Powered by Jasper Roberts - Blog

Nötgryta med syltlök och champinjoner

Godkväll!
 
Jodå, jag lever, även om det varit ganska tyst på bloggen nu i slutet på februari. Varför? Ja ni, mellan allt kalasande och jobbade så har det inte funnits mycket energi kvar till annat helt enkelt. Ibland är det bara så. Nu är ju dock februari över för denna gången snart, om bara några dagar och här ser vi mer än mycket fram emot den första av vårmånderna. Ja, jag vet att det inte automatiskt blir vår bara för att att det står mars i almanackan, men det innebär i alla fall hopp om livet så att säga, att våren är på väg. Förhoppningsvis snabbt. 
 
Vad har vi hittat på under bloggtystanden då? Ja, firat båda barnen som fyllt år förstås. Vi hade släktkalas här hemma en helg och sedan helgen därpå hade vi kalas för alla deras kompisar i bowlinghallen. De var bowling, tacobuffé, glass och godispåsar vid disdan om presenter och ett tjugotal väldigt glada 7-9-åringar! Ja, vi hade gemensamt barnkalas denna gången, och det gick strålande! Så skönt att bara kunna ha ett barnkalas istället för två måste jag få säga. 
Vi har även hunnit med att vara på andras kalas. Ja, många fyller år denna månaden, de flesta faktiskt, så det är bara att kalasa järnet. Vi har bland annat hunnit fira barnens nästkusin som fyllde fyra, och nu i helgen som gick var vi hemma hos mina morföräldrar och firade min morfars 85-års dag med både smörgåstårta och mormors hembakade kakor. Idag har dessutom min dotter varit iväg på en kompis kalas... Ja, det var bara för att nämna några av alla kalasen. Om det är över nu? Nästan, men inte helt. Min bästa vän fyller år på onsdag, den siste februari, och SEN är det slut på kalasmånaden för i år! 
 
Jag har dock hunnit med lite annat också, tro det eller ej. Nu i fredags var jag ute tillsammans med en liten handfull av mina gamla kollegor, och det var så roligt verkligen! Inte en dag för sent heller vill jag lova. Vissa gamla kollegor saknar jag mer än andra helt klart. Vi var hemma hos en av dem i stan, och där snackade vi massa gamla minnen och skapade nya minnen. Vi hann även med en snabbvisit inne i Växjö på Kafé de Luxe. Ja, en riktigt trevlig kväll minst sagt, som jag hoppas vi gör om snart igen, vilket så klart även planen är. 
 
Här och nu tänkte jag bjuda er på ett middagstips dock, äntligen. Jag har hunnit samla på mig en del dessa veckorna som nu bara ligger och väntar i redigeringskorgen på bloggen. Så här i kylan och snön är det ju alltid godast med riktigt värmande mat vid middagsbordet. Något som alltid värmer är en gryta som gärna fått puttra på spisen en bra stund. Det som är bra med grytor är dessutom att man kan laga dem på lite av man-tager-vad-man-haver-principen. Här en version med syltlök och champinjoner. Smaklig spis mina vänner! 
 

 Nötgryta med syltlök och champinjoner

4 portioner

 • 500 gram grytbitar av nöt
 • 250 gram champinjoner
 • 1-2 dl syltlök
 • 1 gul lök
 • 2 morötter
 • 5 dl matlagningsgrädde
 • 1-2 msk kinesisk soja
 • 1 köttbuljongtärning
 • 3 lagerblad
 • ca 8 kryddpepparkorn
 • salt
 
 1. Skala och hacka löken. 
 2. Dela grytbitarna i lite mindre bitar.
 3. Fräs lök och grytbitar i smör i en stekgryta. 
 4. Skala och skiva morötterna.
 5. Rör ner champinjoner och morötter och låt fräsa med någon minut. 
 6. Häll över grädde och soja, och smula ner buljongtärningen. 
 7. Lägg i lagerböade och kryddpepparkornen.
 8. Koka upp och låt puttra sakta under lock i ca 1,5 timme. 
 9. Smaka av med salt och späd eventuellt med lite vatten efter smak. 
 
Servera grytan exempelvis tillsammans med ris eller potatis och ett gäng fräscha grönsaker.