Powered by Jasper Roberts - Blog

Gräddbullar i miniformat

Hej hej! 
 
Mitt uppe i arbetsdagen för många av oss (tur man kan tidsinställa inlägg). Hppas ni har en bra tisdag än så länge. Jag är inte överförtjust i tisdagar oftast, men vad gör man? Det bästa av det man kan så klart. Klaga på saker jag inte själv kan påverka är jag inte mycket för (om man bortser från snön), för ja, vad gör det för skillnad. Nej, precis. 
Just denna tisdag har jag inga större planer egentligen, mest hänga hemma med barnen efter jobbet. Sambon ska iväg på hockey ikväll tillsammans med en vän, så ikväll blir det jag, barnen och hunden som får dansa på bordet så att säga. Haha, nej då, vi ska mest ta det lugnt som sagt och ha film- och pizzamys. Barnen har beställt pizza, så jag ska fixa en köttfärspizza med salami, som önskat, coh sen tänkte jag att vi bänkar oss framför en film. Helt lagom tisdagskväll om ni frågar mig.
 
Igår hade vi besök här hemma. Min kusin och hennes familj var och hälsade på en sväng. Barnen var ute och åkte pulka och busade i snön, som vi verkligen har massor (!) av just nu. Ja, vintern bestämde sig att komma till slut i alla fall, och det med besked! Hursom, barnen hade jättekul tillsammans med sin lilla nästkusin i alla fall. De stannade på middag, Korv Stogranoff stod på menyn, innan de bagv sig hemåt igen. Until next time.
Ja, next time blir ju redan på lördag faktiskt, för då kommer de hit igen när vi ska ha släktkalas för barnen. Jag har äntligen bestämt vad det ska bjudas på dessutom, så nu känner jag mig lite lugnare. Eller ja, i ärlighetens namn har jag inte bestämt någonting, för jag kunde inte bestämma mig. Så, barnen fick bestämma själva helt enkelt. Därför kommer det bjudas på hamburgare (sonens val), och nutellapannkakor (dotterns val) sida vid sida på lunchbordet. De har dessutom väldigt specifikt beställt varsin tårta och kakor... Så ja, jag kommer ha att göra i veckan om man säger så! Det gör mig så lite dock, huvudsaken är att de är nöjda och glada med sitt kalas, då är jag också nöjd. 
 
Kalas ja. Denna veckan är det TEMA: BARNKALAS här på bloggen! Hela veckan lång tipsar jag om ett nytt kalasrecept att bjuda på när det vankas barnkalas. Alla recepten samlas i min kalas-kategori, så kika gärna in där för både de nya tipsen och gamla sedan tidigare år. Dagens tips? Gräddbullar! De flesta barn, och vuxna också för den delen, älskar gräddbullar! Det blir ju dessutom alltid lite extra kul om man gör dem munsbitsstora, så man kan äta många!

 

Mini-gräddbullar

 
ca 70 stycken
 
 • 35 smörgårån
 • 9 gelantinblad
 • 4,5 dl socker
 • 1 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 äggvita
 • 1,5 dl vatten
 • 1 dl vatten
 • 400 gram mörk choklad
 • 1,5 msk rapsolja

 

 1. Tryck ut två rundlar ur varje smörgåsrån.
 2. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
 3. Blanda socker, florsocker, vaniljsocker, äggvita och 1,5 dl vatten i en stor skål.
 4. Ta upp, och krama ur, gelantinbladen som smält dem på svag värmen i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten. 
 5. Häll ner gelantinet i smeten under kraftg omrörning. 
 6. Vispa samman med elvisp/assistent i 30 minuter, tills det blir en pösig och fast smet.
 7. Spritsa ut smeten på smörgåsrånsbottnarna, ända ut till kanten på botten. 
 8. Ställ i frysen tills de stelnat helt. 
 9. Smält chokladen.
 10. Rör i oljan och blanda till en slät och glansig choklad.
 11. Doppa gräddbullarna i chokladen, och eventuellt koskos eller annan garnityr efter smak. 
 
Förvara gräddbullarna kallt till servering. De går jättebra att frysa in.