Powered by Jasper Roberts - Blog

Kladdkaka till Halloween

Välkommen Halloween!!
 
Idag är det Halloween min vänner! Det är ju inte jättestort i Sverige ännu, även om det blir större och större för varje år som går. Firar ni Halloween?
I USA är det ju desto större dock. Jag bodde i New York i två år, mellan 2000-2002, och där är Halloween nästan lika stort som julen och Thanksgivning, både för barn och vuxna. Folk dekorerar sina hus och de klär ut sig för att gå på Bus eller Godis-rundor. Stora som små tycker det är lika roligt att knacka dörr och skrämmas.
 
Visste ni att Halloween ursprungligen dock inte är amerikanskt? Det är faktiskt en gammal keltisk högtid där man markerade att sommarhalvåret var slut och vintern stundade. Dörrknackningarna stod medeltiden fattiga befolkning för - de knackade dörr för att samla in mat inför den kommande kylan. Det var sedan irländarna som tog med sig traditionen när de emigrerade till USA och där har den sedan dess etablerats och bara blivit större. Ja, innebörden i det hela har ju minst sagt ändrats också... 
 
Vi är inga jättefirare av just Halloween, men barnen fick göra en varsin Jack O' Lantern igår som nu pryder vår trapp. Vi bakade dessutom en chokladig kladdkaka som vi dekorerade med läskiga spindlar som vi tänkte mumsa på till fika i eftermiddag. Inspirationen till kakdekorationen fick jag förra året från min goda vän Jenny, och spindlarna kan man ju lika väl använda till att dekorera några muffins, eller vilken kaka som helst egentligen. Jag valde en snabb kladdkaka denna gången. 
 
Visst vill man bara sätta tänderna i den med en gång!?
 

Halloween-kladdkaka

 
Kladdkaka:
 • 3 ägg
 • 3 dl socker eller strösötning
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • 3 msk kakao
 • 2 dl vetemjöl
 • 100 gram smör
 
 
 
Garnering:
 • Vita minimarshmallows
 • Chokladsås på tub
 • Små plastspindlar
 
 
 
 1. Smält smöret och låt det svalna något.
 2. Vispa samman ägg och socker.
 3. Tillsätt vetemjöl, kakao och vaniljpulver. Vispa sist ner smöret.
 4. Häll smeten i en smord springform.
 5. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter - den ska vara lös i mitten.
 6. Låt kakan svalna och lägg sedan på marshmallowsen. Gör ett spindelnät av chokladsåsen och toppa med att placera ut spindlarna i nätet.
 
 
Servera gärna kakan som den är, tillsammans med en varm kopp kaffe eller ett glas saft till barnen. Jag lovar att detta är något som barn, och vuxna, kommer uppskatta väldigt mycket idag! Ett väldigt enkelt sätt att piffa upp vilket bakverk som helst en dag som denna. 
 
Jag önskar er alla en riktigt rolig, och läskig, Halloween 2013!

Visa fler inlägg