Powered by Jasper Roberts - Blog

Tiramisu

Hej allesammans! 
 
Trevlig onsdag till er alla! Sista januari idag, och vi har med andra ord redan avverkat årets första månad! Jag fattar ingenting? Just denna onsdag är en lång dag för min del, som alla onsdagar numera då de alltid avrundas med en arbetsplatsträff på två timmar, men onsdagarna brukar hursom gå väldigt snabbt trots de långa timmarna. Tricket är att hålla sig sysselsatt och omingad av trevliga människor. Ja, eftersom mina jobbonsdagar är så långa så hinner jag oftast inte med mycket mer än jobba, och laga mat innan det är dags att natta barn, och sen vips, så är det torsdag och helgen är redan inom räckhåll. Otroligt så veckorna flyger förbi.
 
Imorgon är det ju februari månad, och det är månaden då båda mina barn fyller år. Först ut är min son som denna helgen fyller 9 år gammal, så just är det mest prat om födelsedagen, och dessutom så klart planering av densamma. Han har fått önska fritt vad han vill göra, så det blir hamburgerlunch följt av ett biobesök följt av ett restaurangbesök. Ja, och så klart en massa paketer också, det önskar han sig så klart mest av allt, haha. Presenter kommer han så klart få, och jag har bokat både bion och ett bord på Pinchos som var önskemålet, så förhoppningsvis blir det en riktigt bra födelsedag för mitt äldsta hjärta. 
 
Ja, många födelsedagar blir det här i februari, och det ska ju så klart alltid bjudas på fika. Även om tårta faktiskt är lag när det kommer till barnkalas, så kan man ju dock servera något annat till kaffet när det vankas vuxnas firande. Lite variation är ju alltid skönt, speciellt om man ska fira mycket och tätt, så idag skulle jag vilja tipsa er om något av det enklaste och godaste jag vet i dessertväg.
På Nyårafton 17/18 så serverade jag en klassisk dessert efter maten, ni vet, ett sådat där säkert kort som liksom alltid går hem i all sin enkelhet, oavsett om det vankas tre-rättersmiddag eller kalas. Tiramisu mina vänner, denna klassiska Italienska dessert som älskas världen över, med all rätt verkligen. Den är så enkel att göra, men smakar fantastiskt lyxigt, och har man en gång smakat vill man bara ha det igen och igen och igen. På Italienska betyder Tiramisu undergär 'pigga upp mig', vilket säkerligen härstammar från kaffet i desserten. Hursomhaver så måste man faktiskt ha i alla fall smakat Tiramisu en gång i sitt liv, så om ni mot förmodan inte redan gjort det är det med andra ord hög tid nu! Seså! Tänk på att den behöver stå kallt många timmar dock, så förebered gärna dagen innan den ska avnjutas. 
 

Tiramisu

 
 ca 10 portioner
 
 • 4 äggulor
 • 500 gram mascarponeost
 • 0,5 dl Desaronno (eller Amaretto)
 • 3 äggvitor
 • 1 dl socker
 • 2 paket savoiardikex
 • 1,5 dl kallt starkt kaffe
 • kakao 
 
 1. Vispa samman äggulor och mascarpone tillsammans med Disaronno till en slät smet.
 2. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål.
 3. Tillsätt sockret till vitorna lite i taget och vispa tills smeten är fast och blank.
 4. Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten. 
 5. Doppa den sockrade sidan av savoiardikexen hastigt i kaffet. 
 6. Lägg dem i en form, ca 25 x 30 cm.
 7. Häll äggsmeten över kexen.
 8. Upprepa ett lager till med först kex, och sedan äggsmet överst.
 9. Ställ formen i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
 10. Pudra kakao över innan servering. 
 
 
Visa fler inlägg