Powered by Jasper Roberts - Blog

Gratinerad kyckling i basilikasås

Hej hej!
 
Long time no see som man säger... Nja, så vansinnigt längesedan är det ju inte, men jag hoppas hursom att allt är bra med er där ute i vintersverige. Här är det bara bra med mig, och familjen. Vardagsrutinerna har börjat rulla på igen efter julledigheten, och både skola och jobb är i full gång igen. Det är så tacksamt med ledighet så man kan komma igen med nyladdad energi och ork, vilket jag behövt mycket av de senaste två veckorna då jag haft en massa att stå i verkligen.
 
Utöver mitt "dagjobb" så har vi jobbat för fullt med min barnbakbok, jag, illustratören Lotta Myrefelt och grafikern på förlaget, och vet ni vad? Nu är den färdig! Igår blev den godkänt för tryck, så nu är det bara att vänta på att den färdiga boken dimper ner! Min allra första bok, det känns helt overkligt fantastikt verkligen, och jag är så stolt över det! Snart, alldeles snart, kommer ni hitta "Familjen Bakmössas guten-, mjölk- och sockerfria recept" både i butik och på nätet. Självklart kommer jag hojta till, högt, när den går att beställa. Jag hoppas att ni kommer tycka om den lika mycket som jag. 
 
Medan jag, och förhoppningsvis ni också, väntar på min bakbok så tänkte jag komma med ett smarrigt middagstips. Kyckling är en favorit i mitt hus, både bland vuxna och barn, och personligen älskar jag basilika över alla anda örter när det kommer till örtkyckling. Så, här bjuder jag på en lättlagad vardagsrätt med kyckling och basilika som är lätt att älska för hela familjen. Det faktum att rätten knappt kräver någon ansträngning alls gör den dessutom ännu mer tilltalade att skriva upp på matsedeln! 
 

Gratinerad kyckling i basilikasås

 
 4 portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 tomater
  • ca 2 dl riven ost
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 msk torkad basilika
  • salt och svartpeppar
 
  1. Häll ner matlagningsgrädde i en kastrull och smula ner buljongtärningen. 
  2. Koka upp och rör ner basilikan, låt koka någon minut. 
  3. Smaka av såsen med salt och peppar.
  4. Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg.
  5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
  6. Krydda lätt med salt och peppar.
  7. Häll basilikasåsen över kycklingen.
  8. Skiva tomaterna och lägg tomatskivorna på kycklingfiléerna.
  9. Toppa med riven ost.
  10. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills kycklingen är genomstekt och osten fått en fin gyllene färg.
 
Servera exempelvis tillsammans med pasta, ris eller potatis och lite stekta grönsaker. 
 
 
 

Asiatisk biff- och broccoliwok

Hej hej!
 
Hoppas ni har en trevlig helg så här långt, och att ni alla fått en riktigt bra start på 2019! Själv är jag fortfarande ledig, och börjar jobba igen först på måndag, så nu hoppas jag att denna helgen varar lite så där extra länge. Jag har haft en bra ledighet, och ska inte klaga med tanke på att jag varit ledig i lite mer än två veckor, men ni vet hu det är: mycket vill alltid ha mer, haha. 
Denna första veckan av detta nya år har varit ganska så lugnt. Jag och barnen var hemma hos min bästa vän häromagen och fikade, drack kaffe och umgicks. Sådant där som jag helst gör med min fritid om jag får välja. I övrgt har jag försökt ta det lugnt eftersom jag lyckades med bedriften att dra på mig en riktig dunderförkylning efter nyårsafton, men det går väl förhoppningsvis över snart. Nästa vecka är det som sagt tillbaka till verkligheten igen med allt vad det innebär: jobb och skola, men innan dess har vi ju helgen i alla fall. Just denna lördag kommer min bror hit på besök med min brorson.
 
Min ledighet har jag även spenderat med att jobba på  min bakbok. Nu är den nästan färdig, och jag är så galet spänd på att snart äntligen kunna få hålla den i min hand! Det är helt overkligt roligt och spännande, och jag kunde inte vara stoltare över den! Det jobbas lite med den grafiskt fortfarande, men sen kommer den, och jag hoppas verkligen att ni kommer att tycka om den lika mycket som jag gör! 
 
Här och nu tänkte jag bjuda er på något helt annat än bakverk dock, nämligen en asiatiskt storfavorit på mitt middagsbord! Jag älskar verkligen asiatiska smaker, och vad kan passa bättre som årets första recept på bloggen då? Perfekt efter all traditionell svensk jul- och nyårsmat tänker jag. 
Det asisatiska köket förknippar jag oftast med lättlagad, okomplicerad mat fullpackad med smak, och denna rätten är inget undantag. Den är dessutom extra barnvänlig eftersom jag använder nötfärs istället för helt kött, men vill man använda det istället så går det så klart precis lika bra. Det blir en riktig smakexplosion hur som helst. Den vietnamesiska dressingen som jag helst serverar till är inget måste, men jag lovar, den höjer rätten ännu högre till skyarna än den redan når i sig själv. Ni måste verkligen testa!
 
God fortsättning! 
 
 

Asiatisk biff- och broccoliwok

 

4 portioner
  • 500 gram nöfärs
  • 2 vitlökslyftor
  • ca 1 tumme färsk ingefära
  • 200 gram färsk broccoli
  • 4 msk oystersås
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk sesamolja
 
Dressing:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd chilifrukt
  • ca 2 cm ingefära
  • 2 lime
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl kokhett vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 3 msk strösocker
 
  1. Skala vitlök och ingefära. Hacka vitlöken och skär ingefäran i tunna stavar. 
  2. Fräs vitlök och ingefära i neutral olja i någon minut.
  3. Tilsätt färsen broccolin i små buketter och bryn tills färsen är grynig.
  4. Häll över oystersås, japanska soja, soja och socker.
  5. Rör runt och låt puttra samman en stund, tills broccolin mjuknat något. 
  6. Ta bort från plattan och rör ner sesamoljan. 
  7. Dressing: Finhacka  vitlök, chili och ingefära, och pressa saften ur limen. 
  8. Blanda samman alla ingredienserna till dressingen i en skål.
  9. Rör runt tills sockret har löst sig. 
 
Servera woken tillsammas med äggnudlar och rikligt av den goda dressingen.  
 
 

Nyårsmiddag 2018 på Södertuna Slott

Gott Nytt År alla fina följare! 
 
Nu står det minsann 2019 i almanackan, och ja, om ni frågar mig så flög verkligen 2018 förbi i all hast. År 2018 bjöd på både toppar oc dalar, som de felsta andra år nog egentigen också atid gör. Det mest minnesvärda jag tar med ig från 2018 är sommaren och tre veckors semester med familjen i Italien. Helt klart årets höjdpunkt! 
På et mer peronsligt plan innbar 2018 för mig en hel del insikter, och jag tog ett par nya beslut som jag verkligen inte ångrat en sekund. Dels så sade jag upp mig från en jobb där jag vantrivdes och gick tillbaka till ett jobb där jag trivs och får möjlighet att växa och ständigt utvecklas. Utveckling är något jag alltid strävar efter, och i höstas tog jag ännu ett beslut i att söka lite nya utmaningar på universitetet igen. Sikta altid uppåt säger jag, och låt inte utmaningar hindra dig! Nu i januari börjar jag plugga igen, allt för att hela tiden sikta högre och göra mig själv bättre. Mer om utbildningen vid annat tillfälle. 
 
Nu är ju hursom 2018 slut, och dess slut firande vi in tillsammans med familj på Södertuna Slott. Jag och min lilla familj åkte tillsammas med barnens faster och hennes familj till Södertuna för att fira Nyårafton, och vilket firande de blev! 
Afternoon Tea utan dess like följt av spa-bad med vedeldad badtunna, följt av biljardspel följt av champagnemingel och en helt fantastisk fem-rätters middag utan dess like. Varmrätten fullomligt smälte på tungan, och jag hade utan problem kunnat äta den alla dagar i veckan. Jag låter helt enkelt bilderna tala för sig själv. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter middagen var det dans och fest innan de sköt upp raketer på slottets bakgård. Barnen var jätteduktiga, och uppförde sig jättefint. De tyckte det var minst lika spännande som vi att vara på ett slott och bara skämma bort oss själva. På morgonen vaknade vi upp i slottskammarna för en fantastiskt god frukostbuffé innan vi begav oss hemåt igen på eftermiddagen. 
 
Nyårsafton 2018: vackert, exklusivt och helt magiskt!
 
Vad har 2019 att bjuda på då tro? Ja, det återstår att se helt enkelt, men jag är ganska övetygad om att det kommer blir förändringens, och den personliga utvecklingens år för min del både på ett personligt plan och arbetsmässigt. Sen kommer ju dessutom min bok ut äntligen i år också, och det är jag så spänd på verkligen! Ja, det känns som att det kommer bi ett bra år det här. 2019, bring it on! 
 
Visa fler inlägg