Powered by Jasper Roberts - Blog

Gratinerad kyckling i basilikasås

Hej hej!
 
Long time no see som man säger... Nja, så vansinnigt längesedan är det ju inte, men jag hoppas hursom att allt är bra med er där ute i vintersverige. Här är det bara bra med mig, och familjen. Vardagsrutinerna har börjat rulla på igen efter julledigheten, och både skola och jobb är i full gång igen. Det är så tacksamt med ledighet så man kan komma igen med nyladdad energi och ork, vilket jag behövt mycket av de senaste två veckorna då jag haft en massa att stå i verkligen.
 
Utöver mitt "dagjobb" så har vi jobbat för fullt med min barnbakbok, jag, illustratören Lotta Myrefelt och grafikern på förlaget, och vet ni vad? Nu är den färdig! Igår blev den godkänt för tryck, så nu är det bara att vänta på att den färdiga boken dimper ner! Min allra första bok, det känns helt overkligt fantastikt verkligen, och jag är så stolt över det! Snart, alldeles snart, kommer ni hitta "Familjen Bakmössas guten-, mjölk- och sockerfria recept" både i butik och på nätet. Självklart kommer jag hojta till, högt, när den går att beställa. Jag hoppas att ni kommer tycka om den lika mycket som jag. 
 
Medan jag, och förhoppningsvis ni också, väntar på min bakbok så tänkte jag komma med ett smarrigt middagstips. Kyckling är en favorit i mitt hus, både bland vuxna och barn, och personligen älskar jag basilika över alla anda örter när det kommer till örtkyckling. Så, här bjuder jag på en lättlagad vardagsrätt med kyckling och basilika som är lätt att älska för hela familjen. Det faktum att rätten knappt kräver någon ansträngning alls gör den dessutom ännu mer tilltalade att skriva upp på matsedeln! 
 

Gratinerad kyckling i basilikasås

 
 4 portioner
 • 4 kycklingfiléer
 • 2 tomater
 • ca 2 dl riven ost
 • 5 dl matlagningsgrädde
 • 1 kycklingbuljongtärning
 • 2 msk torkad basilika
 • salt och svartpeppar
 
 1. Häll ner matlagningsgrädde i en kastrull och smula ner buljongtärningen. 
 2. Koka upp och rör ner basilikan, låt koka någon minut. 
 3. Smaka av såsen med salt och peppar.
 4. Bryn kycklingfiléerna så de får fin färg.
 5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
 6. Krydda lätt med salt och peppar.
 7. Häll basilikasåsen över kycklingen.
 8. Skiva tomaterna och lägg tomatskivorna på kycklingfiléerna.
 9. Toppa med riven ost.
 10. Tillaga i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, tills kycklingen är genomstekt och osten fått en fin gyllene färg.
 
Servera exempelvis tillsammans med pasta, ris eller potatis och lite stekta grönsaker.