Powered by Jasper Roberts - Blog

Teriyakifilé

Sköna söndag!
 
Ja, visst håller ni med om att just söndagar är lite extra sköna? Ni vet, fredagar och lördagar kanske är de dagarna på helgen som man hittar på saker, umgås med vänner eller passar på att ta en utfykt, så är det i alla fall i min familj. Just söndagar dock, de brukar bara vara liksom, och det är ganska skönt. Ladda inför den kommande veckan. Jag ska dock erkänna att just söndagar innebär en viss ångerst också. Eller ja, ångerst kanske är fel ord för det, men den där känslan av att man liksom måste vara i startgroparna om några timmar igen, och man kanske inte alltid vill det egentligen. Ja, jag tycker så mycket om mitt jobb, det gör jag, men ska inte sticka under stol med att jag gärna hade lite längre helg, i alla fall en dag extra. 4-dagars jobbveckor hade passat mig alldeles ypperligt tror jag. 
 
Hursom, med det sagt, just denna söndagen ska vi faktiskt iväg. I eftermiddag ska vi hem till vänner och hälsa på. Vi ska hälsa på hemma hos min guddotter, som det är alldeles för länge sedan jag träffade nu. Pinsamt länge. Innan-semestern-länge. Ja, det är definitivt skämskudden fram på den faktiskt, men ni vet hur det kan vara ibland; livet kommer emellan. Det är en dålig ursäkt, absolut, men tiden liksom rinner ifrån en ibland.
Idag är det i alla fall som sagt dags, och hög tid. Vi ska dit, umgås och mysa med liten guddotter som nu redan hunnit bli hela 9 ånder gammal. Det är helt galet vad tiden går snabbt. Det ser man ju om inget annat bara på sina egna barn. Mina blir snart hela 10 respektive 8 år gamla. Ja, om bara lite drygt fyra månader kommer vi ha en 10-åring i huset! Dubbla siffror... Jag fattar ingenting, det känns inte alls som att det är riktigt så där länge sedan. Galet. 
 
Nåväl, nu var det ju egentligen inte det jag skulle prata om, haha. Vad jag tänkte vad att jag skulle tipsa er om en barnsligt enkel söndagsmiddag dagen till ära. Traditionell "söndagsmiddag" har ju kanske oftast inneburit en stek eller annat långkok av något slag, men det kan ju vara minst lika gott med mycket mer snabblagat kött än så till söndagsmiddag också. 
Vad sägs ecempelvis om fläskfilé med asiatiska influencer, som tillagas med extremt få ingredienser, och dessutom går snabbt att tillaga? Ja, visst låter det inte fy skam! Faktum är att denna filérätten är så snabblagad, så den kan vara minst lika aktuell på middagsbordet en vanlig tisdagskväll som den är en söndag som denna. Eller varför inte bjuda hem ett gäng vänner en lördagskväll och ställa fram denna förförande godingen på bordet. Ja, den passar alla tillfällen helt enkelt.
 
Enjoy, och en fortsatt trevlig söndag till er alla. 
 

Teriyakifilé

 
 4 portioner
 
 • ca 500 gram fläskfilé
 • 1 flaska teriyakisås
 • 1-2 msk japansk soja
 • 0,5 dl vatten
 • ca 2 msk sesamfrön
 • salt och svartpeppar
 
 1. Putsa fläskfilén och skär den sedan i ca 1 cm tjocka skivor. 
 2. Krydda filéskivorna med salt och peppar.
 3. Bryn fläskfilén i smör i en stekpanna tills den får fin färg. 
 4. Häll över teriyakisås, soja och vatten.
 5. Koka upp, och låt puttra samman i ca 10 minuter på låg värme. 
 6. Rör ner sesamfröna och smaka eventuellt av med mer salt.
 
Servera exemplevis tillsammans med ris, nudlar eller klyftpotatis, och en sallad eller grillade grönsaker. 
 
 
 
#1 - - Anita:

Något att testa! :D

#2 - - iseedee:

Vad gott! =)