Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 25 - Midsommarveckan

Godmorgon Midsommarveckan!
 
Förra veckan räknade vi ner till skolavslutning på fredagen, och denna veckan räknar vi ner till Midsommarafton på fredag. Jag älskar högtider, och midsommar är så klart inget undantag! Har ni planer för midsommar? Vi är hembjudna på midsommarlunch hos några bekanta och det ska bli riktigt trevlig verkligen. Ja, jag ser fram emot även denna fredagen. 
 
Måndag först och främst nu.Helgen gick förbi i rasande fart som vanligt, trots att jag hade tre-dagar ledigt. I fredags hade jag tagit ledgt från jobbet för att vara med på barnens skolavslutning. Min son slutade tvån och min dotter var med om sin allra fösta skolavslutning i år då hon slutade förskoleklass. I år var första året vi fick dela på oss då barnen numera går i skolan båda två. Jag var med min son i hans klassum och sambon var med dottern i hennes innan vi alla möttes upp i kyrkan för gemensam avslutning. Sonens avslutning bestod av lite frågesportslel på iPads och hemmagjorda bakelserna som klassföräldrarna hade med sig. En mysig stund helt klart. Sen var det som sagt sång och tal i kyrkan och sommarlovet är nu ett efterlängtat faktum. I augusti början de tredje respektive första klass... Tiden går och de blir stora så himla snabbt verkligen.
På tal att de är stora så sov dessutom min son över hos en kompis i helgen för allra första gången i hans liv. De hade själv pratat om det i skolan, och kom till oss om det. Då kan man ju knappast säga nej. När vi hämtade hem honom igår så var den en minst sagt nöjd unge som kom hem. De hade spelat spel tillsammans och lekt, och de hade haft så roligt verkligen. Det smälter ett mammahjärta fullkomligt. Min stora fina kille. 
 
Idag är det mötesmåndag för min del, vilket jag alltid tycker är roligt. Som jag sagt så många gånger förr så uppskattar jag alltid avbrott i vardagen, och det gäller minst lika mycket på jobbet som hemma. Variation hindrar rastlösheten från att komma krypandes i kroppen, vilket den lätt kan göra för mig. Så ja, jag tycker om mötesdagar.
I övrigt är det jobb för mig och sambon i veckan och fritids för barnen. Så även om det är sommarlov så är det inte ledigt fullt ut än, men snart så, vi räknar ner nu. Vi ska dock hem till min Maria och hennes pojkar och hänga lite med någon dag, ska bara vänta på att regnmolnen ska försvinna först så vi kan njuta sommar ute, men annars är det ju så klart midsommar som är denna veckans allra största attraktion. Matjesill, nypotatis, gräddfil och gräslök som avrundas med en god härlig jordgubbstårta? Ja, det är svensk midsommar i sitt esse verkligen, och givetvis är alla dessa goda midsommarmåsten inkluderade i veckans matsedel!
 
En härlig vecka till er alla! 
 

Matsedel vecka 25

 
 
Måndag - Kräftsallad med avokado och dillvinegrette: Vad sägs om att inleda matveckan med en riktigt fräsch och god sallad? När det är sommar och varmt är det godast att äta något lättsamt tycker jag och då är sallader alltid bra!  Här är en riktig favoritsallad där kräftorna får agera huvudrollsinnehavare - mums! Det ska ju dock så klart vara mättande också: lite avokado i salladen gör susen för mättnadskänslan! 
 
Tisdag - Capresefisk: Färsk mozzarella, tomater och basilika. Min absoluta favoritkombination! Ja, mina vänner, jag skojar inte när jag säger att denna oslagbara kombination passar lika bra till nästan allt. Ja, även fisk! Om ni inte testat detta ännu så är det mer än hög tid vid detta laget vill jag lova! 
 
Onsdag - Kyckling i rabarbersåsDetta är en sommarmiddag som heter duga!! Baka i alla ära, men har ni provat att laga mat med rabarber någon gång?!? Inte? Gör det! Nu! Bums! Med en gång! Låter det konstigt? Ja, det gör ju det, men jag lovar att det är precis konstigt nog för att bli alldeles... alldeles... alldeles fantastiskt gott! Så, passa på nu när det äntligen finns rabarber att tillgå igen!
 
Torsdag - Ugnsgratinerad kassler i chilisåsEn riktig gammal 80-tals klassiker tänkte jag kunde passa bra en torsdagskväll. På 80-talet hade man ju mycket ananas i maten, och speciellt tillsammans med kassler. Faktum är ju dock att just kassler och ananas tillsammans är en höjdarkombination oavsett vilket årtionde det är!
 
Midsommarafton - Matjesillsfat med nypotatis, gräddfil och gräslökVad blir det till lunch idag? Jo, självklart den absolut mest traditonella midsommarmaten av dem alla - matjesill! Midsommar är helt enkelt inte midsommar utan matjesillen. Tänk på presentation för vi vet ju alla att vi äter lika mycket mer ögonen som med smaklökarna!  
På kvällen tycker jag sedan att vi smäller till med en riktigt god Midsommarmeny i form av tre-rätters! Ja, men varför inte liksom, det är ju faktiskt bara midsommar en gång om året och det är definitivt värt att fira. Glöm dessutom inte bort klassikernas klassiker: jordgubbar med mjölk! Japp, låt matfesten börja! 
 
Midsommardagen - Potatis- och lökfrittataHar ni en massa potatis över från midsommarlunchen som ni inte riktigt vet vad ni ska göra av med? Då är det perfekt med en frittata till lunch eller middag! Frittata är en äggbaserad omelettliknande rätt som man gör i antingen ugn eller stekpanna. Man kan, precis som med en omelett lägga lite vad som helst i den - perfekt restmat med andra ord! 
 
Söndag - Inkokt lax med räktopp: Inkokt lax är något som verkligen passar perfekt i sommartider eftersom den ska ätas kall, och med andra ord med fördel kan förberedas både en och två dagar innan den ska serveras! Att den sedan dessutom är helt gudomligt god, jo, faktiskt, gör ju liksom inte saken sämre om man säger så! Toppa dessutom gärna den inkokta laxen med räkor och du har en fantastiskt god kombination på tallriken! Det här mina vänner, det här är en rätt som hela familjen äter med hull och hår, och jag lovar att tallrikarna näst intill slickas rena, så gott är det!  
 
Veckans söta - Jordgubbstårta i långpanna: Ingen midsommarmeny är komplett utan en riktigt smarrig jordgubbstårta! När jag säger stor, så menar jag dessutom verkligen stor i detta fallet: min galet goda jordgubbstårta som bakas i långpanna. Den är perfekt till stora bjudningar och räcker gott och väl till ett tjugotal gäster.
 
 

Köttfärsgulaschsoppa

Hej hej!
 
Trevlig söndag till er alla! Hoppas ni haft en varm och solig vecka ni med? Här har det varit fullt ös denna veckan verkligen, för min del mest, men ack sådan bra vecka jag haft. En riktigt social vecka, och det är exakt den typen av veckor jag gillar allra bäst.
 
I onsdags var jag på grillkväll hemma hos en av mina nya kollegor tillsammans med hela min nya personalgrupp. Det bjöds på hur mycket god mat som helst,  kyckling, karré och halloumi vid sidan av potatissalladader, vanlig sallad, vitlöksbröd och goda såser. Allt man kan begära av en grillkväll med andra ord. Värdinnnan, som är från Tjeckien, bjöd dessutom på en helt gudomligt god tjeckisk kaka till efterrätt som var, ja, utom denna värld! Vad den var gjord av vet jag inte, men den var toppad med någon typ av karamelliserade valnötter i alla fall och jag hade kunnat äta hur mycket av den som helst om jag bara orkat. Jag ska dfinitivt be henne om receptet vill jag lova. Det blev även kubbspel i trädgården och lite frågesportlek med snaps som "straff" om man svarade fel. Haha, ja, vi hade en riktigt trevlig kväll verkligen. 
I fredags efter skolavslutningen så packade vi in familjen i bilen och körde till Korrö där jag hade bokat bord tillsammans med min Maria och hennes familj. Vi avnjöts deras specialitet, schnitzel, som är lika god som den är massivt gigantisk. Efter skolavslutningslunchen följde vi med dem hem på fika. Vi satt på altanen och fikade på kaffe och jordgubbar med glass och grädde medan alla barnen sprang runt på gräsmattan och lekte. Ja, precis så där idylliskt som det låter faktiskt (mins ett par bråk mellan mina barn eller två, men det behöver vi ju inte prata vidare om, haha). 
Igår körde jag bilen in till Växjö för att möta upp en god vän. Vi satte oss på Condecos uteservering och drack lite cider, och bara pratade en massa i flera timmar. Lugnt, avslappnat, barnfritt och soligt. Underbart minst sagt. Det är en av de saker som faktiskt gör just sommaren till min favoritårstid - uteserveringarna. Jag. Älskar. Det. Finns det något härligare än att bara sitta just precis så där en eftermiddag, tillsammans i gott sällskap och bara vara i solen. Nej, inte om ni frågar mig i alla fall. 
 
Ja, det har varit en riktigt härlig vecka denna veckan på så många olika sätt för min del. Vad gäller den där solen som vi haft förmånen att njuta av så länge nu lyser dock helt med sin frånvaro idag. Det fullkomligt ösregnar ute idag, och för en stund sedan såg jag en liten blixt också. Inte gör det så mycket dock, det kan behövas lite vatten i naturen vid det här laget, vi håller dock så klart tummarna att det är snabbt övergående igen. 
När regnet smattrar på rutan, oavsett årstid så blir jag alltid sugen på soppa. Jag vet inte vad det är, men magen säger alltid att regnväder = soppväder. Så idag tänker jag att jag bjuder er här på en av min familjs favoritsoppor. Guslaschsoppa, fast med köttfärs. Den klassiska gulaschsoppan, som ursprungligen kommer från Ungern och egentligen startade som en gryta, innehåller ju nötkött, men man kan lika bra byta upp det mot köttfärs. Här hemma går det alltid bättre hem bland barnen när man har färs i maten, och ja, det blir precis lika gott. 
 

Köttfärsgulaschsoppa

 4 portioner
 
  • 500 gram nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 5 fasta potatisar
  • 500 gram krossade tomater
  • 4 köttbuljongtärningar
  • 2 msk paprikapulver
  • 1,5 liter vatten
  • salt och peppar
 
  1. Skala löken, potatisen, morötterna och vitlöken. Tärna potatisen och morötterna, hacka löken.
  2. Fräs lök och pressad vitlök i lite smör tillsammans med paprikapulvret i en stor gryta
  3. Rör ner och fräs köttfärsen tills den "smulas" sönder.
  4. Lägg i potatis- och morotsbitarna.
  5. Häll över de krossade tomaterna och vattnet och låt koka upp.
  6. Lägg i buljongtärningarna och låt soppan koka samman i ca 20-30 minuter.
  7. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera rykande het tillsammans med exempelvis nygräddade vitlöksbröd.  
 

Matsedel vecka 24

Väkommen Skolavslutningsveckan!
 
Ny, måndag och ny vecka ännu en gång, och vad jag kan se så har vädergudarna lovat att solen ska fortsätta lysa på oss även denna veckan här nere i Växjötrakten. Underbart! Denna veckan är det skolavslutning här nere, och med andra ord är detta barnens sista veckan i skolan inför ett högst efterlängtat sommarlov! 
Efter sommaren börjar min son i tredje klass, och min dotter i första klass. De har blivit så stora verkligen, och de känner sig så stora själva. Nåväl, sommarlov först som sagt, och det ser vi alla fram emot, speciellt den tre veckor långa semestern i Italien som vi alla går och räknar ner till just nu. Sommarens hjödpunkt helt klart.
 
Denna veckan bjuder på en hel del trevligheter verkligen. På fredag är det som sagt efterlängtad skolavslutning med allt vad det innebär. Detta är första året som båda barnen går på skolan, så i år får vi dela upp oss under avslutningen i klassrummet för att sedan samlas alla i kyrkan för avslutningssånger och tal. Efter skolavslutningen har jag bokat bord på Korrö Restaurang där vi ska ha lunchmys tillsammans med min Maria och hennes familj. Avslutningsvis blir det traditionell jordgubbstårta här hemma på vår altan. En skolavslutningstradition som lever kvar så långt tillbaka sen jag själv gick i skolan. 
På onsdag blir det grillfest hemma hos en av mina nya kollegor, och det ska bli riktigt trevligt. Jag har ju bara varit på mitt nya jobb i tre veckor ännu så länge, så det ska bli kul att får lära känna mina nya kollegor på ett annat sätt än "bara" på jobbet. God mat och gott snack, ja, det är min typ av lillördag.
 
Resten av veckan? Ja, det blir mestadels frö mig att göra mig hemmastadd på jobbet, göra iordning kontoret så det blir mitt eget, lite piff och organisering ni vet. Lite finslipning och så inför sommaren så att allt funkar nu när det är semestertider. Ta hand om våra nya vikarier så att det känner sig hemma och redo inför sommarens jobb. 
Privat så tänker jag fortsätta njuta av varje varm sekund jag bara kan. Njuta av god mat och lediga stunder tillsammans med barnen. På tal om mat så blir det ju, föga förvånande, mycket grillning nu i denna ljuva tid, och jag misstänker att ni är många med mig som gör detsamma där ute. Man kan ju dock behöva variera sig lite ibland hur som helst, så denna veckans matsedel innehåller lite traditionell vardagsmat vid sidan om ett par obligatoriska grilltips. Dessutom, en riktigt smaskig tårta man kan baka och njuta av till skolavslutningen - hallon och kolakräm. MUMS! 
 
 

 Matsedel vecka 24

 
Måndag - Kycklingsallad med dadelbalsamicoSå här i sommartider blir det mycket sallader här hemma - det passar bra i värmen eftersom det är fräsch och lättsam mat som inte kräver så mycket matlagning. Speciellt till lunch då det kanske är som allra varmast ute (om man har tur), och dessutom är det ju faktiskt förbaskat gott, inte minst tack vare denna fantastiska dressingen!  
 
Tisdag - Kokosbakad torsk Idag blir det ett litet fisktips eftersom det trots allt är fisktisdag idag. Torsk som tillagas i en krämig sås tillsammans med kokosflingor. Lent, snabblagat och välsmakande, vad mer kan man begära av en vardagsfisk egentligen? Inte mycket vill jag lova er. 
 
Onsdag - Basilikakyckling med citron Vad sägs om en riktigt krämig kycklinggryta med smak av basilika, som är min favoritört, tillsammans med pasta för att fira denna veckans lillördag och därmed den officiella starten för nedräkning till helgen? Jo, mina vänner, det här är minst sagt smarrig mat, som dessutom går snabbt att tillaga, och som med andra ord passar alldeles ypperligt en dag som denna. 
 
Torsdag - MorotsbologneseKöttfärsås ja, den kan man jui variera i all oändlighet, och även jag har ett x antal versioner att variera mellan här hemma. Ni hittar några av dem i bloggarkivet, och här är ytterligare en version av köttfärsåss - fullproppad med nyttiga morötter i! Morötterna är jättebra på så vis att de drygar ut om man kanske bara har lite färs kvar hemma och inte vill åka och handla. Dessutom är det ett bra sätt att få i sig lite extra grönsaker, speciellt för dem som kanske inte är så förtjust i grönt annars!  
 
Fredag - Kyckling med bambuskottTycker ni om asiatiskt inspirerad mat? Det gör jag! Faktum är att jag älskar det verkligen, och en av favoriterna är Biff med Bambuskott, gärna hemmagjord sådan, för jo, det är jättelätt att göra hemma och jag lovar att det smakar minst lika bra som på restaurang! Vad som dessutom är minst lika gott är att byta ut biffen mot allas vår älskade kyckling! Annat protein, samma goda smak. Jag lovar att tallrikarna kommer slickas rena!
 
Lördag - CitruslaxLax är naturligt vacker i sin färg, och även i sin smak, men man kan höja den till ytterligare höjder med väldigt enkla medel, både vad gäller smak och utseende. Vad sägs exempelvis om att tillaga laxen med citron- och apelsinskivor och sedan servera den lättsamt med en färgglad sallad? Barnsligt lättlagat och barnsligt gott. Jo, jag tackar jag! 
 
Söndag - Helgrillad skinkstek med mango salsaSkinkstek är så ofantligt gott, men det är sådan där mat som passar bäst på helgerna när man har lite mer tid att lägga i köket än man har en vanlig vardag. Den sköter ju dock sig själv den mesta av tiden, och sen är det bara att sätta sig till bords och njuta av en svensk klassiket. Mango salsan? Ja, mina vänner, den får ni bara inte hoppa över för den är pricken över i till den saftiga steken! 
 
Veckans söta - Hallonpannacottapaj Det är ju faktist juni nu och med andra ord äntligen officiellt min favoritårstid: sommar. Därför tänkte jag idag tipsa er om en riktigt somrig pannacottapaj som passa perfekt att njuta av till skolavslutningen för att fira. Baka den dagen innan och njut till eftermiddagskaffet i solen vetja! Krämig hallonpannacotta på en botten av digestive och sesamfrön med en "gömma" av kolakräm i mitten. Toppa sedan med färska somriga bär och du har väldigt lite att önska till fikat sedan, det vill jag lova er! 
 
Visa fler inlägg