid i lördags kväll. Hon fick stilla somna in i min famn och mitt hjärta blöder. Min fina Ophelia som funnits troget vid min sida i hela 14 år, nu finns hon inte mer. Min fina lilla shih-tzu som jag köpte när hon var åtta veckor gammal, som jag flyttade in i min allra första egna lägenhet tillsammans med, på campus i Växjö. Där bodde vi, bara hon och jag, innan varken sambo eller barn hade kommit in i bilden. Sov gott min älskade vän, jag saknar dig av hela mitt hjärta. 
 
Ja, det hade minst sagt varit en tung vecka, och det är tugnt än. Jag är hemma från jobbet idag då jag fortfarande inte mår riktigt bra, sviterna från febern och värken och det tunga hjärtat tar ut sin rätt. Barnen är i skolan och sambon jobbar, så jag och min, nu enda, hund är hemma själva och det är jättetomt. 
 
Jag försöker hålla igång så mycket kroppen orkar i sin feberyra, för det får mig att tänka mindre ni vet. Jag har precis gått igenom kökssåpen och plockat fram ingedienserna till kvällens middag. Det blir kikärtgryta ikväll, som det står på min matsedel. Det här med matsedel mina vänner, det är verkligen något ni måste testa om ni inte redan anammat det! Det är inte bara praktiskt och sparar en massa tid, utan det är även ekonomiskt! Ja, det blir SÅ mycket billigare när man matplanerar! Man tar till vara på det man redan har hemma, och man behöver dessutom inte handla lika ofta eftersom man köper allt man behöver på en gång. Mindre spring i affären = mindre småinköp som man egentligen inte behöver = mindre utgifter. Win/win.
 

Matsedel vecka 3

 
 
Måndag - Ugnsstekt potatis med bacon, "Fattigmansmat", ca 8 kr/portion.
Detta är den ultimata billiga middagen, och en rätt som min mamma själv kallade för "Fattigmansmat". När jag och min bror växte upp gjorde min mamma ofta detta till oss, och vi älskade de lika mycket båda två! Jag älskar det än idag, och det är en sådan där rätt som jag kan bli riktigt sugen på till och från. Det är endast potatis och bacon med lite salt och peppar - så är maten klar! Det är godast med lite lingonsylt till. 
 
Tisdag - Pasta med tonfisk och citron, ca 10 kr/portion
Detta är ännu ett supertips på mat som kräver få ingredienser och minimalt med ansträning, men som ändå smakar alldeles fantastiskt. Pasta, tonfisk och citron - mycket svårare än så behöver det inte vara för att sätta guldkant på vardagsmaten. Hoppa dock över parmesanosten och ersätt med vanlig riven hårdost som de flesta av oss säkerligen har liggandes hemma redan. 
 
Onsdag - Korv- och äppelgryta, ca 12 kr/portion
Måste man äta korv och makaroner om man är fattig? Nej, givetvis inte! Falukorv är dock en billig vara som är bra att ha hemma när det kniper. Istället för att bara steka den kan man dock göra så mycket annat roligt med den, som en god och billig gryta exemeplvis. Detta är en rätt som såväl barn som vuxna i min lilla familj uppskattar och tallrikarna brukar länsas vill jag lova. Falukorv och äpple som samsas i en fantastiskt välsmakade sås! Enkelt, billigt och försvinnande gott!
 
Torsdag - Morots- och linssoppaca 15 kr/portion
En vegetarisk morots- och linssoppa med smak av ingefära, citron och vitlök. Ljuvligt god minst sagt utöver att den inte kostar många kronor att tillaga. Dessutom, som om inte det vore nog har den en fantastiskt fin orange färg som piggar upp vilken grå vinterdag som helst. Servera gärna med en brödbit till. 
 
Fredag - Baconpytt, ca 10 kr/portion
En god pytt är ett perfekt sätt att ta tillvara på mat man redan har hemma med tanke på att man i en pytt kan slänga ner lite vad som helst egentligen. Det behöver inte vara så avancerat, utan man taget det man haver! Ersätt det traditionella köttet med bacon, som är ett mycket billigare alternativ, och blanda med potatis, lök och varför inte komplettera med de grönsaker du redan har hemma. Dessutom, hemmagjord pytt är alltid godare än färdigköpt.
 
Lördag - Falsk fläskfilé, ca 15 kr/portion
Ibland vill man ju ha lite känsla av lyx på middagstallriken, även om man inte har råd med det, kanske speciellt till helgen. Exempelvis sugen på fläskfilé när inte plånboken tillåter det? Då säger jag bara falsk fläskfilé! Falsk fläskfilé kan nämligen faktiskt vara en av de godaste middagarna som finns i kategorin vardagsmat, och dessutom så är det barnsligt lätt att göra och går snabbt förutom att det är billigt! Tänk bara på att köttfärsen ska ligga i frysen i två timmar innan tillagning, så förbered i god tid. När tillagning sen kommer igång är dock middagen klar på mindre än en halvtimme och plånboken känner sig nöjd. 
 
Söndag - Kycklingpaj med spenat, ca 18 kr/portion
Är ni som jag så har ni oftast en eller två bitar kycklingfilé liggandes hemma i frysen, som kanske inte räcker till en hel familj om man skulle helsteka dem, men om man läggger dem i en paj utgör de en hel måltid. Pajer är ju i övrigt ett fantastiskt billigt middagsalternativ över lag, då man även här kan fylla dem med precis vad som helst verkligen! Gå inom skåpen där hemma, hacka ner det som finns och komplettera med en äggstanning och middagen är klar på en halvtimme. Här får kycklingbiten samsas med lite färsk spenat och lite buljongtäring. 
 
Veckans söta - Sandkaka Denna veckan vill jag tipsa om en riktig klassisker. Ja, det är en klassiker från våra morföräldrars tid, och kanske än längre tillbaka än så. Sandkaka mina vänner! Sandkaka är, sitt namn till trots, givetvis inte bakad på sand, utan påminner väldigt mycket om sockerkaka, men den är lite fastare i konsistensen. Mängden romarom kan man öka/minska efter eget smak och tycke, eller för den sakens skull ersätta med 1-2 msk konjak om man så vill! Hur som helst är det en lättbakad klassiker som är väldigt god till kaffet! Jag säger som jag alltid säger - man ska aldrig underskatta klassikerna! 
 
 
 
#1 - - Linda Åkesson:

Oj vad jag blev hungrig nu när jag gick in här :). Jättefin blogg!

//Linda

Svar: Tack så mycket! :-)
Jessica Fransson

#2 - - Anonym:

Jag norpar tonfiskreceptet 😉

#3 - - Linda:

Hej!
Tonfisken blev jag sugen på