Powered by Jasper Roberts - Blog

Köttfärsjärpar med rissallad

Hej där ute i stugorna! 

Redan dag 2 på denna veckan, och ja, som vanligt går dagarna förbi i rasande fart. Faktum är att min lilla del av världen går hela februari i rasande fart, mer än någon anna månad på året. Februari är nämligen min släkts "kalas-månad". Vi är många som fyller år i min släkt, däribland båda mina egna barn, så ja, vi kalasar oss igenom hela månaden.Förutom mina barn så fyller min morfar, barnens nästkusin, två av mina kusiner, och sist, men inte minst, även min bästa vän år. Nu föddes ju dessutom min nya blivande guddotter i helgen som gick, så ännu en födelsedag att lägga till listan. Ja, som ni kanske förstår blir det en del presenter och tårta!

Först ut bland födelsedagsbarnen är min guddotter, och kusin, som fyller 21 år imorgon. Vi firade henne redan igår dock då hela släkten samlades hemma hos min moster i Blekinge. Det är svårt att få ihop alla kalasen när så många fyller, så denna gången blev det kalas-kvällsmat en måndag, och det gick ypperligt bra det med. Det enda jag har lite svårt med är att förstå hur det gick till att hon blev 20+ med tanke på att hon nyss var typ 2? Visserligen var jag inte mer än tidig tonåring när jag blev hennes gudmor, men jag minns det som igår hur som helst. Ja, jag vet att jag säger det ofta, med det känns lite som att tiden springer ifrån mig ibland. Nåväl. 

Idag har min dotter haft en lekkompis här hemma. I helgen var de på barnyoga tillsammans i lördags, och sen var min dotter hemms hos kompisen och lekte i söndags. Idag följde kompisen med hem efter skolan. Nej, de har inte fått nog av varandra än, haha. Min dotter, som jag, är verkligen "översocial" och man får ibland se till att hon har lite downtime, för helst skulle hon leka med någon dygnet runt om hon fick bestämma. Det är ju förstås jätteroligt, men eftersom jag själv är likadan så vet jag också att man kan behöva en egentids-paus ibland även om man kanske har svårt att se det själv. Hon är verkligen min lilla mini-me på så många sätt min älskade lilla trollunge.

Hursom, nu ska det strax börjas lagas mat i mitt kök. Denna veckan har min son bestämt hela matsedeln helt själv, och idag blir det spagetti och köttfärsås. Jag brukar försöka uppmunta barnen till att både vara med och bestämma maten här hemma, och även vara med och laga den i den mån de kan, och denna gången kom min son självmant med en egenhändigt skriven matsedel utan att jag frågade. Både sonen själv och mamman var lika stolta över honom, så självklart kör vi hans matsedel denna veckan, ingen tvekan! 

Här idag tänkte jag även tipsa er om en färsrätt faktiskt, köttfärsjärpar serverade med en busenkel rissallad. Köttfärsjärpar som har en härlig smak av paprika och vitlök, och som går snabbt att svänga ihop vilken veckodag som helst.

 

Köttfärsjärpar med rissallad

4 portioner
 
Köttfärsjärpar:
 • 500 gram blandfärs
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk ajvar relish
 • 0,5 dl vatten
 • salt och svartpeppar
 
 1. Blanda samman färs, pressade vitlöksklyftor, ajvar relish, vatten, salt och peppar till en smidig färs.
 2. Forma färsen till 8 avlånga järpar.
 3. Stek järparna i en stekpanna så de får fin färg.
 4. Lägg över dem i en ugnssäker form och tillaga i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. 
 
Rissallad:
 • 2-3 dl basmatiris
 • 4 morötter
 • 6 salladlökar
 • 0,5 dl persilja
 • 1 lime
 • salt och svartpeppar
 
 1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
 2. Skala och slanta morötterna och fräs dem mjuka i olivolja. 
 3. Hacka salladslöken.
 4. Rör ner morötter, salladslök och persilja i riset.
 5. Pressa över saften från limen. 
 6. Smaka av med salt och svartpeppar.
 
Servera järparna tillsammans med rissalladen och varför inte en god kall, het dressing gjord på ajvar reslish, creme fraiche och sambal oelek efter smak.