Powered by Jasper Roberts - Blog

Pasta med broccoli- och ostsås

Godkväll!
 
Måndagskväll och jag har ganska nyligen kommit hem från ett Styrlsemöte med den lokala gymnastikföreningen. Ja, som jag nämnt innan sitter jag med i styrelsen för min dotters gymnastikförening, och idag har vi bland annat diskuterat kring den kommande julavsutningen. Jul känns för mig fortfarande långt borta verkligen, men det går som vanligt alltid fortare än man förväntar sig...
 
Just nu är det dock först och främst Höstlov! Här hemma är vi alla lediga detta höstlov, och det är så skönt. En hel vecka så här mitt i hösten att bara vara, underbart. Idag, detta höstlovs allra första dag, så har jag och min dotter varit inne i Växjö och shoppat lite. Halloweenkläder till barnen, och sen lite annat smått och gott, både till mig och barnen. Ikväll var barnen sedan på Halloweenbowling här i krokarna, som skolans föräldrarliga anordnat. Hela bowlinghallen var fylld till bredden av läskiga monster, häxor, zombies och annat löst folk. De hade haft så roligt verkligen!
Halloween är ju nu på onsdag, om nu någon skulle missat detta? I år har jag inte bakat så mycket läskiga Halloweenbakelser eller kakor som jag brukar, det har helt enkelt inte hunnits med tyvärr. För den som är sugen att baka något läskigt inför onsdag så hinner man ju dock så klart fortfarande det! Vill man dessutom ha lite tips och idéer på vad man kan baka så har jag ju en hel Halloween-kategori här på bloggen som man kan botanisera runt i. Där kan man hitta både sötsaker och middagar som passar perfekt både för stora och små till Halloween på onsdag. 
 
Ska vi prata lite  vardagsmat också kanske? Ja, men så klart! Idag är det ju måndag (även om dagen börjar gå mot sitt slut vid detta laget), och numera pratar man ju ofta om Meatfree Monday, eller vegetarisk måndag, så därför tänkte jag tillhandahålla ett vegetariskt tips till er idag. Ett vegetariskt pastatips som går snabbat att tillaga vilket innebär att det är en perfekt vardagsrätt med andra ord. 
Pasta är ju mitt absolut favorittips när det kommer till hemlagad "snabbmat", och det uppskattas ju oftast av den yngre generationen också som en bonus. En pastarätt med en krämig och god ostsås går dessutom nästan alltid hem hos de flesta, och denna är så klart inget undantag till den regeln. Dessutom får såsen extra smak och en härligt grön färg om man blandar ner broccoli också. Mums, mums, mums. 
 

 Pasta med broccoli- och ostsås

 4 portioner
  • 1-2 broccolihuvud
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 paket cream cheese
  • 1 grönsaksbuljongtärming
  • 100 gram vällagrad ost
  • Salt & peppar
 
  1. Bryt/skär broccolin i mindre buketter.
  2. Blanda ihop matlagningsgrädde och cream cheese i en kastrull och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp.
  3. Lägg i broccolin och låt puttra i ca 10 minuter.
  4. Stäng av värmen och lägg i osten.
  5. Rör runt tills osten smält. 
  6. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Servera såsen tillsammans med nykokt pasta. 
 

Vietnamesiska köttbullar med nudelsallad

Hej hej!
 
En riktigt trevlig söndag till er alla! Här sitter jag och bara tar det lugnt och njuter av den kalla krispiga luften som sipprar in genom min öppna altandörr. Jag har sett, och hört, att det snöat på många håll i Sverige inatt, även i de lite mer sydliga delarna. Här i mina krokar är det ingen snö än, och jag hoppas den håller sig borta länge än. Ja, ni som följt mig ett tag vet att den kommande årstiden inte tillhör mina favoriter och snön är det värsta med den om ni frågar mig. Den kalla, krispiga luften genom altandörren kan jag dock tycka är ganska skön att få en dos av lite då och då. Desto skönare blir det att dra på sig filten i soffan ju. 
 
Hur har helgen varit hittills? Min har varit rolig, men intensiv, som vanligt med andra ord. I går passade jag min brorson hela dagen, så det var jag och tre barn hela lördagen lång. Min lillebror och sambon var iväg i huvudstaden och tittade på ishockey. Så, jag och barnen styrde bilen ner till Blekinge redan på morgonen och hälsade på min mamma ett par timmar. Vi passade även på att göra ett restaurangbesök tillsammans med min mormor när vi ändå var i krokarna. 
Väl hemma igen på eftermiddagen var det soffläge för mig och min dotter, vi kollade på film medan pojkarna spelade spel inne på min sons rum. Det var en mysig lördag helt klart, och det gick jättebra med barnen också. Det enda jobbiga var när kusinen väl skulle hem igen och han inte ville hem, och barnen inte ville lämna hem honom. Haha, nåja, det är kul när de tycker om varandra, definitivt. 
 
Idag är min dotter och leker hos en kompis, och i eftermiddag ska vi alla hem till goda vänner på våffelfika. Ja, en skönare söndag än så kan man ju knappast begära tänker jag. Lugn och gott sällskap. Underbart. Nästa vecka är det ju dessutom höstlov, och både jag och sambon har lyckats göra oss lediga från jobbet, så nu har vi alla en hel veckas ledighet framför oss. Mer än välbehövligt för min del just nu kan jag säga. 
 
Här och nu ska vi så klart snacka om mat dock. Idag tänkte jag bjuda er på köttbullar, men inte vilka köttbullar som helst. Nej, idag blir det något alldeles extra i köttbuleväg, nämligen köttbullar med smaker från asien. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva dessa små runda bollarna mer än som gudomligt goda!! Speciellt tillsammans med den söt/salta dressingen, som jag utan bekymmer skulle kunna sitta och bara äta med sked.
Kombinationen mjuka köttbullar med krispig nudelsalad och sedan den barnsligt goda dressingen är helt enkelt en riktigt höjdarrätt! Ja, ni måste faktiskt prova denna, det lovar jag er. Barnen här hemma älskar den lika mycket som oss vuxna, och som om det inte vore nog med gudomligthet till middagen så utgör den dessutom en helt klart förträfflig matlåda också. Det vill säga, OM det mot förmodan skulle bli något över...
 

Vietnamesiska köttbullar med nudelsallad

4 portioner
 
Köttbullar:
  • 500 gram fläskfrärs
  • 2 tsk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar


Dressing:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • ca 2 cm ingefära
  • 2 lime
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl kokhett vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 3 msk strösocker
 
Nudelsallad:
  • 200 gram risnudlar
  • ca 15 cm pujolök 
  • 2 morötter
  • 0,5 gurka
  • 2 huvuden hjärtsallad
  • koriander
  • mynta
 
  1. Köttbullar: Blanda samman fisksås och socker, tills sockret löst sig. 
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlöksklyfta.
  3. Blanda samman färs med fisksås/socker, lök och vitlök.
  4. Krydda med svartpeppar och ställ sedan svalt i 30 minuter, så färsen tar smak. 
  5. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna, runt om, i neutral olja. 
  6. Dressing: Finhacka  vitlök, chili och ingefära, och pressa saften ur limen. 
  7. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen i en skål.
  8. Rör runt tills sockret har löst sig. 
  9. Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och skölj dem sedan i kallt vatten. 
  10. Skölj och strimla purjolöken fint. 
  11. Skala morötter och gurka. Riv morötterna samt kärna ur och skiva gurkan.
  12. Bryt sönder salladen, eller dela upp den i blad. 
  13. Blanda samman och krydda med mynta och koriander. 
 
Servera salladen tillsammas med nystekta köttbullar och rikligt med dressing.  
 

Teriyakifilé

Sköna söndag!
 
Ja, visst håller ni med om att just söndagar är lite extra sköna? Ni vet, fredagar och lördagar kanske är de dagarna på helgen som man hittar på saker, umgås med vänner eller passar på att ta en utfykt, så är det i alla fall i min familj. Just söndagar dock, de brukar bara vara liksom, och det är ganska skönt. Ladda inför den kommande veckan. Jag ska dock erkänna att just söndagar innebär en viss ångerst också. Eller ja, ångerst kanske är fel ord för det, men den där känslan av att man liksom måste vara i startgroparna om några timmar igen, och man kanske inte alltid vill det egentligen. Ja, jag tycker så mycket om mitt jobb, det gör jag, men ska inte sticka under stol med att jag gärna hade lite längre helg, i alla fall en dag extra. 4-dagars jobbveckor hade passat mig alldeles ypperligt tror jag. 
 
Hursom, med det sagt, just denna söndagen ska vi faktiskt iväg. I eftermiddag ska vi hem till vänner och hälsa på. Vi ska hälsa på hemma hos min guddotter, som det är alldeles för länge sedan jag träffade nu. Pinsamt länge. Innan-semestern-länge. Ja, det är definitivt skämskudden fram på den faktiskt, men ni vet hur det kan vara ibland; livet kommer emellan. Det är en dålig ursäkt, absolut, men tiden liksom rinner ifrån en ibland.
Idag är det i alla fall som sagt dags, och hög tid. Vi ska dit, umgås och mysa med liten guddotter som nu redan hunnit bli hela 9 ånder gammal. Det är helt galet vad tiden går snabbt. Det ser man ju om inget annat bara på sina egna barn. Mina blir snart hela 10 respektive 8 år gamla. Ja, om bara lite drygt fyra månader kommer vi ha en 10-åring i huset! Dubbla siffror... Jag fattar ingenting, det känns inte alls som att det är riktigt så där länge sedan. Galet. 
 
Nåväl, nu var det ju egentligen inte det jag skulle prata om, haha. Vad jag tänkte vad att jag skulle tipsa er om en barnsligt enkel söndagsmiddag dagen till ära. Traditionell "söndagsmiddag" har ju kanske oftast inneburit en stek eller annat långkok av något slag, men det kan ju vara minst lika gott med mycket mer snabblagat kött än så till söndagsmiddag också. 
Vad sägs ecempelvis om fläskfilé med asiatiska influencer, som tillagas med extremt få ingredienser, och dessutom går snabbt att tillaga? Ja, visst låter det inte fy skam! Faktum är att denna filérätten är så snabblagad, så den kan vara minst lika aktuell på middagsbordet en vanlig tisdagskväll som den är en söndag som denna. Eller varför inte bjuda hem ett gäng vänner en lördagskväll och ställa fram denna förförande godingen på bordet. Ja, den passar alla tillfällen helt enkelt.
 
Enjoy, och en fortsatt trevlig söndag till er alla. 
 

Teriyakifilé

 
 4 portioner
 
  • ca 500 gram fläskfilé
  • 1 flaska teriyakisås
  • 1-2 msk japansk soja
  • 0,5 dl vatten
  • ca 2 msk sesamfrön
  • salt och svartpeppar
 
  1. Putsa fläskfilén och skär den sedan i ca 1 cm tjocka skivor. 
  2. Krydda filéskivorna med salt och peppar.
  3. Bryn fläskfilén i smör i en stekpanna tills den får fin färg. 
  4. Häll över teriyakisås, soja och vatten.
  5. Koka upp, och låt puttra samman i ca 10 minuter på låg värme. 
  6. Rör ner sesamfröna och smaka eventuellt av med mer salt.
 
Servera exemplevis tillsammans med ris, nudlar eller klyftpotatis, och en sallad eller grillade grönsaker. 
 
 
 
Visa fler inlägg