Powered by Jasper Roberts - Blog

Matsedel vecka 21

Hej härliga söndag!
 
Solen skiner från klarblå himmel och jag är ledig, ja, mer än så kan man nästan knappast önska sig tänker jag! Det är ju klart det bästa med denna säsongen om ni frågar mig. Altandörren står öppen hela dagarna och barnen springer ut och in med sina kompisar. Själv sitter jag helst i skuggan ute på altanen och njuter alla chanser jag får. Underbart! Igår var hela familjen en sväng inne i stan och shoppade lite, och åt glass förstås. Idag har jag lovat barnen en liten promenad ner till sjön tillsammans med en kasse badkläder och ja, glass förstås. Glass är svensk lag på sommaren... Ja, ok, kanske inte, men det borde vara! 
 
Denna veckan har jag gjort min första vecka på nya jobbet, och det har gått både bra och fort vill jag lova. Nu här i början så handlar det mesta om att sätta sig in i det nya stället och lära känna alla. Steg två är att rusta för sommaren med personal och scheman, en utmaning som alltid heter duga, men som alltid är lika roligt. Detta nya stället är, som jag sagt innan, en utmaning jag verkligen ser fram emot att sätta tänderna i. 
Veckan som kommer är redan fullbokad i almanackan. Det är möte, på möte, på möte hela veckan lång verkligen. Jag tycker möten är kul (oftast), och speciellt nu när jag kommer jobba med många av mina gamla saknade kollegor igen i ledningsgruppen. Veckan kommer dessutom avslutas med en personalaktivitet som kommer bli jätteroligt och som jag ser fram emot enormt. Mer om det sen. 
 
Strax är det dags att bege sig ner mot sjön med badkläderna (nej, själv badar jag inte än), och med glasspengarna. Innan dess tänkte jag dock bjuda er på veckans matsedel. Det är ju fint väder så det förslåt just nu verkligen i min del av landet, och då är det ju många med mig som gärna tänder grillen på kvällen. Så, ett litet gäng grilltips är givetvis inkluderade i denna veckans matsedel, vid sidan om ett annat gäng smarrigheter. 
 
Jag önskar er alla en riktigt god, och fortsatt solig, vecka. 
  

Matsedel vecka 21

 
 
Måndag - Pastasallad med citron- och dijondressingJa, det är ju äntligen grillsäsong nu, så idag tänkte jag att jag ville tipsa er om en jättegod pastasallad som man snabbt slänger ihop och som smakar fantastiskt gott med hjälp av enkla medel. Vad sägs som grillad paprika, fetaost, citron och dijon? Ja, mina vänner, jag lovar att detta är ett middagstillbehör som verkligen tål att ätas om och om igen, och om man inte vill äta en köttbit till? Ja, då går den lika bra att äta som en pastarätt för sig själv, det är ju trots allt "Meatfree Monday" idag.  
 
Tisdag - Kycklig- och fläskfiléspett: Så här grilltider kan man ju aldrig få tillräckligt många grilltips, eller hur? Nej, bra! Så, grillspett är ju något som oftast uppskattas av både vuxna och barn, kanske mest av barn till och med, och det är ju inget komplicerat att göra. För att piffa upp spetten lite extra kan man kombinera två olika sorters kött, så får man liksom det bästa av mer än värld på tallriken. Vad sägs exempelvis om att varva kyckling och fläskfilé på ett och samma spett och låta dem marinera i en hemmagjord vitlöksmarinad? Jo, jag lovar, det är en grillmiddag ni kommer vilja göra om igen! 
 
Onsdag - Spenatvåfflor: Våfflor kan man ju faktiskt äta mer eller mindre vilken tid på dygnet som helst, och nej, man måste faktiskt inte servera dem tillsammans med grädde och sylt, även om det är alldeles förträfflgit gott det med. Vill man ha lite matigare våfflor så rekommenderar jag att dels slänga i en extra stor näve färsk spenat i smeten innan man gräddar den, och serverar den med ett gäng smarriga, icke söta, tillbehör. Vad sägs exempelvis om bacon, creme fraiche, rödlök och rom? Jo, jag lovar, det är otroligt gott på våfflor det med! 
 
Torsdag - Kycklingköttbullar med zucchini och citronKyckling går alltid hem i detta huset, och en annan vara som också gör det är citron. Ja, barnen älskar citronsmak i mat, och det är något jag använder ganska ofta. Det piffar upp och gör att maten får en fräsch känsla över sig. Idag vill jag tipsa er om en superkombo just med kyckling och citron, nämligen kycklingköttbullar med smak av bl.a. citron. Köttbullar måste inte göras på köttfärs, och det måste inte smaka "klassiskt", även om det också är gott. Nej, testa något annorlunda för lite vardagsvariation vetja och gör köttbullarna på kycklingfärs smaksatt med örter och citron. Så gott! 
 
Fredag - Potatispizza Bianco: En fredag som denna så tänker jag mig att en hembakad pizza kan sitta fint ute på altanen i familj och vänners sällskap. Håller ni med? Vad bra! Så här nu när värmen kommit tänker jag att det kan vara gott med en lite lättsammare pizza än den traditionella, nämligen en Pizza Bianco. Vad det är? En pizza utan tomatsås enkelt förklarat, där man istället använder en vit sås (bianco betyder vit på Italienska) som grund. Just idag tänkte jag tipsa er om att toppa pizzan med något man nästan alltid har hemma, nämligen potatis. Ja, potatispizza är förträffligt gott helt enkelt, och om ni inte testat innan så tycker jag nog nästan att det är mer än dags, idag! 
 
Lördag - Grillad laxfjäril med kall örtsås: Denna tiden på året kan man  ju nästan grilla varje dag verkligen, i alla fall sä här i början av säsongen, men även om man grillar ofta behöver det inte bli enformig mat för den sakens skull. Hur man undviker det? Jo, man varierar det man lägger på grillen givetvis, inget konstigare än så. Likväl som man kan grilla kotletter eller korvar så kan man ju exempelvis grilla fisk! Så,  vad sägs om att slänga en galet vacker laxfjäril på grillen ikväll? Krydda med salt och peppar bara, så kommer fjärilen till sin riktiga rätt och servera med goda tillbehör och en god kall örtsås. Busenkelt och barnsligt gott!  
 
Söndag - Italiensk smörgåstårtaPå söndagar ska man ju samlas hela familjen runt matbordet och prata om veckan. Sen måste det ju så klart inte vara en stek eller ett långkok för att det ska kännas lite extra söndagslyxigt. Vad kan man annars göra då tro? Ja, men varför inte slänga ihop en god smörgåstårta och söndagslyxa med!? En smörgåstårta är ju kanske klassisk kalasmat, och med all rätt, men man kan ju faktiskt likväl göra den hemma till middag en kväll, bara för att det är så fantastiskt gott helt enkelt, och det är ju inte alls svårt egentligen. Som denna smörgåstårtan, en av mina personliga favoriter, men smaker från Italien: bacon, ruccola, kyckling och färgglada tomater. Ja, minst sagt förförande god vill jag lova. Ni måste faktiskt testa. Jo, faktiskt: måste.  
 
Veckans söta - Vit chokladtårta med mascarponeJo, visst får man passa på att lyxa till det med en dessert i alla fall en gång per vecka minsann. Vill man dessutom göra det extra enkelt, men fantastiskt gott, för sig så gör man denna vita chokladtårta gjord på mascarpone. Krämig och förförande god verkligen, och som grädden på moset är det en no-bake tårta som man enkelt slänger ihop, med fördel dagen innan man ska fika på den, men är man ute i god tid kan man fika på den samma dag också förstås så misströsta ej. Denna läckerhet gå helt enkelt hem i alla lägen!
 
 

Kycklingköttbullar med zucchini och citron

Hej allesammans och god förmiddag!
 
Vet ni vad? Nu är jag inne på min femte lediga dag på raken, och jag kan lova att denna ledigheten har varit välbehövlig. Imorgon börjar jag på mitt sprillans nya jobb, och det har varit mer än skönt att få ha dessa dagarna emellan det gamla och det nya för att ladda om. Jag ser med spänd förtjusning så mycket fram emot morgondagen, och är övertygad om att detta nya jobbet är precis den utmaning jag behöver just nu för att kunna fortsätta utvecklas och ta mig framåt. Ja, fortsättning följer helt klart...
 
Idag ska jag fortsätta njuta av min ledighet och sen ivkäll ska jag iväg med min dotter till idrottsplanen. Ikväll drar nämligen fotbollsträning igång för hennes åldergrupp, och hon ser fram emot det väldig mycket. Min son spelade fotboll ett tag när han var i samma ålder, men han tappade tyvärr intresset själv ganska snabbt och har inte spelat mer sedan. Själv är jag verkligen inte ett enda dugg intresserad av fotboll, eller någon sport så där egentligen, haha, men det är så kul att se barnen spela när de tycker det är roligt. Om dottern tycker det är roligt återstår att se efter ikväll då det är första träningen någonsin, men om jag känner henne rätt så kommer hon gilla det. Hon älskar att vara ute, och att röra på sig, och när det dessutom är något man kan göra tillsammans med sina kompisar, ja, då är det nästan givet. 
 
Solen ska för övrigt skina på oss idag igen, så idag tänker jag vi nog intar middagsmaten ute på altanen efter fotbollsträningen. Idag står det kyckling på menyn. Här hemma äter vi mycket kyckling, dels för att alla tycker om det, men även för att jag tycker det är så otroligt tacksam mat att laga. Tacksam mat för mig innebär mat som man liksom kan göra nästan vad som helst med, och sådan är  ju verkligen kyckling. 
Kyckling går alltid hem i detta huset som sagt, och en annan vara som också gör det är citron. Ja, barnen älskar citronsmak i mat, och det är något jag använder ganska ofta. Det piffar upp och gör att maten får en fräsch känsla över sig. Idagh tänkte jag tipsa er om en superkombo just med kyckling och citron, nämligen kycklingköttbullar med smak av bl.a. citron. Köttbullar måste inte göras på köttfärs, och det måste inte smaka "klassiskt", även om det också är gott. Nej, testa något annorlunda för lite vardagsvariation vetja och gör köttbullarna på kycklingfärs smaksakk med örter och citron. Så gott! 
 

 Kycklingköttbullar med zucchini och citron

 4 portioner
  •  500 gram kycklingfärs
  • 1 dl stöbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl persilja
  • 0,5 citron
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 1 zucchini
  • 1 bananschalottenlök
  • 0,5 dl persilja
  • salt och citronpeppar
 
  1. Blanda samman kycklingfärsen med ströbröd, ägg, persilja, rivet skal av citronen och salt.
  2. Rulla köttbullar och stek i olivolja i ca 10 minuter.
  3. Skiva löken, vitlöken och zucchinin.
  4. Fräs grönsakerna i en annan stekpanna i ca 3 minuter, tills zucchinin blir mjuk. 
  5. Rör ner persilja och pressad saft från citronen.
  6. Smaka av grönsakerna med salt och citronpeppar.
 
Servera kycklingköttbullarna tillsammans med zucchiniröran och exempelvis nykokt pasta. Toppa även gärna med några tag nyriven parmesanost. 
 
 

Italiensk smörgåstårta

 Hej och god eftermiddag! 

Nu är jag och barnen hemma från Blekinge igen. Vi åkte ner till min mamma igår förmiddags och där har vi sovit över inatt. Vi åkte ner för att det var marknadshelg, vilket är något av en hemvändahelg, där jag är född och uppvuxen. Jag älskade marknaden när jag var liten, och mina barn älskar den nu. Det är alltid lika roligt helt enkelt. Vi har ätit marknadkarameller och barnen har åkt karuseller, och ja, gjort en del inköp också förstås. Slime och squishies står högst på min dotters lista av saker man bara måste ha och sonen, ja, där är det spelfigurer för hela slanten verkligen. Nöjda och glada barn hur som helst, och det är huvudsaken! 

Det var dock inte bara en massa pengaslösande förstås, vi passade även på att fira min mammas födelsedag. Hon fyllde åt förra helgen, men då jobbade hon så vi firade henne denna helgen istället. Vi passade även på att hälsa på mina morföräldrar en sväng. Önskar så jag hade möjlighet att träffa dem oftare... Man får ta varje chans man får istället. Mormor bjöd på hembakat och kokkaffe. Ja, min mormor kokar fortfarande kaffe i en gammal kanna på spisplattan, och det är det godaste kaffet jag bara vet. Det smakar mormor liksom och jag älskar det.
Jag saknar inte direkt byn där jag växte upp, och skulle aldrig vilja flytta tillbaka, men jag saknar att ha familjen nära, det är ett som är säkert. Ni vet, att bara kunna sticka in huvudet på en kopp kaffe och snacka lite med jämna mellanrum och sedan köra vidare. Den lyxen saknar jag. 

Hursom, idag är det söndag, och inte mindre än min fjärde lediga dag på raken av fem. Ja, jag är ledig imorgon också, underbart! På söndagar "ska" man ju äta en traditionell söndagsmiddag, ni vet, samlas hela familjen runt matbordet och avnjuta ett långkok eller en söndagsstek och prata om veckan. Nej, det kanske inte är många som gör det längre, men det där med att man oftast har lite mer tid att lägga på maten, det stämmer ju oftast. Sen måste det ju så klart inte vara en stek eller ett långkok för att det ska kännas lite extra söndagslyxigt. Vad kan man annars göra då tro? Ja, men varför inte slänga ihop en god smörgåstårta och söndagslyxa med!? 
En smörgåstårta är ju kanske klassisk kalasmat, och med all rätt, men man kan ju faktiskt likväl göra den hemma till middag en kväll, bara för att det är så fantastiskt gott helt enkelt, och det är ju inte alls svårt egentligen. Som denna smörgåstårtan, en av mina personliga favoriter, men smaker från Italien: bacon, ruccola, kyckling och färgglada tomater. Ja, minst sagt förförande god vill jag lova. Ni måste faktiskt testa. Jo, faktiskt: måste. 

 

Italiensk smörgåstårta

 
ca 8-10 bitar
 
  • 27 stora skivor formbröd, gärna grovt
  • 280 gram bacon
  • 2 grillade kycklingfiléer
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 3 msk bostongurka
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1,5 dl majonnäs
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • salt och svartpeppar
Garnering:
  • 4 dl creme fraiche
  • ca 15 körsbärstomater, röda och gula
  • ruccola
 
  1. Strimla baconet och knaperstek det.
  2. Låt baconet rinna av på hushållspapper.
  3. Finhacka kycklingfiléerna och de soltorkade tomaterna.
  4. Rör samman hälften av baconet med kyckling, soltorkade tomater, bostongurka, gräslök, majonnäs och yoghurt.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Skär bort kanterna på brödet och lägg ut 9 skivor till en fyrkant på ett serveringsfat. 
  7. Bred på hälften av fyllningen.
  8. Lägg på 9 brödskivor och resten av fyllningen. 
  9. Lägg på de sista brödskivorna överst. 
  10. Bred ut creme fraiche på och runt om tårtan. 
  11. Halvera körsbärstomaterna.
  12. Garnera tårtan med körsbärstomater, ruccola och resten av baconet. 
 
Ställ kallt fram till servering. 
 
  
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg