Powered by Jasper Roberts - Blog

Egenfiskade kräftor

Hej hej!
 
Utanför mitt fönster där jag sitter öser regnet ner och piskar på altandäcket, det mullrar och med jämna mellanrum lyser himlen upp lite extra av blixten. Det inger lite höstkänsla, och vet ni vad? Det är ganska mysigt. Jag älskar sommaren och jag älskar värmen, men jag tycker även om både hösten och våren, så ja, jag kan inte hjälpa att tycka att det faktiskt är ganska mysigt.
 
Denna veckan som gått har gått barnsligt snabbt tycker jag. Det kan vara för att jag har börjat jobba igen, och första veckan på jobbet är lite alltid lite instensiv när man varit borta ganska länge. Det har dock inte varit jobbigt, utan snarare faktiskt ganska så roligt, även om jag så klart inte hade tackat nej till ytterligare en veckas semester, eller till och med två.
Min semester avslutade jag i Stockholm förra helgen tillsammans med min bästa vän. Vi tog tåget upp i fredags förra veckan och tog in på hotell i centrala Stockholm. Vi åt en massa god mat, vi drack gott om kvällarna och vi shoppade en massa. Ja, jag hittade hur mycket som helst, och det hör inte till vanligheterna. Vi stannade även till och kikade lite och hejjade på Pridetåget , och vi gjorde ett besök på Mr Cake och tog en fika, en massiv fika. Vi träffade tog en öl med en av mina bästa ungdomsvänner som bott i Stockholm sedan många år. Det var en riktigt härlig helg helt enkelt, och ett perfekt avslut på årets semester!
 
Nu i veckan som gått har jag, förutom jobbat, hämtat ut nya glasögon till mig själv. Tre par till och med faktiskt. Ett par solglasögon ett två par vanliga, det kan vara kul att ha att byta med någon gång ibland beroende på vilket humör man känner sig på. Just nu känns de båda väldigt "konstiga" då jag är van att se ut som jag gör med mina gamla, men jag är nöjd och det är alltid kul att förnya sig lite. 
Jag har även varit på AW med några av mina favoritkollegor. Vi var på Trädgården i Växjö och drack rosé, åt plocktallrik och pratade om livet kvällen lång. Ja, det var faktiskt precis så där mysigt som det låter. Det är guld värt att träffa sina kollegor utanför jobbet med jämna mellanrum tycker jag, man lär känna varandra bättre och man pratar framför allt om något annat än bara jobbet. Det blir en bättre sammahållen grupp som har roligare tillsammans även när man sedan är på jobbet igen. Mys. 
 
Just idag ligger det en doft av kräftor i hela huset. Vi har ju ett egent kräftvatten som min sambo fiskar kräftor i, och årets kräftpremiär gjorde vi den 1:a augusti som sig bör, då vi drog upp årets första. Så förra helgen kokades här kräftor, och denna, och även de kommande fyra helgerna kommer här kokas kräftor. Svenska, egenfångade, egenkokade och fantastiskt goda kräftor som kommer förgylla resten av året. Det är matlyx som heter duga! 
Tycker ni om kräftor? Här hemma äter hela familjen kräftor utom min son, han tycker de ser för otäcka ut. Så han äter glatt alla goda tillbehör till Kräftskivan istället, och är lika glad för det. För de som inte har möjlighet att fiska själva så finns det ju som tur väl är att köpa massor i butikerna just nu, men är ni kanske fler där ute som fångar era egna? Ja, några är ni nog i alla fall. Då ska jag här dela med mig hur vi brukar koka våra kräftor.
 
Fortsatt trevlig helg!
 
 

Egenfiskade kräftor

ca 2 kg/ 60 stycken kräftor

 • 5 liter vatten
 • 1,5 dl grovsalt
 • 2-3 sockerbitar
 • ett knippe dill
 
 1. Häll vattnet i en stor gryta och lägg i grovsalt, sockerbitar och dill.
 2. Koka upp.
 3. Lägg i ca 15 färska nyfiskade kräftor åt gången, och låt koka upp emellan varje iläggning (detta för att vattnet ska hålla sig tillräckligt varmt hela tiden).
 4. När du lagt i de sista 15 kräftorna, låt koka 5 minuter.
 5. Kyl ned grytan i ett kallt vattenbad.
 6. För sedan över kräforna i tätslutande behållare.
 7. Lägg över  en dillvippa och häll över kräftspad precis så det täcker kräftorna i behållaren. 
 
Frys in kräftorna när spadet kallnat helt. Ta sedan upp och tina i kylskåp över natten när de ska ätas.