Powered by Jasper Roberts - Blog

Klassisk ananaspaj

Hej och välkommen långfredag!
 
Ja, idag kan man väl påstå att påsken börjar på allvar? Många av oss påbörjar en långhelg just denn fredag, och det är verkligen inte fy skam. Själv har jag ju varit hemma hela veckan tillsammans med barnen, och det har varit/är välbehövligt med en paus ibland. Vi har haft en lugn och skön påsklovsvecka hittills. Barnen har lekt med sina kompisar mest medan jag har jobbat hemifrån och pluggat vidare med min socialjuridik. 
 
Igår, på årets skärtorsdag, var vi på påsklovsbio på kvällen och kikade på nya Dumbofilmen istället för att gå påskkärring. Det var minst lika mysigt, om inte mysigare. Popcorn och biomörker är en oslagbar kombination som jag är lika barnligt förtjust i idag som jag var när jag var liten, och mina barn älskar det lika mycket som jag. 
Idag ska jag och barnen ge oss av ner till Blekinge, där ska vi hälsa på min mamma och mina morföräldrar idag tänkte jag. Det är inte lika ofta jag har möjlighet att åka ner nu som förr, med tanke på jobb, plugg, barnens aktiviteter osv... Ja, livet helt enkelt, så nu var det tyvärr ett tag sedan jag var där. Dags nu, minst sagt, med andra ord. 
I långhelgen i övrigt ska vi så klart äta lite påskmat och njuta av extra lediga dagar tillsammans, men för min del kommer det bli mestadels juridikplugg då jag har en hel del kvar innan nästa inlämning som är på måndag kväll sedan. Det är roligt och intressant, men det ska bli skönt när sista maj kommer och kursen är slut (och förhoppningsvis fullt godkänd), så jag har lite mer tid över igen. 
 
Hur har ni det då? Fullt upp nu med påskfirande med nära och kära redan kanske? Den stora påskbuffén går kanske av stapeln i de flesta hem imorgon, så burkar traditionen vara i alla fall. Efter den stora påskbuffén ska det ju dessutom serveras efterrätt, eller hur? Jo, men det är väl klart att det ska! Desserter hör alla högtider till! Vill ni ha lite tips på både desserter och påskgodis, så kika in i min påsk-kategori, den är sprängfylld med roliga och goda tips både för stora och små! Idag tänkte jag tipsa om kanske den allra enklaste av påskdesserter som finns, en klassisk ananaspaj. Gul och fräsch passar den perfekt till helgen, och den är dessutom busenkel att baka. Klassiskt och gott, helt enkelt.  
 
 

Klassisk ananaspaj


Pajdeg:
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 msk socker
 • 1 tsk bakpulver
 • 100 gram smält margarin
Fyllning:
 • 400 gram krossad ananas
 • 2 dl naturell creme fraiche
 • 0,5 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 ägg
 
 1. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
 2. Häll över det avsvalnade margarinet och blanda till en ganska grynig del.
 3. Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i dm).
 4. Blanda samman creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg till en smet. Tillsätt ananasen och blanda runt. Häll fyllningen i det ogräddade pajskalet.
 5. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter tills den stelnat.
 
Låt svalna före servering, och servera sedan gärna ljummen, exempelvis tillsammans med en skopa vaniljglass. 
 
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: 
 
#1 - - Ingela:

Ananaspaj MUMS
Min sons glänsar pajbak :-)
då blir hans kompisar imponerade och nöjda liksom jag :-P