Powered by Jasper Roberts - Blog

Snöbollar med polkagris

 Hej, hej!
 
Ännu en onsdag och halva veckan har med andra ord redan gått. Det börjar närma sig december och advent med stormsteg verkligen! Onsdagar i vår lilla familj innebär alltid simträning, vilket barnen tycker är jätteroligt, framför allt då deras kusin också är med och tränar. Idag blir det dock pappan i familjen som får åka med på träningen, för denna mamman ska på styrelsemöte ikväll. Jag har ju nämnt vid tillfälle innan att jag sitter med i styrelsen för min dotters gymnastikförening, och ikväll har vi möte. Det ska planeras julavslutning för gymnasterna. 
 
Vad har ni själva för er en kväll som denna? Planerar för fullt just inför advent kanske? Går ni i bak- eller fiaktankar kanske till och med? Just nu är det ju julgodis-tema på bloggen, hela veckan lång, ända fram till advent. Alla recepten samlas sedan i godis-kategorin, och även i jul-kategorin om det är så att man kanske hellre vill baka om någon vecka eller två. Idag tänkte jag att jag skulle tipsa er om en sorts chokladbollar. 
 
De flesta barn (och vuxna) tycker ju om chokladbollar. Ja, detta lilla bakverk görs i många hem året runt, och är på något sätt aldrig fel helt enkelt. Så här i jultider kan det ju dock vara gott att byta ut kakon mot vit choklad istället, eller vad tror ni? Jo, det är klart. Jag och mina barn tycker om att baka snöbollar till jul, vilket har blivit en fin tradition på godisbordet de senaste åren. På bilderna ser ni just mina barns hantverk, och det är ju det som är det bästa med dessa snöbollarna, att barnen kan vara med och baka. Det näst bästa med dem? Det är den överraskande, fantastiskt goda polkagrisgömman i mitten av dem! 
 

Snöbollar med polkagris

 
ca 16 stycken
 
 •  200 gram vit choklad
 • 1 dl vispgrädde
 • 4 dl kokosflingor
 • 70 gram polkagrisar
 • 1 dl kokosflingor till dekoration
 
 1. Krossa polkagrisarna grovt.
 2. Smält chokladen, antingen över ett vattenbad eller i micron. 
 3. Värm upp grädden i en kastrull.
 4. Häll ner grädden och kokosflingorna i chokladen.
 5. Rör om till en klibbig smet och låt stå 10 minuter.
 6. Dela smeten i 16 bitar. 
 7. Rulla smeten till runda bollar.
 8. Platta ut bollarna och lägg lite krossade polkagrisar i mitten.
 9. Vik in smeten över polkagrisarna och rulla till en rund boll igen. 
 10. Rulla bollarna i kokos.
 11. Ställ in i kylen för att stelna i några timmar.