Powered by Jasper Roberts - Blog

Sojabakad lax med sesamgurka

Hej hej!
 
Vet ni vad? Jag har sådana vårkänslor verkligen! Utanför mitt fönster lyser solen och det är helt underbart verkligen. Vilken energi det ger! Det är ljusare och allt känns på något sätt lättare och gladare helt enkelt. Tänk så mycket lite solljus kan göra för själen! 
 
Denna veckan har barnen dessutom sportlov, och vi är med andra ord hemma hela veckan, vilket så klart gör under för själen även det. Detta sportlovet har vi inga jätteplaner, dels för att pappan i familjen jobbar som vanligt, och det gör jag också på sätt och vis. Nej, ledig är jag inte egentligen, men jag jobbar hemifrån denna veckan, och det är en lyx att kunna göra det. Barnen behöver inte vara på fritids, och jag kan göra saker och ting i min egen takt.
Utöver jobbet håller jag på med min socialjuridik, och i början på nästa vecka ska första blocket på utbildningen vara klar. Jag blev klar med min första inlämningsuppgift nu idag, och det känns så skönt verkligen! Jag har lite kvar att göra på blocket, men det värsta är över, och det är en lättnad. 
Lite mindre planer finns dock för veckan, imorgon ska jag och barnen hem till en vän och fika och umgås lite, och i helgen kommer barnens faster och hennes barn upp på besök till oss. Vi ska dessutom fira min morfar som fyller år i veckan, och sen tänkte jag att jag skulle överraska barnen med ett biobesök i veckan också. Så, ja, vi kommer nog kunna hålla oss sysselsatta i alla fall. 
 
Just här och nu sitter vi och inväntar besök i form av en av min dotters kompisar. De ska på sportlovsdisco ikväll, och ska ha lite "förfest" här hemma innan discot.  Lek, dans och snacks bjuds det på. Ni kan tro att min dotter har frågat ungefär vartannan minut om kompisen inte kommer snart. 
Själv ska jag plugga lite till medan dottern är på disco, och titta vidare på en serie jag upptäckte igår, The Magicians, som jag fastnade för. Ja, sen ska det ju lagas mat också förstås. Ikväll är jag sugen på fisk, så jag tänker att medan jag klurar på vad jag vill laga just idag, så bjuder jag er på ett beprövat fiskrecept som är högt omtyckt i min familj. Sojabakad lax är ett säkert kort, som går snabbt att laga, och är dessutom så busenkelt att göra att jag nästan knappt vågar kalla det "recept". Testa vetja, varför inte redan idag? Mums! 
 

Sojabakad lax med sesamgurka 

 
 4 portioner
 • 500 gram laxfilé
 • 4 msk japansk soja
 • 1 msk olja
 • salt och citronpeppar
 
Sesamgurka:
 • 1 gurka
 • 1 lime
 • ca 1 tsk sesamfrön
 • salt och peppar
 
 1. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
 2. Krydda med salt och citronpeppar.
 3. Häll sojan och ojan över laxfiléerna.
 4. Ställ in laxen i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
 5. Skär gurkan i tärningar.
 6. Blanda gurktärningar med pressad lime och sesamfrön.
 7. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera laxen tillsammans med gurkan och ris. Servera gärna lite extra japansk soja vid sidan om.  
 
 
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min sprillans nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: