Powered by Jasper Roberts - Blog

Äppelknyten

Godmorgon!
 
Onsdag, och mitt i veckan, redan här. Efter denna arbetsdagen slut är det fullt fart fram mot den stundande helgen! Ja, det är något visst med onsdagar för då känns det som att veckans tuffaste bit är över, eller är det bara jag? 
 
Sedan förra veckan innebär onsdagar numera simskoledagen för båda barnen. De började simskola i Växjö förra veckan tillsammans med sin kusin, och de tyckte det var så roligt verkligen! Min son kan simma redan, men han behöver öva på att göra korrekta tag, och min dotter är ganska vattenvan, men kan inte simma utan armpuffar. Så, jag anmälde dem båda till simskolan, och extra kul att att de kunde gå tillsammans med kusinen också. 
För min egna del har jag lite projekt att ta tag i på jobbet idag, men annars blir det en lugn onsdag. Ska jag vara ärlig så vill jag helst av allt bara krypa upp i en soffhörna med en filt, en kopp te och en film så som vädret ter sig just nu. Hösten är verkligen på väg med stormsteg, det känns i luften, och det är ganska skönt. Jag gillar hösten. Inte minst för den goda maten - msutiga grytor, soppor och gratänger, och de typiska höstbakverken gjorda på pumpor och äpplen. 
 
I helgen var min dotter inne hos grannen och knackade på, helt på eget bevåg, och frågade om hon kunde få placka lite av hennes äpplen från trädgården. Rätt vad det var kom hon med en en 10-lites spann fullproppad med äpplen och undrade om vi inte kunde baka äppelpaj till fika. Haha, det barnet, hon är minst sagt företagsam i alla fall. Min älskade unge. Om det blev äppelpaj till fika den dagen? Självklart!  
Nu är ju verkligen äppeltider i antågande, och även om vi tyvärr inte har några egna i just vår trädgård så finns det ju många som har. Kanske behöver ni lite mer tips på vad ni kan göra av alla de där äpplena, förutom den givna äppelpajen och äppelmoset? Ja, idag vill jag tipsa om en söt liten mördegskaka som man kan fylla med en äppelkompott, som helt enkelt är perfekta att baka nu när äpplena mognar. En koppa kaffe och en liten sådan här munsbit i det stundade höstmörkret är verkligen inte att förringa vill jag lova. 

 

Äppelknyten


Deg:
 • 200 gram rumsvarmt smör
 • 2 dl florsocker
 • 1 ägg
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 0,5 tsk salt
 • 6 dl vetemjöl
 
Äppelkompott:
 • 2 äpplen
 • 1 msk smör
 • 0,75 dl brun farin strö
 • 1 msk vetemjöl
 
 1. Knåda snabbt ihop alla ingredienserna till degen, gärna med hjälp av en köksassistent. 
 2. Plats in degen och lägg kallt i ca 30 minuter.
 3. Skala och tärna äpplena i små bitar.
 4. Stek äppelbitarna i smöret, tillsammans med brun farin, tills äpplena fått lite färg.
 5. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och stansa ut rundlar.
 6. Lägg rundlarna i bullformar på en ugnsplåt.
 7. Lägg en klick äppelkompott i mitten.
 8. Skär remsor av degen som är över efter utstansningen och lägg i rutmönster över kompotten.
 9. Grädda kakorna på 200 grader i ca 15 minuter.
 
Låt svalna helt och pudra sedan med florsocker vid servering. 
 
 
#1 - - Bland Kastruller och vinglas:

Verkligen filt i soffan läget, nu när vädret slått om till ruskväder. Nu får man ju klä på sig ordentligt för att inte frysa...galet.

Härligt med en företagsam dotter och gott med äpplen. Själv torkar vi våra i fruktorken för kommande frukostmorgnar. Perfekt för mig som slutat ha socker på filmjölken. Har istället torkad frukt i någon form.

Kram Kajsa