Powered by Jasper Roberts - Blog

Wienernougat

Hej!
 
Hoppas ni alla har fått en bra start på veckan i kylan? Ja, här i smålandstrakten har det verkligen varit riktigt kallt idag, i alla fall för min smak. Så pass att jag faktiskt plockade fram vinterjackan ut garderoben idag på morgonen, och vinterstövlarna dessutom. Inte ens barnen protesterade när jag sa att de skulle ta på sig sina tjocka jackor idag, och då vet man att det är kallt. 
 
I helgen, som gick alldeles för snabbt förbi som alltid, var vi inne en sväng på Ikea och köpte lite nya hallmöbler. Det blev en hylla, ett skåp och dessutom en ny spegel. Det blev en helt ny hall verkligen med de nya möblerna och jag är så nöjd! Dessutom blev det ett nytt soffbord, och lite ljus för att hålla värmen inomhus nu när kylan tränger på utomhus. 
 
I helgen som kommer är det ju första advent redan, på tal om kylan, och denna veckan är det mest december-förberedelser som står på min att-göra lista. Imorgon ska jag inhandla saker till barnens julkalendrar (nej, jag har inte gjort det än, men bättre sent än aldrig som man säger) och göra iordning dem. Sen tänkte jag även att jag skulle hinna med något julbak innan helgen så vi har något riktigt gott att fika in advent med! Idag har dessutom barnen gjort ett varsitt pepparkakshus som vi kan dekorera köket med till advent. Ja, just det, sen ska ju stakarna i fönsterna fram också innan söndag!
 
Vad ska ni själv baka inför advent på söndag? Ni kanske redan har bakat? Berätta gärna, jag är alltid intresserad av nya goda baktips! Idag tänkte i ala fall jag bjuda er på lite godis minsann! Ja, jag tänker att så här inför jul så bakas det ju alltid en massa godis, och precis som med vardagsmaten så vill man ju gärna att det är lättbakat, snabbakat och framför allt väldigt gott. Så, därför kommer jag ha julgodis-tema på bloggen hela veckan lång, ända fram till advent. Alla recepten samlas även så klart i min godis-kategori, där ni även hittar tips sedan innan. 
Först ut denna veckan är en riktigt klassiker, nämligen wienernougat! Denna förförande goda lilla godisbit som fullkomligt bara smälter på tungan när man stoppar den i munnen. Det bästa av allt? Den är precis lika lättbakad som den är god! Så, det finns inga ursäkter helt enkelt, bara att sätta igång med godisbaket med en gång! 
 

Wienernougat

 
ca 30 bitar
 
  • 150 gram mandelspån
  • 150 gram mörk choklad
  • 250 gram nougat
 
  1. Hacka nougaten och chokladen, och smätl dem över ett vattenbad.
  2. Rör ner mandelspånen i nougat- och chokladblandningen till en jämn smet.
  3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20x25 cm stor.
  4. Låt stelna i kylskåp.
  5. Sär sedan i fyrkanter med en vass kniv. 
 
Förvara wienernougaten svalt i en burk med lock.