Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärskebab med saffranstortilla och chilihommus

Hej och en riktigt trevlig lördag till alla!
 
Hoppas ni haft en bra vecka? Min vecka, ja, den har varit intensiv med minst sagt massor med jobb, men också en massa andra trevligheter. Igår träffade jag två härliga vänner i stan för en liten lunchsammankomst, och ja, det är helt klart min absoluta favoritsätt att spendera en fredagslunch på om man säger så. Alla situationer, roliga som tråkiga, blir alltid bättre med gott sällskap, inga konstigheter. Vi sammanstrålade på Condecco för lunch, snack och en liten fika som avslutning. En bättre fredag med andra ord. 
 
Idag har jag och lilla familjen varit nere på vårt lokala café och fikat en sväng på förmiddagen. I vanliga fall brukar ju alltid jag och barnen frdagsfika efter skolhämtning på fredagar, det är vår egna lilla fredagstradition för att fira in helgen. Igår jobbade jag dock sent, så det gick inte att fika, och därför blev det istället fika idag. Så fort min dotter kom hem innan, hon har sovit hos en kompis inatt.
Just nu sitter vi alla fyra här hemma och bara tar det lugnt. Jag har haft ett stort behov hela veckan av en bara-vara-dag utan några som helst planer, eller måsten. Det är sällan jag tar sådana dagar, så det känns extra skönt idag faktiskt. Mellan mitt vanliga jobb, och allt jobb jag lägger ner på min kommande receptbok, och alla andra av livets måsten och sociala sammankomster så ja, det var helt klart dags för en riktig slappedag nu. 
 
Ikväll blir det gotte och fortsatt slappande i soffan efter middagen tänker jag. Vad ska ni äta till middag ikväll? Har ni några planer än? Om inte så kanske jag kan få fresta med ett något mellanösterninspirerat tips en lördag som denna! Vad sägs om en färgsprakande och smakrik kebabmiddag gjord från grunden? Smakrik kebab, gyllengula tortillabröd och en len chilihommus på tallrikarna. Låter det gott? Ja, det kan jag lova att det är också! Det bästa av allt är att det dessuto är mycket enklare att tillaga än man kanske tror vid första anblick, så våga prova. Jag kan med största förtroende säga att jag är övertygad om att ni inte blir besvikna. 
 

Köttfärskebab med saffransbröd och chilihommus

 
 4-6 portioner
 
Köttfärskebab:
  • 1 kg blandfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk kafta (krydda)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
 
  1. Blanda snabbt samman alla ingredienser till kebaben.
  2. Platta ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm.
  3. Skär ut jämnstora, långsmala kebabbitar. 
  4. Grilla i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
 
Saffranstortilla:
  • 5 dl vetemjöl Special
  • 0,5 tsk salt
  • 50 gram smör
  • 3 dl kokande vatten
  • 0,5 gram saffran
 
  1. Blanda samman mjöl, saffran och salt.
  2. Tillsätt smöret skuret i bitar.
  3. Mixa samman till en smulig massa.
  4. Häll över det kokande vattnet och mixa samman till en smidig deg, gärna med hjälp av matberedare eller köksassistent. 
  5. Dela degen i ca 15-20 lika stora bitar, och rulla dem till bollar. 
  6. Doppa bollarna i lite mjöl och kavla ut dem till tunna, runda tortillas. 
  7. Grädda tortillasen i en riktigt het panna, i ca 1 minut/sida.
  8. Slå in tortillabröden i en handduk direkt, så håller de sig mjuka och varma tills de ska ätas. 
 
Chilihommus:
  • 400 gram kikärtor (konserverade)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
 
  1. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Mixa samman kikärtorna med chilin och vitlöken.
  3. Droppa i oljan lite i taget under mixning. 
  4. Mixa till en någelunda slät hommus.
  5. Smaka av med salt och peppar.
 Servera kebabeb i tortillabröden tillsammans med en stor klick chilihommus och lite tunnskivad rödlök.
 
 
 
 
 
 
#1 - - anneli:

Alltså din mat ser alltid SÅ GOD ut :)

Svar: Tack snälla <3
Jessica Fransson