Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 26

Hej hej denna soliga söndag!
 
Nu när midsommar är över gör solen sig officiellt tillkänna igen, helt  i traditionsenlighet, haha. Nej då jag klagar inte, vi behövde lite regn också, så det är verkligen inte hela världen. Nu hoppas jag dock att solen är här för att stanna ett litet tag till. 
Denna midsommarhelgen har gått i rasande fart verkligen. Det är som man säger: det går fort när man har roligt. Vi hade en riktigt trevlig midsommarafton i sann trditionell anda med sill, nypotatis, gräddfil, silltårta med efterföljande jordgubbar, och vi dansade kring midsommarstågen här nere i hembygdsparken. Nöjda barn och nöjda föräldrar. Gårdagen var lika trevlig den. Sambon var sjuk, men jag och barnen njöt av grillkväll i goda vänners lag, och ja, vi titta på fotbollen... Till och med jag. Ja, till och med jag som är en av de mest ointresserade i världen tittade på fotbollsmatchen. I goda vänners lag och med ett glas vin i handen var det faktiskt, till min stora förvåning, riktigt trevligt det med. Jag satt dock och funderade över "hur hamnade jag här" ett par gånger under kvällens gång, haha. Nåja.
 
Veckan som vi har framför oss då...? Ja, det blir jobb i vanlig ordning för min del, och fritids för barnen. Nu är det dock snart dags för semetser även för oss, så från och med imorgon tänker jag att vi nog officiellt kan börja räkna ner, för då är det bara två veckor kvar. Två veckor... Det ska bli så skönt verkligen, och ja, jag längtar. Jag har så mycket att se fram emot denna sommaren verkligen, bland annat Rom, Italien. Jag har varit i Italien ett par gånger innan, men aldrig i just Rom, och jag som är en storstadsfantast har alltid viljat se just Rom. Denna sommaren blir det änligen av! Ja, jag har redan köpt inträdesbiljetter till Colosseum dessutom, helt klart ett måste en gång i livet för en historienörd som mig. Jag är mer än taggad.
Innan semesterns officiella start har jag dock en hel del andra roligheter att se fram emot faktiskt. Bland annat en AW/middag med några av mina favoritkollegor, och sedan även en stughelg tillsammans med några vänner - en tjejhelg som jag är övertygad om kommer heta duga! Det ska även hinnas med en konfirmation och en del shopping inför resan, och... Ja, jag kommer garanterat hålla mig sysselsatt om man säger så, och det ser jag fram emot.
 
En dag i taget först och främst dock, och här idag tänker jag att lite matplanering inför kommande vecka kan vara på sin plats. Ja, det är dags för veckans matsedel! Under sommaren kommer matsedeln göra ett litet upphåll, men inläggen kommer så klart fortsätta, och i matsedels-arkivet finns ju massvis med gamla matsedlar att ta till om man behöver lite extra planeringsinspiration under sommaren.  
 
Jag önskar er alla en riktigt trevlig vecka!
 

Matsedel vecka 26

 
 
Måndag - Pasta CapreseTomat, mozzarella och basilika är helt enkelt en helt oemotståndlig kombination som passar till både det ena och det andra: fisk, kött, sallad och kassler för att bara nämna några. Supernekelt och jättegott till vilken köttbit, korv, eller kyckling som helst! Eller varför inte bara äta pastan som den är - man behöver egentligen inte mycker mer än så! Nu pratar vi helt enkelt om snabbmat när den är som allra bäst!
 
Tisdag - Helstekt laxsida med vitlöks- och chilitäckeSuperenkel och smakrik middag som gärna kan serveras tillsammans med kokt eller pressad potatis och en god sallad. Eller varför inte ett härligt gäng gröna ärtor eller edamamebönor! Ärtor och fisk är ju en oslagbar kombination! Söndagsmiddag som heter duga, helt enkelt! 
 
Onsdag - Bön- och blomkålssallad med grillad korv: Riktigt snabba lösningar krävs ibland på middagsbordet! Ni vet, den sorten som man bokstavligen kan slänga ihop inom loppet av minuter! Vad kan en sådan middag innebära då? Jo, en god, kryddig korv att bara steka på kan vara en superb lösning en stressig dag, serverad tillsammans med en knaprig och god sallad.
 
Torsdag - Köttfärsgulaschsoppa: Detta är en av min familjs favoritsoppor. Guslaschsoppa, fast med köttfärs. Den klassiska gulaschsoppan, som ursprungligen kommer från Ungern och egentligen startade som en gryta, innehåller ju nötkött, men man kan lika bra byta upp det mot köttfärs. Här hemma går det alltid bättre hem bland barnen när man har färs i maten, och ja, det blir precis lika gott.  
 
Fredag - Korvgryta med dill och pepparrotDet finns ju många smaker man förknippar med just sommaren. Har ni några särskilda kanske? För min del är det bland annat dill och pepparrot, gärna i kombination med varandra, det är en klassisk "sommarsmak" för mig. Ofta förknippar man kanske just de smakerna tillsammans med sk Sommarkorv, vilket är en riktigt gammal klassisker bland den svenska husmanskosten. Vill man göra en ytterligare enklare, och snabbare, vardagsmiddag av det kan man göra en korvgryta med smak av "Sommarkorv". Busenkelt att tillaga, busgott att äta.  
 
Lördag - VästerbottenbiffarSå här i sommartider bör man ju faktiskt lyxa till middagsmaten så långt man kan, man ska aldrig förringa effekten av lite extra vardagslyx på tallriken! Idag vill jag tipsa om en busenkel middag som dock smakar allt annat än ekel - västerbottenbiffar. Vanliga biffar som piffas upp och blir extra vardagslyxiga genom att tillsätta västerbottenost i smeten. Ja, jag lovar er mina vänner att dessa biffarna är något utöver det vanliga, och de går lika bra att steka inomhus som att lägga ute på grillen, vilket man nu kan eller föredrar. Testa redan idag vetja! Ja, för de är givetvis inte bara vardagslyxiga, utan även prekta till helgmiddagen! 
 
Söndag - Fläskfilé i dragonsåsStekt kött som får tillagas i en härligt krämig sås med smak av dragon, låter det inte som en riktigt bra idé? Jo, jag menar väl det! Bjud hem lite vänner på lite helgmiddag och korka upp en flska vin eller två. Avnjut ute på altanen i solen, som vi givetvis håller tummarna för att visa sig från sin allra varmaste sida.
 
Veckans söta - Jordgubbs- och rabarberpajIngen svensk sommar är komplett utan jordgubbar! De liksom bara ska finns med på ett eller annat sätt, om det så är en klassisk jordgubbstårta, jordgubbar med glass, eller mjölk och vispgrädde för den delen så bara ska de finnas! Man kan ju om man vill även kanske servera en jordgubbspaj som efterrätt, och just exakt det är vad jag vill tipsa er om idag. En enkel paj fylld till bredden med färska jordgubbar och rabarber - svensk sommar i en pajform helt enkelt! Låt er väl smaka! 
 

Amerikanska Nutellapannkakor

Godmorgon, godmorgon!
 
Hoppas ni alla hade en riktigt trevlig midsommarafton igår? Jag och min familj var hemma hos bekanta dit vi var bjudna på sillunch och det var mycket, mycket trevligt verkligen. Traditionell midsommarlunch med efterföljande jordgubbar och trevligt sällskap så det förslog. Barnen lekte och hade roligt,  matjesill inmundigades och rosévin dracks över en massa gott snack. Ja, vad mer kan man begära egentligen?
Dans kring midsommarstången kanske? Jo, men det gjorde vi det med så klart! Efter sillunchen tog vi oss ner allesammans till hembygdsparken där midsommarstången restes ståtlig och dansades kring. Där fanns även lotter, fika och ett chokladhjul man kunde spela på. Chokladhjulet var så klart det bästa enligt barnen av alla lotterierna även om de inte vann. De hade dock tur att kompisarna lyckades vinna och dela med sig av sin vinst. Ja, en lyckad midsommarfton helt klart.
 
Midsommar är ju inte helt över ännu dock, det är ju faktiskt midsommardagen idag, och det räknas väl? Klart det gör! Idag blir det grillkväll har vi bestämt. Eftermiddagsgrill i trädgården tillsammans och sedan efterföljande fotbollsmatch för dem som är intresserade av det ikväll. För min egen del är fotbollsintresset minst sagt svalt, om inte iskallt, men just den delen av kvällen är ju inte obligatorisk som tur väl är. Jag hittar säkert på något annat att roa mig med istället. 
 
Imorse när jag vaknade kändes det som att det var söndag redan, med tanke på jag var ledig hela dagen igår. När jag bara strax därefter insåg att det faktiskt bara är lördag, och jag har ännu en ledig dag framför mig imorgon, ja, då blev jag genast mycket piggare, haha. 
Det bästa med helgerna tycker jag är just morgonen faktiskt. Dels att man får sova så länge man vill och förmår, och dels att man kan samlas alla kring frukostbordet i lugn och ro och sitta precis så länge man vill och förmår även där. Underbart! Här hemma äter vi oftast helgfrukost ganska sent, en bit in på förmiddagen, och vissa dagar blir det ännu senare, dagar som idag. Idag blev det en brunch som hette duga, och jag älskar brunch verkligen, ännu mer än jag älskar långfrukostar! Idag dukade jag fram ostfrallor tillsammans med salami, skinka, ost, salladsblad, tomat och gurka. Knaperstekt bacon och kokta ägg, samt yoghurt, juice, kaffe och diverse andra småplock. Barnen var lyriska och kastade sig över bordet mer eller mindre. Ja, sådana starter på dagen är helt klar de bästa! 
Det enda som egentligen "saknades" på bordet var pannkakor. Ja, frågar ni mig så är ingen brunch helt komplett utan ett härligt gyllenbrunt gäng nygräddade amerikanska pannkakor, även om jag just idag var lite för hungrig för att ställa mig och grädda dem. Amerikanska pannkakor är något av det bästa jag vet, och mina barn älskar dem lika mycket. Frågar man barnen så vill de gärna ha antingen blåbär eller Nutella i dem, och ja, visst tusan är det gott! Fluffiga pannkakor med inslag av Nutella, det är det få som kan motstå. Det bästa? De är lika goda till frukost, brunch, lunch, mellanmål, middag eller efterrätt. Gör dem till söndagsfrukost redan imorgon vetja. 
 

Nutellapannkakor

 
 ca 10 pannkakor
 
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 4 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • ca 1 dl nutella
 
  1. Vispa samman alla ingredienserna, utom nutellan, till en tjock smet.
  2. Grädda gyllenbruna pannkakor i smör - ca 1 dl smet/pannkaka.
  3. Häll några små klickar nutella över smeten precis när du hällt den i stekpannan. De är sen klara att vändas när det bildas små bubblor på ovansidan av smeten.
 
Servera varma tillsammans med lönnsirap och en klick smör, eller lite färska bär och kanske en klick grädde. 
 

Korvgryta med dill och pepparrot

Godkväll!
 
Nu har jag landat framför datorn en stund efter en ganska intensiv, men ack så energigivande, dag. Idag har jag haft en minst sagt peppande dag på jobbet med diskussioner om framtiden och jag känner mig mer än minsat sagt taggad. En av de största anledningarna till att jag älskar mitt jobb är just utveckling, både verksamhetsmässigt men även personlig och när sådant sker då mår jag som allra bäst i min roll verkligen. Jag är så glad att jag valde att gå tillbaka till det jobb där jag känner mig hemma, och ännu mer när jag vet att spännande utmaningar väntar efter sommaren och semestern. Ja, jag vet att jag är lite krypiskt, men jag kommer att berätta mer framöver, jag lovar. Fortsättning får följa helt enkelt.
 
Efter jobbet fick jag med mig ett extra barn hem, i mer eller mindre vanlig ordning. Barnen vill ofta ha med kompisar hem, och har jag bara ork och möjlighet så får de givetvis det. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; jag är glad att de känner att deras kompisar är välkomna i vårt hus, och jag hoppas att det så förblir många år framöver. Det är deras hem lika mycket som det är vårt. 
Kvällen har varit lugn och stillsam. Vi har ju tagit helg i huset nu med tanke på att det är midsommarafton imorgon och alla är lediga från jobb och fritids. Hur ska ni fira midsommar imorgon? Själva är vi hembjudna till bekanta på sillunch och sedan ska vi ner till hembygdsparken och dansa kring midsommarstången. Ja, det blir en riktigt traditionell svensk midsommar i år, och jag älskar det! Precis som det var när jag själv var barn. När jag var liten firande alltid hela släkten midsommar i mina morföräldrars sommarstuga i Skåne. Det var sillunch följt av jordgubbstårta till eftermiddagskaffet, följt av grillkväll ute i trädgården. Jag älskade verkligen mina barndoms somrar i morföräldrarnas stuga, och det är helt klart ett av mina både starkaste, och mest älskade, barndomsminnen idag. 
 
Det finns många anledningar till att just sommaren är min favoritårstid av dem alla. Inte minst vädret och sommarlovet/semestern med allt vad det innebär, men även maten. Ljumma grillkvällar och fräscha sommarluncher, för att inte prata om jordgubbarna. Ja, dessa små röda bär som liksom på något sätt är själva definititionen av svensk sommar, i en tallrik.
Det finns ju dock även många andra smaker man förknippar med just sommaren. Har ni några särskilda kanske? För min del är det bland annat dill och pepparrot, gärna i kombination med varandra, det är en klassisk "sommarsmak" för mig. Ofta förknippar man kanske just de smakerna tillsammans med sk Sommarkorv, vilket är en riktigt gammal klassisker bland den svenska husmanskosten. Vill man göra en ytterligae enklare, och snabbare, vardagsmiddag av det kan man göra en korvgryta med smak av "Sommarkorv". Busenkelt att tillaga, busgott att äta. 
 
 

Korvgryta med dill och pepparrot

 
 4 portioner
 
  • 300 gram wienerkorv
  • 1 gul lök
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 gönsaksbuljongtärning
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 msk dill
  • salt och svartpeppar
 
  1. Skala och skiva morötterna i slantar.
  2. Skala och hacka löken. 
  3. Skär korven i bitar.
  4. Stek morötter och lök tillsammans med korven i en gryta, tills löken blir glansig och korven får lite färg.
  5. Häll över matlagningsgrädde och mjölk, och smula ner buljongtärningen. 
  6. Koka upp och låt puttra samman i ca 10 minuter.
  7. Saksätt med pepparrot och dill och låt puttra ytterligare några minuter.
  8. Red av till önskad konsistens.
  9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera grytan tillsammans med kokt potatis och varför inte lite extra riven pepparrot vid sidan om.  
 
Visa fler inlägg