Powered by Jasper Roberts - Blog

”Spagetti och köttfärssås”-soppa

Godmorgon Alla Hjärtans Dag!
 
Den 14e februari idag, och Alla Hjärtans Dag med större delen av världen. Firar ni alla hjärtans? Här hemma gör vi det inte något nämnvärt faktiskt, för just denna dagen har vi något ännu viktigare att fira i min familj. Idag är det nämligen min dotters födelsedag! Idag för hela 8 år sedan föddes hon, ett rosa litet knyte, på självaste hjärtandagen. Min älskade lilla tjej! Hon började skolan förra året, och sen sa det bara poff! Så stor hon har blivit med en gång. Envis som synden och med ett humör som heter duga, men med en omtänksamhet och klokhet som är helt otrolig. Hon kommer komma långt i livet det barnet, det är jag helt övertygad om. 
 
När min son fyllde år för två veckor sedan så ville han ut och äta på Knock 'Em Down i Växjö, och han ville testa spela Virtual Reality, vilket vi gjorde tillsammans hela lilla familjen. Nu när det är dotterns tur att fylla år så vill hon inte vara sämre än storebror. Så, ikväll ska vi fira med god mat på Knock 'Em Down ännu en gång, men idag ska vi spela Boule efter hennes önskemål. Hon såg boulebanan när vi var där sist och bestämde att det ville hon minsann testa, så det ska vi göra. Ingen av oss har spelat boule innan, så det ska bli roligt! 
När man fyller år i vår familj får man välja precis vad man vill göra på sin dag. Vad man vill göra och vad man vill äta. Förr om åren brukade barnen välja mat hemma, men nu har de kommit på att man kan välja att äta på restaurang också, och det är så klart ännu lite roligare tycker de. Skulle vi varit hemma och ätit hade min dotter dock garanterat valt köttbullar eller soppa till middag då det är favoritvalen. Just soppa är kanske lite ovanlig favoriträtt bland barn generelt, men gör man en riktigt barnvänlig soppa med ett barnvänligt namn, ja, då går det mycket lättare hem hos även de soppkräsna. Kallar man exempelvis soppan för spagetti och kättfärssås-soppa, ja, då lovar jag att barnen i alla fall blir nyfikna. 
 
Vill man inte äta soppa idag på Alla Hjärtans Dag? Ja, då kan man ju så klart bjuda på en hjärtlig tre-rätters istället kanske, recept till det hittar man här. 
 
En riktigt glad Alla Hjärtans Dag till er alla! 
 

”Spagetti och köttfärssås”-soppa

(null)

 4 portioner
 
  • 500 gram blandfärs
  • ca 10 cm purjolök
  • ca 2 msk lökpulver
  • ca 1 msk aromat
  • 2-3 msk kinesisk soja
  • 4 msk ketchup
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1,5 l vatten
  • ca 200 gram tunn spagetti
  • salt och peppar
 
  1. Bryn köttfärsen tills den blir grynig.
  2. Finhacka purjolöken och fräs tillsammans med färsen någon minut.
  3. Smaksätt med lökpulver, aromat, soja och ketchup.
  4. Häll över vattnet.
  5. Smula ner buljongtärningarna och låt koka upp.
  6. Bryt spagettin ett par gånger på längden och tillsätt.
  7. Koka samman enligt anvisningarna på spagettin.
  8. Smaka av med salt och peppar.
 
 
(null)
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min sprillans nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: 
 

Kyckling- och baconpaj

Hej och godkväll!
 
Hur har ni det där ute? Bra, hoppas jag! Här hemma sover nu båda barnen, och det är tyst i hela huset om man bortser från knapprandet på mitt tangentbord. Vi har ett par riktigt intensiva veckor de sista två veckorna, och det är skönare än någonsin att bara landa i lite tystnad om kvällarna. 
 
Min son fyllde hela 10 år för en dryg vecka sedan. Förstår ni, 10 år? Två hela händer liksom... Helt otroligt så stor han blivit så snabbt. Tänk att det är ett helt decennie sedan han kom till världen med buller och bång och bara vände upp och ned på hela min tillvaro. Tänk att man kan älska någon så obeskrivligt mycket från första stund. Det är helt fantastiskt.
För 8 år sedan i övermorgon kom dessutom ytterligare ett litet knyte till världen och blev lika älskad från allra första stund hon. Ja, i övermorgon fyller alltså min "bebis" 8 år. Galet är bara förnamnet! Dessa underbara små liv som minst sagt gör tillvaron intressant alla dagar i veckan: lika mycket utmaningar som kärlek. 
Födelsedagar ja, som alltid i februari månad kantas vartenda vecka av dem. Vi har haft släktklaset för barnen, så det är överstökat för i år. De firades så klart av hela släkten med presenter och kramar i massor förra helgen. Jag bjöd på lasagne i massor och sen hade jag bakat tårtor efter barnens fria önskemål i vanlig födelsedagsordning. Min son önskade sig en Fortnite-tårta, och min dotter ville ha en tårta med Dolly Style, så det fick dem och båda var supernöjda vilket gjorde även mig i min tur supernöjd.
 
I övrigt har jag påbörjat min tjänst som verksamhetschef nu, med allt vad det innebär. Mycket är det att göra, och mycket nytt jag behöver lära mig, men det är fantastiskt roligt också. Det blir mycket resande för min del den närmsta tiden i jobbet och det ska bli riktigt roligt med alla nya utmaningar.
Jag går dessutom och väntar ivirigt på att min bakbok ska komma hem till mig från förlaget. Det känns som en evighet när man väntar på något, men som man säger; "den som väntar på något gott..." Man kan ju så klart fortfarande förbeställa den på förlagets hemsida så man får den i brevlådan direkt den släpps. Länk hittar ni under receptet nedan. 
 
Receptet ja. Vad tänkte jag bjuda på idag tro? Jo, idag tänkte jag bjuda på paj. Paj är något av en favorit här hemma, i alla fall om sambon får bestämma. Frågar man honom vad han vill ha till middag så blir svaret alltid paj. Barnen äter också paj, men då får det inte vara något "konstigt" (läs: mysiska oidentifierbara gröna ingredienser) i den. Just denna pajen, med kyckling och bacon, är med andra ord en perfekt paj om ni frågar mina barn. Bara kyckling och bacon, enkelt och underbart gott! 
 

Kyckling- och baconpaj

 
 4 portioner
 
Pajskal:
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 3 msk vatten
 
  1. Blanda samman ingredienserna till en slät deg i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en smörjd paj- eller springform och nagga botten med en gaffel.
 
Fyllning:
 
  • 400 gram kycklingfilé
  • 300 gram bacon
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt och svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
 
  1. Klipp baconet i små bitar och knaperstek.
  2. Tärna kycklingen i små bitar. 
  3. Fräs kycklingen tills den får färg och häll sedan över matlagningsgrädden.
  4. Smula ner buljongtärningen.
  5. Låt puttra samman i ca 5 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Bred ut fyllningen i pajskalet.
  8. Toppa med det knaperstekta baconet.
  9. Vispa samman äggen med mjölken till en äggstanning.
  10. Häll äggstaningen över pajen.
  11. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter, tills äggstanniningen stannat.
 
Servera pajen tillsammans med en god sallad.  
 
 
 
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min sprillans nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: 
 
 

Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook

 
 
Visa fler inlägg