Powered by Jasper Roberts - Blog

Lövbiffsgryta med soltorkade tomater

Hej denna lite mulna måndag!
 
Ja, här i mina trakter är det relativt kallt idag och lite halvgrått på himlen. Det märks att vi på allvar börjar gå mot höst nu allt som oftast. Sommarvärmen tycks vara på utgående och jag har plockat fram jackan faktiskt, i alla fall på morgonen då det till och med varit lite kyligt den sista veckan. 
 
Idag är det starten på andra skolveckan för barnen. Jag har numera faktiskt två skolbarn i familjen, då min dotter började första klass i tisdags förra veckan. Så, nu har vi en tredjeklassare och en förstaklassare här hemma. Min son gör alltså sitt tredje år tillsammans med sina klasskamrater och sin lärare. Han har fått en ny lärare detta läsåret, som tillsammans med en av de gamla (de har två) har hans klass, och tur är det då han inte alls tyckte om den lärare som slutade. Nu kan det bara bli bättre förhoppningsvis. Idag har han haft slöjd på schemat för första gången någonsin, vilket han tyckte skulle bli spännande. Ska bli kul att se vad han har att säga om det sen. 
Min dotter har alltså precis börjat ettan och blev genast så mycket större bara över en dag. Helt otroligt verkligen, och jag ösnkar jag kunde stanna tiden lite, samtidigt som det är skithäftigt att se dem båda växa upp. Tvetydigt absolut. Hursom, hon håller för fullt på att lära känna sin nya klass, och sin nya lärare och hon ännu så länge tycker mycket om. Skönt. Det kommer nog bli hur bra som helst tror jag. 
 
Ikväll drar fotbollsträningen igång för min dotter. Hon ville ju gärna prova på fotboll innan sommaren, och var där ett par gånger, men älskade kanske inte det. Vi får se hur hon känner nu efter sommaruppehållet, om hon vill fortsätta eller inte helt enkelt. Hon både simmar och gympar på fritiden, så jag känner att det är långt ifrån hela världen om hon inte vill fortsätta med fotbollen. 
Hursom, fotbollsmåndagar, gymnastiktisdagar och simskoleonsdagar är det alltid ett lite mer pressat "schema" efter jobbet. Man ska hinna med lämningar och hämtningar och man ska hinna laga mat och, ja, äta mat så klart. Helst ska man ju dessutom gärna göra detta i en någelunda rimlig tid på kvällen, och då behöver man ha snabba lösningar till middagsbordet helt enkelt. Mat som är snabblagad behöver ju dock inte alls vara mindre god bara för det. Nej, verkligen inte! Ta denna lövbiffsgrytan exempelvis, en gryta som behöver mindre än 10 minuter på sig på spisen och som, med få och enkla ingredienser, är helt fantastiskt god. Mer komplicerat än så här behöver det inte vara. 
 

Lövbiffsgryta med soltorkade tomater

4 portioner
 
 • 500 gram lövbiff
 • 0,5 liten burk soltorkade tomater i olja
 • 2,5 dl matlagningsgrädde
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1-2 msk kinesisk soja
 • salt och svartpeppar
 
 
 1. Strimla lövbiffen och de soltorkade tomaterna ganska fint. 
 2. Bryn lövbiffen i en stekgryta tills den får fin färg.
 3. Rör ner de soltorkade tomaterna och smula över bujongtärningen.
 4. Häll över soja, grädde och creme fraiche och låt koka upp.
 5. Låt puttra samman i ca 5 minuter.
 6. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera exempelvis tillsammans med nykokt pasta och en god krispig sallad.