Powered by Jasper Roberts - Blog

Fläskgryta med soltorkade tomater och syltlök

Hej hej!
 
Ännu en måndag, ännu en vecka har tagit sin start! Nu ligger snön tjock på marken här i min del av Småland, och barnen älskar det! Min dotter var ute och gjorde en snögubbe tidigare idag som nu står ståtlig i vår trädgård. Personligen hoppas jag att snön blir så kortvarig som mänskligt möjligt, men barnen är glada över den i alla fal, och det är härligt att se. 
 
Just denna måndag innebär en ny start för min del. Idag är nämligen officiellt dagen då jag ännu en gång kan titulera mig som student. Jag har en femårig universitetsutbildning i bagaget, men man kan aldrig lära sig för mycket, eller hur? Så, idag började min distanskurs i Socialrätt, vilken jag behöver i min nya roll som verksamhetschef. Det ska bli riktigt spännande. Så, nu är jag heltidsarbetare på dagtid, deltidsstudent på kvällstid, och mamma dygnets alla timmar. Wish me luck!
Just ja, dessutom är jag ju matbloggare, och numera även barnboksförfattare. Har ni kikat på min sprillans nya receptbok för barn än? Inte? Då hittar ni länk till boken i slutet av detta inlägget, under receptet. 
 
Dagens middagtips då? Ja, det kommer raka vägen från ett kyskåpsrens för ett tag sedan. Ni vet, en sådan där man-tager-vad-man-haver-middag när man inte riktigt vet vad man ska laga, och kanske heller inte har någon lust att åka och handla. Det är ju just de där middagarna som faktiskt kan bli de allra bästa! Denna fläskgrytan är inget undantag, snarare en bekräftelse, av den reglen vill jag lova. Soltorkade tomater och syltlök är en ypperligt smaklig kombination! Det bästa med denna grytan är dessutom att den går snabbt att tillaga, så man kan laga den en vardag utan att behöva vänta i timmar. Hemligheten ligger i att skära köttbitarna i mindre bitar. Svårare än så är det inte, och inte godare än så heller. Mums!
 

Fläskgryta med soltorkade tomater och syltlök

4 portioner

 • 500 gram grytbitar av fläskkött
 • ca 15 cm purjolök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 röd paprika
 • 1 liten burk soltorkade tomater
 • ca 1dl syltlök
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 4 dl mjölk
 • salt och svartpeppar
 
 1. Skär ner grytbitarna i lite mindre tärningar (för snabbare tillagningstid).
 2. Strimla purjolöken och de soltorkade tomaterna, och finhacka vitlöksklyftorna och paprikan. 
 3. Bryn köttet i en stekgryta tills det får fin färg.
 4. Krydda med salt och svartpeppar.
 5. Rör ner purjolök, paprika, soltorkade tomater och vitlök och låt fräsa med i grytan tills löken blir glansig. 
 6. Häll över mjölken och smula ner buljongtärningarna. 
 7. Koka upp och låt puttra samman i ca 15 minuter.
 8. Rör ner syltlöken och låt den bli varm.
 9. Red av till önskad konsistens och smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 
 
Servera tillsammans med exempelvis kokt potatis och lätt förvällda bönor. 
 
 

 

Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min sprillans nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: 
 

Instagram: @vardagsmatalajess

Vardagsmat a la Jess på Facebook

Visa fler inlägg