Powered by Jasper Roberts - Blog

Korvgryta med dill och pepparrot

Godkväll!
 
Nu har jag landat framför datorn en stund efter en ganska intensiv, men ack så energigivande, dag. Idag har jag haft en minst sagt peppande dag på jobbet med diskussioner om framtiden och jag känner mig mer än minsat sagt taggad. En av de största anledningarna till att jag älskar mitt jobb är just utveckling, både verksamhetsmässigt men även personlig och när sådant sker då mår jag som allra bäst i min roll verkligen. Jag är så glad att jag valde att gå tillbaka till det jobb där jag känner mig hemma, och ännu mer när jag vet att spännande utmaningar väntar efter sommaren och semestern. Ja, jag vet att jag är lite krypiskt, men jag kommer att berätta mer framöver, jag lovar. Fortsättning får följa helt enkelt.
 
Efter jobbet fick jag med mig ett extra barn hem, i mer eller mindre vanlig ordning. Barnen vill ofta ha med kompisar hem, och har jag bara ork och möjlighet så får de givetvis det. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; jag är glad att de känner att deras kompisar är välkomna i vårt hus, och jag hoppas att det så förblir många år framöver. Det är deras hem lika mycket som det är vårt. 
Kvällen har varit lugn och stillsam. Vi har ju tagit helg i huset nu med tanke på att det är midsommarafton imorgon och alla är lediga från jobb och fritids. Hur ska ni fira midsommar imorgon? Själva är vi hembjudna till bekanta på sillunch och sedan ska vi ner till hembygdsparken och dansa kring midsommarstången. Ja, det blir en riktigt traditionell svensk midsommar i år, och jag älskar det! Precis som det var när jag själv var barn. När jag var liten firande alltid hela släkten midsommar i mina morföräldrars sommarstuga i Skåne. Det var sillunch följt av jordgubbstårta till eftermiddagskaffet, följt av grillkväll ute i trädgården. Jag älskade verkligen mina barndoms somrar i morföräldrarnas stuga, och det är helt klart ett av mina både starkaste, och mest älskade, barndomsminnen idag. 
 
Det finns många anledningar till att just sommaren är min favoritårstid av dem alla. Inte minst vädret och sommarlovet/semestern med allt vad det innebär, men även maten. Ljumma grillkvällar och fräscha sommarluncher, för att inte prata om jordgubbarna. Ja, dessa små röda bär som liksom på något sätt är själva definititionen av svensk sommar, i en tallrik.
Det finns ju dock även många andra smaker man förknippar med just sommaren. Har ni några särskilda kanske? För min del är det bland annat dill och pepparrot, gärna i kombination med varandra, det är en klassisk "sommarsmak" för mig. Ofta förknippar man kanske just de smakerna tillsammans med sk Sommarkorv, vilket är en riktigt gammal klassisker bland den svenska husmanskosten. Vill man göra en ytterligae enklare, och snabbare, vardagsmiddag av det kan man göra en korvgryta med smak av "Sommarkorv". Busenkelt att tillaga, busgott att äta. 
 
 

Korvgryta med dill och pepparrot

 
 4 portioner
 
 • 300 gram wienerkorv
 • 1 gul lök
 • 1,5 dl matlagningsgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 1 gönsaksbuljongtärning
 • 1 msk riven pepparrot
 • 1 msk dill
 • salt och svartpeppar
 
 1. Skala och skiva morötterna i slantar.
 2. Skala och hacka löken. 
 3. Skär korven i bitar.
 4. Stek morötter och lök tillsammans med korven i en gryta, tills löken blir glansig och korven får lite färg.
 5. Häll över matlagningsgrädde och mjölk, och smula ner buljongtärningen. 
 6. Koka upp och låt puttra samman i ca 10 minuter.
 7. Saksätt med pepparrot och dill och låt puttra ytterligare några minuter.
 8. Red av till önskad konsistens.
 9. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera grytan tillsammans med kokt potatis och varför inte lite extra riven pepparrot vid sidan om.