Powered by Jasper Roberts - Blog

Pestobakad lax

Hej och god förmiddag allesammans.
 
Tisdag i antågande, eller ja, antågande kanske är fel ord med tanke på att nästan hela tisdagsförmiddagen redan snart är avverkad, men ni förstår vad jag menar. Hoppas ni har en bra förmiddag där ute hursom helst. För min del är det jobb som gäller med allt vad det innebär, och även jag hoppas på en fortsatt bra dag helt enkelt.
 
Igår var det full fart här hemma eftersom det var gymnastikmåndag för min dotter. Hon har gått på gymnastik i många år nu, och tycker det är jätteroligt. Ibland är det lite kämpigt att motivera henne till att gå dit, speciellt när kompislek eller annat lockar, men hon har alltis jätteroligt när hon är där, och det är så kul att se henne. Ja, jag brukar vara med och titta på under gympan när jag kan, hon tycker det är roligt, och det gör jag med. 
Jag blev tillfrågad om jag ville vara med i styrelsen för gymnastikföreningen, och blev inröstad, så ja, nu är jag med i årets styrelse. Det är första gången jag gör något sådant, men jag tycker ju alltid att det är roligt att lära mig nya saker, så varför inte helt enkelt. Vem vet, kanske blir jag så biten att jag vill vara med ytterligare ett år sedan. Den som lever får se, som man säger.
 
Hursom, tisdagar är ju fiskdagar, i alla fall i min lilla del av världen, så idag tänkte jag bjuda er på just fisk. Lax närmare bestämt denna gången. När jag var liten åt jag inte lax alls, tyckte det var hemskt, men med tiden lärde jag mig att tycka om det, väldigt mycket dessutom. Mina barn älskar lax, och har alltid gjort det, speciellt min son, och just denna laxrätten, pestobakad lax, som jag vill tipsa er idag är hans absoluta favorit! Han säger att den ligger på hans toplista av de bästa maträtterna någonsin, och ber om "lax, pesto och potatis" lika ofta som han ber om hamburgare, vilket är ofta. Det bästa med denna laxrätten är, ja, förutom smaken förstås, att den går supersnabbt att svänga ihop, sköter sig mestadels själv i ugnen och dessutom har den en kort ingredienslista. Alla rätt med andra ord! 
 

Pestobakad lax

 

4 portioner
 
 • 500 gram laxfilé
 • 2,5 dl matlagningsgrädde
 • 2 tsk potatismjöl
 • 3 msk pesto genovese (basilikapesto) 
 • salt och citronpeppar
 
 
 1. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
 2. Blanda samman matlagningsgrädde och potatismjöl i en kastrull och låt koka upp.
 3. Rör ner peston i såsen.
 4. Smaka av med salt och citronpeppar.
 5. Häll såsen över fisken.
 6. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.
 
Servera exempelvis tillsammans med kokt potatis eller potatismos och ett gäng gröna ärtor.