Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 12

Ännu en vecka till sin ända... 
 
...och således även snart en helg. Ja, man väntar på helg hela veckan, men sen när man väl får helg så är helgen slut. Så känns det verkligen, och jag fattar ingenting. Denna helgen har varit/är verkligen lugn som en filbunke, men ändå har den gått lika snabbt som alltid.
Igår gjorde jag verkligen inte många knop här hemma, men jag ställde klockan tidigt i alla fall för min dotter var bjuden på kalas hos en kompis, på förmiddagen för ovanlighetens skull. Hon skulle vara där redan klockan tio, och vid den tiden är vi inte vakna, påklädda och har frukost i magen i vanliga fall på lördagar, så väckarklockan it was. Hursom, till kalaset kom hon, i tid, och hon hade haft jätteroligt. De hade fått glass och det hade funnits en pinata så hon var jättenöjd.
Idag är hon bjuden på ett kalas till, i bowlinghallen, hos en annan kompis, fast det är inte förrän i eftermiddag, så idag fick jag sova ut i lugn och ro, haha. Helgglycka för mig är verkligen att få vakna av egen maskin, utan att någon eller något väcker mig. Nåväl, idag blir det som sagt bowlingkalas, men förutom att skjutsa fram och tillbaka till det så är almanackan tom, and I love it! Igår skortade jag mest runt här hemma, tvättade lite, och bara gjrde ingenting resten av tiden. Idag tänker jag spendera min tid på exakt samma sätt. 
 
Kommande vecka då? Ja, vad bjuder den på... Jag ska på en utildning hela onsdagen lång, så det ska bli roligt. Jag älskar ju variation i det dagliga arbetet, och detta är ju just det, att få göra något annat liksom. Sen är jag ju övertygad om att man alltid kan lära sig mer, och utvecklas, så det ska bli roligt oavsett. Man är helt enkelt aldrig fullärd. 
Till helgen som kommer så blir det mys tillsammans med min kusin och hennes familj. Det blir övernattning och en massa bus nästkusinerna emellan om jag känner dem rätt. Precis som det ska vara. Planen är att jag även ska försöka hinna med ett besök hos mina morföräldrar under helgen som kommer, och så ska min dotter på kalas. Ja, igen. I bowlinghallen. Ja, igen. Hos ytterligare en kompis som fyller år. Om hon längtar? Ja, självklart! För många kalas kan man väl aldrig gå på när man är sju år gammal!
 
Nu är det dock först och främst söndag som gäller, och matplanering att ta tag i. Planering underlättar allt, det vet vi vid det här laget, så här kommer veckans lilla hjälpreda från mig till er. Fortsatt trevlig helg! 
 

Matsedel vecka 12

 
 
Måndag - Pasta med tonfisk och citronFår jag fresta med en god och superlättlagad pastarätt idag? Pasta är ju alltid populärt och det är ju generellt snabblagad mat dessutom, vilket ju alltid är ett stort plus så här mitt i vardagen. Ja, detta är ännu ett supertips på mat som kräver få ingredienser och minimalt med ansträning, men som ändå smakar alldeles fantastiskt. Pasta, tonfisk och citron - mycket svårare än så behöver det inte vara för att sätta guldkant på vardagsmaten. 
 
Tisdag - Pestobakad laxMina barn älskar lax, speciellt min son, och just denna laxrätten, pestobakad lax, som jag vill tipsa er om idag är hans absoluta favorit! Han säger att den ligger på hans toplista av de bästa maträtterna någonsin, och ber om "lax, pesto och potatis" lika ofta som han ber om hamburgare, vilket är ofta. Det bästa med denna laxrätten är, ja, förutom smaken förstås, att den går supersnabbt att svänga ihop, sköter sig mestadels själv i ugnen och dessutom har den en kort ingredienslista. Alla rätt med andra ord! 
 
Onsdag - Köttfärsomelett: Om man har köttfärsrester kvar i kylskpået så är detta ett perfekt sätt att ta tillvara på dem verkligen, för man ska ju inte slösa med mat i onödan. Nej, självklart inte. Har man inga rester är detta en ypperligt god maträtt ändå, som går snabbt att svänga ihop och som smakar precis efter eget smak och tyckte eftersom det är precis så man smaksätter den. Det kan inte gå fel med andra ord.
 
Torsdag - Gul linssoppa med kokosflingorEftersom det är 'soppdag' så kanske jag kan få tipsa om en god linssoppa idag? Linssoppa är alltid gott tycker jag, och det är både värmande och mättande. Oftast gör man kanske en klassisk linssoppa med morötter, vilket är fantastiskt gott det med, men idag tänkte jag tipsa om en annan variant. Denna varianten är lite gulare i färgen och har en tydligare kokossmak, och är så klart precis lika god, i sin egen rätt. 
 
Fredag - Kycklinggryta med soltorkade tomaterEn kycklinggryta med smak av Italien - soltorkade tomater, parmesan och örter. Ja, behöver man säga mer än så egentligen? Det kan ju liksom inte bli annat än gott! Italienskinspirerad mat blir sällan någon besvikelse, och denna rätten är så klart inget undantag. Detta är dessutom en "gryta" som tillagas i ugnen, så den sköter sig till stor del själv, och sånt tycker vi ju också alltid om, eller vad säger ni? 
 
Lördag - Champinjongratinerade kotletter: Kotletter mina vänner! En köttbit är ju aldrig fel bara som den är, men som vanligt förespråkar jag ju variation i allra högsta grad, men utan att göra det svårt för sig. Så, man tar en helt vanlig fläskkotlett och piffar upp den med lite svamp och lite ost (för ost gör ju allt godare, så enkelt är det), och sen är det liksom bara att njuta av middagen! Går dessutom, som extra plus i kanten, lika bra att tillaga på grillen sen när vårsolen äntligen gör sig tillkänna!
 
Söndag - Rödspätta med räkröraPanerad rödspätta är så löjligt gott verkligen! Faktum är att det faller under min topp-tre-lista gällande maträtter någonsin! Det är en rätt, och framför allt fisk, som jag faktiskt tror att jag aldrig någonsin kommer att tröttna på! Rödspättan är väldigt god i sig, men speciellt tillsamans med en riktigt god räkröra.
 
Veckans söta - Glasstårta med SmartiesDenna veckan vill jag tipsa er kanske världens enklaste dessertips till barnkalaset. Ja, jag menar det verkligen, och det är en tårta vi pratar om dessutom. Det är den mest busenkla tårta ni någonsin kan tänka er att göra. Den innehåller egentligen i huvudsak en enda ingrediens, men med smaksättning/garnering så är det två. En tårta gjord på två ingredienser, kan det verkligen vara möjligt? Ja, det kan det, och jag lovar att den går hem både hos stora och små. Det enda man behöver tänka på är egentligen att göra den i god tid då den behöver några timmar på sig i frysen. 

Köttfärsomelett

Godmorgon mina vänner!
 
Lördagsmornar är de absolut bästa mornarna på hela veckan om ni frågar mig! Man får sova så länge man vill, man kan äta frukost i lugn och ro och sedan lunka runt i precis den takt man själv vill. Dessutom har man hela helgen framför sig, och den känslan är verkligen underbar! 
Denna helgen ska vi bara ta det lugnt här hemma. Min dotter ska på ett kalas idag, och ett annat imorgon, men i övrigt är det inga måsten för min del, och det ska jag njuta av till fullo. Igår var vi i Växjö jag och barnen och shoppade presenter till helgens kalasande, och barnen älskar alltid när vi åker till leksaksaffären. Föga förvånande, haha. Efter shoppandet tog vi vår numera traditionella fredagsfika på vårt favoritfik i stan, Hennings. På fredagar sutar jag alltid några timmar tidigare än vanligt, och för några månader sedan började jag ta med barnen på fika efter jag hämtat dem på fritds, för att fira in helgen liksom. Det har sedan dess blivit en fredagsritual som vi gör tillsammans alltid, och vi tycker det är lika mysigt både dem och jag.
 
Jag är en riktig sucker för traditioner verkligen, både stora som små. Jag har många av mina bästa minnen från när jag var liten kring traditioner i vår familj, både stora och små. Jag minns sommrarna jag och en av mina kusiner tillbringade tillsammans med våra morföräldrar i deras sommarstuga i Skåne, de stora jularna vi firade tillsammans hela släkten när jag var liten, midsommarafton som alltid firades med grillkväll hos mormor och morfar och jag minns även att mamma varje söndag gjorde helstekt kyckling till middag. Jag minns hur jag, mamma och min lillebror samlades runt kycklingmiddagen och pratade om veckan som gått, och om veckan som skulle komma. Härliga minnen verkligen, och jag hoppas att mina barn när de är stora kanske bland annat minns fredagsfikorna tillsammans med sin mamma med lika stor värme. 
 
Jag hoppas även att de minns fredagskvällarna tillsammans med familjen hemma i soffan när man landar efter veckan som gått över en god middag och lite fredagsmys. Många äter ju tacos till fredagsmiddag, det vet v vid det här laget, eller hur? I vår familj blir det alltid lite över från tacomiddagen, och istället för att kasta exempelvis köttfärsen så kan man använda den till en smarrig lördagsbrunch dagen efter. Ja, gör en smaskig omelett av den och njut. Har man inte överbliven färs man man givetvis steka till lite, lite så där snabbt och njuta av en köttfärsomelett i alla fall. 
 
Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg! 
 

Köttfärsomelett

 
2 portioner alt. 4 småportioner
 
  • 2 dl köttfärs
  • Kryddor efter smak, ex: tacokrydda, paprikapulver, lökpulver, grillkrydda etc.
  • 4 ägg
  • 3 msk matlagningsgrädde
  • salt och svartpeppar 
 
  1. Bryn köttfärsen i en stekpanna tills den blir grynig.
  2. Krydda med salt, peppar och valfri krydda/kryddor efter smak.
  3. Vispa samman äggen och grädden.
  4. Häll äggsmeten över köttfärsen och stek på låg- till medelvärme tills omeletten är färdig. Rör lite i pannan då och då med en slev och gör små "hål" så att äggsmeten som ligger ovanpå rinner ner. 
 
Servera direkt tillsammans med en god sallad till lunch, eller till frukost. 
 

"Glasstårta" med smarties

Välkommen fredag!

Vad kan man säga? Fredagar är alltid högst välkomna! Här är det dags för lunch nu, och sen är det bara två timmar kvar innan jag tar helg eftersom jag slutar tidigare varje fredag. Sen är det helg för hela slanten som gäller för min del, och denna helgen ska det bli en lugn helg har jag bestämt. Inget är förplanerat för min del, och det ser jag fram emot med tanke på att mina senaste helger varit helt uppbokade. Det har bara varit roligheter inbokade, verkligen, men ibland behöver man bara vara också, och bara ta det lugnt. Lunka runt i myskläder och ta dagen som den kommer utan att behöva passa några tider eller liknande. Visst är det skönt med sådana dagar?

För min dotter blir det dock ingen slapphelg, denna helgen är hon nämligen bjuden på inte mindre än två olika kalas hos två olika kompisar. Ett på lördag hemma hos en komis, och ett på söndag i bowlinghallen. Hon är överlycklig och har längtat i två veckors tid nu. Nästa helg ska hon dessutom på ytterligare ett kalas hos ytterligare en annan kompis. Många som fyller år nu med andra ord, men ett kalas i taget. Så idag ska vi köra in till Växjö och gå på presentjakt, något som hon nästan tycker är lika kul som att gå på själva kalaset. Det ska bli mysigt med andra ord. Storebror ska så klart också följa med, så vi kan ta vår sedvanliga fredagsfika. Ja, varje fredag brukar jag och barnen åka och fika efter jag hämtat dem på fritids, för att fira in helgen. En tradition vi började med strax innan jul, och nu längtar vi alla till det varje fredag, det är verkligen mysigt att ha den stunden tillsammans. 

Nu när vi ändå är inne på kalas förresten, igen, så vill jag tipsa er kanske världens enklaste dessertips till barnkalaset. Ja, jag menar det verkligen, och det är en tårta vi pratar om dessutom. Det är den mest busenkla tårta ni någonsin kan tänka er att göra. Den innehåller egentligen i huvudsak en enda ingrediens, men med smaksättning/garnering så är det två. En tårta gjord på två ingredienser, kan det verkligen vara möjligt? Ja, det kan det, och jag lovar att den går hem både hos stora och små. Det enda man behöver tänka på är egentligen att göra den i god tid då den behöver några timmar på sig i frysen.

 

Glasstårta med smarties

 
 ca 12 portioner
 
  • 5 dl vaniljvisp
  • 200 gram smarties + extra till dekoration
 
  1. Vispa vaniljvispen hårt.
  2. Grovhacka smaritesarna.
  3. Häll hälften av vailjvispen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm.
  4. Fördela ut de hackade godisarna på.
  5. Bred ut resten av vaniljvispen på godisarna. 
  6. Täck formen med platsfolie och ställ i frysen i minst fem timmar.
 
Ta ut formen ur frysen ca 30 minuter innan serveringen och garnera med smarities. Ställ in i kylen fram till servering. 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg