Powered by Jasper Roberts - Blog

Teriyakifilé

Sköna söndag!
 
Ja, visst håller ni med om att just söndagar är lite extra sköna? Ni vet, fredagar och lördagar kanske är de dagarna på helgen som man hittar på saker, umgås med vänner eller passar på att ta en utfykt, så är det i alla fall i min familj. Just söndagar dock, de brukar bara vara liksom, och det är ganska skönt. Ladda inför den kommande veckan. Jag ska dock erkänna att just söndagar innebär en viss ångerst också. Eller ja, ångerst kanske är fel ord för det, men den där känslan av att man liksom måste vara i startgroparna om några timmar igen, och man kanske inte alltid vill det egentligen. Ja, jag tycker så mycket om mitt jobb, det gör jag, men ska inte sticka under stol med att jag gärna hade lite längre helg, i alla fall en dag extra. 4-dagars jobbveckor hade passat mig alldeles ypperligt tror jag. 
 
Hursom, med det sagt, just denna söndagen ska vi faktiskt iväg. I eftermiddag ska vi hem till vänner och hälsa på. Vi ska hälsa på hemma hos min guddotter, som det är alldeles för länge sedan jag träffade nu. Pinsamt länge. Innan-semestern-länge. Ja, det är definitivt skämskudden fram på den faktiskt, men ni vet hur det kan vara ibland; livet kommer emellan. Det är en dålig ursäkt, absolut, men tiden liksom rinner ifrån en ibland.
Idag är det i alla fall som sagt dags, och hög tid. Vi ska dit, umgås och mysa med liten guddotter som nu redan hunnit bli hela 9 ånder gammal. Det är helt galet vad tiden går snabbt. Det ser man ju om inget annat bara på sina egna barn. Mina blir snart hela 10 respektive 8 år gamla. Ja, om bara lite drygt fyra månader kommer vi ha en 10-åring i huset! Dubbla siffror... Jag fattar ingenting, det känns inte alls som att det är riktigt så där länge sedan. Galet. 
 
Nåväl, nu var det ju egentligen inte det jag skulle prata om, haha. Vad jag tänkte vad att jag skulle tipsa er om en barnsligt enkel söndagsmiddag dagen till ära. Traditionell "söndagsmiddag" har ju kanske oftast inneburit en stek eller annat långkok av något slag, men det kan ju vara minst lika gott med mycket mer snabblagat kött än så till söndagsmiddag också. 
Vad sägs ecempelvis om fläskfilé med asiatiska influencer, som tillagas med extremt få ingredienser, och dessutom går snabbt att tillaga? Ja, visst låter det inte fy skam! Faktum är att denna filérätten är så snabblagad, så den kan vara minst lika aktuell på middagsbordet en vanlig tisdagskväll som den är en söndag som denna. Eller varför inte bjuda hem ett gäng vänner en lördagskväll och ställa fram denna förförande godingen på bordet. Ja, den passar alla tillfällen helt enkelt.
 
Enjoy, och en fortsatt trevlig söndag till er alla. 
 

Teriyakifilé

 
 4 portioner
 
  • ca 500 gram fläskfilé
  • 1 flaska teriyakisås
  • 1-2 msk japansk soja
  • 0,5 dl vatten
  • ca 2 msk sesamfrön
  • salt och svartpeppar
 
  1. Putsa fläskfilén och skär den sedan i ca 1 cm tjocka skivor. 
  2. Krydda filéskivorna med salt och peppar.
  3. Bryn fläskfilén i smör i en stekpanna tills den får fin färg. 
  4. Häll över teriyakisås, soja och vatten.
  5. Koka upp, och låt puttra samman i ca minuter på låg värme. 
  6. Rör ner sesamfröna och smaka eventuellt av med mer salt.
 
Servera exemplevis tillsammans med ris, nudlar eller klyftpotatis, och en sallad eller grillade grönsaker. 
 
 
 

Köttfärskebab med saffranstortilla och chilihommus

Hej och en riktigt trevlig lördag till alla!
 
Hoppas ni haft en bra vecka? Min vecka, ja, den har varit intensiv med minst sagt massor med jobb, men också en massa andra trevligheter. Igår träffade jag två härliga vänner i stan för en liten lunchsammankomst, och ja, det är helt klart min absoluta favoritsätt att spendera en fredagslunch på om man säger så. Alla situationer, roliga som tråkiga, blir alltid bättre med gott sällskap, inga konstigheter. Vi sammanstrålade på Condecco för lunch, snack och en liten fika som avslutning. En bättre fredag med andra ord. 
 
Idag har jag och lilla familjen varit nere på vårt lokala café och fikat en sväng på förmiddagen. I vanliga fall brukar ju alltid jag och barnen frdagsfika efter skolhämtning på fredagar, det är vår egna lilla fredagstradition för att fira in helgen. Igår jobbade jag dock sent, så det gick inte att fika, och därför blev det istället fika idag. Så fort min dotter kom hem innan, hon har sovit hos en kompis inatt.
Just nu sitter vi alla fyra här hemma och bara tar det lugnt. Jag har haft ett stort behov hela veckan av en bara-vara-dag utan några som helst planer, eller måsten. Det är sällan jag tar sådana dagar, så det känns extra skönt idag faktiskt. Mellan mitt vanliga jobb, och allt jobb jag lägger ner på min kommande receptbok, och alla andra av livets måsten och sociala sammankomster så ja, det var helt klart dags för en riktig slappedag nu. 
 
Ikväll blir det gotte och fortsatt slappande i soffan efter middagen tänker jag. Vad ska ni äta till middag ikväll? Har ni några planer än? Om inte så kanske jag kan få fresta med ett något mellanösterninspirerat tips en lördag som denna! Vad sägs om en färgsprakande och smakrik kebabmiddag gjord från grunden? Smakrik kebab, gyllengula tortillabröd och en len chilihommus på tallrikarna. Låter det gott? Ja, det kan jag lova att det är också! Det bästa av allt är att det dessuto är mycket enklare att tillaga än man kanske tror vid första anblick, så våga prova. Jag kan med största förtroende säga att jag är övertygad om att ni inte blir besvikna. 
 

Köttfärskebab med saffransbröd och chilihommus

 
 4-6 portioner
 
Köttfärskebab:
  • 1 kg blandfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk kafta (krydda)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
 
  1. Blanda snabbt samman alla ingredienser till kebaben.
  2. Platta ut köttet jämnt i en långpanna, ca 30×40 cm.
  3. Skär ut jämnstora, långsmala kebabbitar. 
  4. Grilla i ugnen på 250 grader i ca 15 minuter.
 
Saffranstortilla:
  • 5 dl vetemjöl Special
  • 0,5 tsk salt
  • 50 gram smör
  • 3 dl kokande vatten
  • 0,5 gram saffran
 
  1. Blanda samman mjöl, saffran och salt.
  2. Tillsätt smöret skuret i bitar.
  3. Mixa samman till en smulig massa.
  4. Häll över det kokande vattnet och mixa samman till en smidig deg, gärna med hjälp av matberedare eller köksassistent. 
  5. Dela degen i ca 15-20 lika stora bitar, och rulla dem till bollar. 
  6. Doppa bollarna i lite mjöl och kavla ut dem till tunna, runda tortillas. 
  7. Grädda tortillasen i en riktigt het panna, i ca 1 minut/sida.
  8. Slå in tortillabröden i en handduk direkt, så håller de sig mjuka och varma tills de ska ätas. 
 
Chilihommus:
  • 400 gram kikärtor (konserverade)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • salt och svartpeppar
 
  1. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Mixa samman kikärtorna med chilin och vitlöken.
  3. Droppa i oljan lite i taget under mixning. 
  4. Mixa till en någelunda slät hommus.
  5. Smaka av med salt och peppar.
 Servera kebabeb i tortillabröden tillsammans med en stor klick chilihommus och lite tunnskivad rödlök.
 
 
 
 
 
 

Krämig pasta med bacon och kantareller

Godkväll!

Det verkar ha blivit en liten vana att jag andar här på bloggen om kvällarna numera. Förmodligen för att det är lugnt och stilla i huset, och ja, det finns möjlighet att andas ut lite på ett annat sätt kanske. Är det kanske så att det är fler än jag som ofta landar här just vid denna tiden på dygnet? 

Nåväl, idag har varit en ganska lugn dag, i alla fall i mina mått mätt. Jag är ju en person som oftast har många järn i elden och tycker om att hålla hjärnan sysselsatt så mycket som möjligt, så vad jag kallar lugnt kanske många andra hade kallat hektiskt, vad vet jag. Tänk så skönt att vi alla tillåts vara olika. 
Hursom, dagen har inneburit möte på jobbet, ett mindre roligt sådant denna gången. Jag brukar ju tycka om möten, men inte denna gången, så är det bara ibland. Det är vid sådana tillfällen mina härliga kollegor är värda sin vikt i guld helt enkelt. Efter mötesdagen var det hämtning av små fina trollungar på skolan. Idag hade vi bokat tid för skolfotografering, och barnen var jätteduktiga. In och gjorde som fotografen bad, och sen ut igen. I ärlighetens namn är de inte jätteförtjusta i att bli fotograferade någon av dem, men jag frågade dem om de kunde tänka sig att ställa upp, och de sa båda ja, för min skull. Älskade små ungar. 
Ikväll sen har det varit gymnastik för min dotter. Hon var i skolan idag för första gången på över en vecka eftersom hon har varit sjuk. Hög feber och hängrig, min lilla skruttunge. Nu är hon äntligen bättre, och var så glad över att få gå till skolan idag igen, och sen gympan ikväll. Efter gymnastiken var det hem, laga mat, äta, packa väskor inför morgondagen etc. Ja, men ni vet, den där berömda vardagen helt enkelt. 
Nu sover barnen gott sen ett tag tillbaka och jag ska försöka att komma i säng i någelunda tid idag. Imorgon ska jag upp i ottan, nästan mitt i natten egentligen, för att hoppa på tåget ner till Malmö med några av mina favoritkollegor. Det vankas utbildningsdag, och det ser jag fram emot.

Innan jag sätter mig och slötittar på någon serie på tvn tänkte jag dock lämna er med ett litet snabblagat recept. Snabblagat och fantastiskt gott med hjälp av få ingedienser, ett sådant där recpet som passar perfekt in i det där vardagspusslet vi alla får tas med. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, snabbmat behöver inte alls vara hämtmat eller dåig mat, det finns ypperligt god och lätt mat man kan laga från grunden hemma även när man har som minst tid eller ork. Vad sägs exempelvis om att ta tillfället i akt att laga pasta med sås av bland annat kantareller så här i hösttider? Inte blir det mindre gott av att kantarellerna får sällskap av bacon, parmesan och grädde heller. Nej, jag lovar, denna komma ni gilla, både stora som små. 

 

Krämig pasta med bacon och kantareller

 
4 portioner
 
  • 300 gram bacon
  • 100 gram kantareller
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 dl riven parmesanost
  • salt och peppar
 
  1. Klipp eller skär baconet i strimlor och skiva eventuellt ner kantarellerna lite om de är stora. 
  2. Bryn bacon i en stekpanna och tillsätt kantarellerna.
  3. Låt steka en stund, tills bacon och kantareller fått fin färg. 
  4. Häll över matlagningsgrädden och koka upp.
  5. Låt puttra samman ett par minuter.
  6. Dra bort från värmen och rör ner parmesanosten.
  7. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med nykokt pasta. 
 
 
 
 
Visa fler inlägg