Powered by Jasper Roberts - Blog

Mariannetryffel

Godkväll! 
 
Klockan är redan ganska mycket, men det är först nu som jag äntligen har tid att landa lite här framför tangetbordet tillsammans med er. Det har varit en sådan där mysig eftermiddag, men den har gått i ett verkligen. 
Efter en heldag på jobbet hämtade jag barnen från fritids, och min dotter skulle ha med en kompis hem idag, så jag fick dessutom tre barn med mig idag. Tjejerna var jättesugna på att baka, så direkt innanför dörren började vi plocka fram måttsatser, degbunkar och ingredienser ur skåpen. Det bakades hej vilt, och hela köket var fullt med både mjöl och strössel i diverse utförande när de väl var färdiga, men så kul de hade! Vi valde dessutom att baka glutenfria, sega Chokladsnitt, så de kunde baka helt själva. Det enda jag gjorde var att ställa in i, och ta ut ur, ugnen. Så stolta och duktiga små 7-åringar verkligen. 
 
När kompisen åkt hem, och jag ändå var tvungen att städa köket, så fick jag mig ett städryck och for runt här som en liten vessla ett litet tag. Det gäller att smida medans järnet är varmt som man säger. Speciellt i mitt fall som egentligen tycker att just städa är något av det allra tråkigaste som finns. Även om det är så skönt när det är gjort.
Nåväl, städning som sagt, och sedan matagning och middag på det. Idag vankades det en av barnens favoritmiddag: fläskpannkaka med lingonsylt. Efter middagen var det läxläsning och sedan hann vi kika på en film innan läggdags också. En intensiv eftermiddag och kväll, som sagt. Nu ligger barnen och sover sött, och jag sitter här och skriver. Ikväll är jag gräsänka dessutom då sambon är iväg på julbord med sitt jobb, så nu är det helt tyst i huset verkligen. Ganska skönt ändå måste jag få säga. 
 
Innan jag sätter på ett avsnitt av en favoritserie och bara kvällshänger med en kopp te, vill jag tipsa er om ännu en sort godis till julens gottebord. Just nu är det ju julgodis-tema på bloggen, hela veckan lång, ända fram till advent. Idag har turen kommit till Mariannetryffel.
För ett par år sedan blev jag bjuden på dessa helt förförsikt goda små läckerheter som fullkomligt smäler i munnen, hemma hos en god vän. Hennes mamma hade bakat dem. Sedan dess är jag frälst i dessa och de är en stående favorit hemma hos oss kring denna tiden på året. Len tryffel med smak av Marianne... Perfektion mina vänner, perfektion. 
 

Mariannetryffel

 
ca 30 stycken
 
  • 1 dl vipgrädde
  • 30 Mariannegodis
  • 200 gram choklad (mörk eller ljus efter smak)
  • Florsocker
 
  1. Kör Mariannegodisara i en matberedare, så de krossas fint.
  2. Koka upp grädden.
  3. Ta bort grädden från värmen och rör ner chokladen, brytna i mindre bitar.
  4. Rör runt tills det blir en slät chokladsmet.
  5. Rör ner de krossade Mariannegodisarna.
  6. Ställ smeten kallt i ett par timmar.
  7. Ta ut smeten och rilla små bollar.
  8. Rulla bollarna i florsocker.
  9. Ställ kallt ytterligare en timme. 
 
Förvara Mariannetryffeln kylskåpskallt.
 
 

Snöbollar med polkagris

 Hej, hej!
 
Ännu en onsdag och halva veckan har med andra ord redan gått. Det börjar närma sig december och advent med stormsteg verkligen! Onsdagar i vår lilla familj innebär alltid simträning, vilket barnen tycker är jätteroligt, framför allt då deras kusin också är med och tränar. Idag blir det dock pappan i familjen som får åka med på träningen, för denna mamman ska på styrelsemöte ikväll. Jag har ju nämnt vid tillfälle innan att jag sitter med i styrelsen för min dotters gymnastikförening, och ikväll har vi möte. Det ska planeras julavslutning för gymnasterna. 
 
Vad har ni själva för er en kväll som denna? Planerar för fullt just inför advent kanske? Går ni i bak- eller fiaktankar kanske till och med? Just nu är det ju julgodis-tema på bloggen, hela veckan lång, ända fram till advent. Alla recepten samlas sedan i godis-kategorin, och även i jul-kategorin om det är så att man kanske hellre vill baka om någon vecka eller två. Idag tänkte jag att jag skulle tipsa er om en sorts chokladbollar. 
 
De flesta barn (och vuxna) tycker ju om chokladbollar. Ja, detta lilla bakverk görs i många hem året runt, och är på något sätt aldrig fel helt enkelt. Så här i jultider kan det ju dock vara gott att byta ut kakon mot vit choklad istället, eller vad tror ni? Jo, det är klart. Jag och mina barn tycker om att baka snöbollar till jul, vilket har blivit en fin tradition på godisbordet de senaste åren. På bilderna ser ni just mina barns hantverk, och det är ju det som är det bästa med dessa snöbollarna, att barnen kan vara med och baka. Det näst bästa med dem? Det är den överraskande, fantastiskt goda polkagrisgömman i mitten av dem! 
 

Snöbollar med polkagris

 
ca 16 stycken
 
  •  200 gram vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 dl kokosflingor
  • 70 gram polkagrisar
  • 1 dl kokosflingor till dekoration
 
  1. Krossa polkagrisarna grovt.
  2. Smält chokladen, antingen över ett vattenbad eller i micron. 
  3. Värm upp grädden i en kastrull.
  4. Häll ner grädden och kokosflingorna i chokladen.
  5. Rör om till en klibbig smet och låt stå 10 minuter.
  6. Dela smeten i 16 bitar. 
  7. Rulla smeten till runda bollar.
  8. Platta ut bollarna och lägg lite krossade polkagrisar i mitten.
  9. Vik in smeten över polkagrisarna och rulla till en rund boll igen. 
  10. Rulla bollarna i kokos.
  11. Ställ in i kylen för att stelna i några timmar. 
 
 

Cornflakesgodis

 Hej allesammans! 
 
Skön tisdag so far? Min är väldigt lugn och skön ännu så länge, vilket jag är tacksam för. Jag har haft jobbmöte idag som både gick bra och var trevligt, vad mer kan man begära av en jobbförmiddag liksom. Jag har även farit runt på lite andra ärenden i jobbet, och det är alltid så tillfredställande när man kan bocka av saker på sin att-göra-lista helt enkelt.
En annan sak jag dessutom tänkte att jag skulle bocka av idag är lite julkalendersshopping. Jag tänkte att jag skulle göra egna julkalendrar till barnen i år, det är ett tag sedan, och med tanke på att det är december månad redan nu på lördag så är det minst sagt hög tid att ta tag i det. Nej, jag har inte köpt en enda sak till dem ännu, så det blir till att springa runt en del under resten av eftermiddagen. Tur det är en rolig sak att springa runt om med tanke på deras överraskade ansikten när jag tar fram den till dem på lördag. Ovärderligt. 
 
Bortsett från jobbärenden och julkalendersshopping är det gymnastik som står i almanackan, i vanligt tisdagsordning. Min dotter går på gymnastik på tisdagskvällarna, och jag brukar stanna kvar för att heja på henne. Det är så kul att se när hon roligt tillsammans med sina kompisar, och hon tycker alltid att det är rolligt när jag stannar. Jag tänker att den dagen kommer när hon inte vill att jag ska göra det, så jag tänker passa på och njuta av varje sekund så länge jag är välkommen. 
 
Annars då? Jo, det är ju snart adventstider som sagt, och denna veckan är det ju julgodis-tema på bloggen, hela veckan lång, ända fram till advent. Alla recepten samlas sedan i godis-kategorin, och även i jul-kategorin, där ni även hittar måga tips sedan innan både vad gäller middagsmat, godis och julbakning. Så, kika gärna runt där, kanske kan du hitta något som frestar till matlagning eller bakning.
Idag vill jag tipsa om ännu ett riktigt busenkelt godisrecept att duka fram til antingen adventsfikat, eller till julaftons godisbord. Det här är helt klart något för både vuxna och barn, och dessutom ett perfekt recept om barnen vill hjälpa till med bakningen. Cornflakesgodis, barnsligt lättbakat, barnsligt gott.
 

Cornflakesgodis

 
 ca 20 stycken
 
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk sirap
  • 5 dl cornflakes
 
  1. Smält smöret.
  2. Rör ner socker, sirap och kakao i smöret och rör runt tills det blir en tjockare, slät smet.
  3. Ta bort från värmen och rör i cornflakesen.
  4. Klicka ut i småkaksformar.
  5. Låt stelna i kylen.
 
Tips! Vill man ha lite mer "vuxen" smaksättning på godisen kan man röra i exempelvis en skvätt kaffe, eller Baileys i smeten tillsammans med cornflakesen. 
 
 
Visa fler inlägg