Powered by Jasper Roberts - Blog

Kioskbollar

 Välkommen onsdag...
 
...fast idag skulle man nästan mycket väl kunna säga välkommen fredag istället med tanke på att det är röd dag imorgon och (i alla fall min) arbetsveckan är slut för denna gången. Idag är det ju dessutom min allra sista dag på jobbet. Ja, lite vemodigt känns det allt, framför allt med tanke på att jag har en del mycket fina kollegor som jag kommer sakna. Idag ska jag givetvis bjuda dem alla på lite fika, en fantastikt god no-bake skapelse gjord av bl.a. vit choklad som jag stod och bakade igår kväll. Recept kommer ni alla få ta del av imorgon, så där lagom till Kristi Himmelsfärd. Hursom, ja, lite vemodigt, men mest spännande då jag ser fram emot mitt nya uppdrag på mitt nya jobb med start nästa vecka. Fortsättning följer som sagt.
 
Gårdagen då? Det var gymnastikavslutning för min dotter, och det var jättekul att se hur stolt hon var över sig själv. Hennes gymnastikgrupp, 7-åringar, gjorde ljushopp på trampetsen och kullerbyttor på airmaten. Så stora och duktiga de blivit. Gymnastikhallen var full med stolta föräldrar, och så även vi så klart. Jag är ju med i styrelsen för gymnastikföreningen så jag sålde lotter och hade hand om lite förberedelser och efterarbete också. Så nu tar vi paus till efter sommaren. 
Jag spenderade resten av kvällen i köket. Bakade tills idag som sagt, och även till på torsdag faktiskt då jag ska bort och lovat att bjuda på fika även där. Där tänkte jag bjuda på rabarberbullar, och det känns skönt att veta att de är gjorda. Rabarberna hittade jag i frysen, och det är lika bra att göra av med dem innan årets skörd ska ner.
 
Idag tänkte jag varken bjuda er på vit chokladkaka eller rabarberbullar dock som sagt. Jag tänkte däremot bjuda er på hembakat. Ja, det är ju trots allt "fredag" idag, så varför inte fira in långhelgen med en enkel liten klassisker som man gör färdigt i ett nafs! Vill man inte baka själv kan man ju alltid rekrytera barnen till göra det, det är de sällan sena med att ställa upp, speciellt när det kommer till denna lilla godingen. Klassiska kioskbollar. Nästintill chokladbollar, men ändå inte. Så enkla, så goda.
 

Kioskbollar

 
ca 20 stycken
 
  • 5 dl havregryn
  • 100 gram rumstempererat smör
  • 1 dl kokos
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk oboy
  • 2 dl florsocker
  • 0,5 dl vispgrädde
 
  1. Blanda samman alla ingredienserna i en matberedare eller kösksassistent.
  2. Gör runda bollar av smeten i önskad storlek.
  3. Rulla bollarna i kokos. 
 
Förvara bollarna i en behållade med lock i lylskåpet.