Powered by Jasper Roberts - Blog

Ugnsbakad pestolax med citron

Hej allesammans, och en riktigt trevlig första april till er!
 
Idag är andra vårmånaden här, och ja, det börjar definitivt kännas som vår, det kan jag inte neka, och den känslan är verkligen helt fantastiskt underbar! Det blir varmare och varmare om dagarna, och man får se mer och mer av solen. För att inte prata om det underbara fågelkvitter som möter mig varje morgon när jag går utanför dörren nu! Ja, nu stundar mitt absoluta favorit halvår igen! 
 
Helgen som gick skulle kantats av både middag hemma hos vänner, och kusinkalas, men det blev inte av något av det. Vi fick nämligen hämta hem dottern från skolan i fredags förmiddag då hon blivit magsjuk... Precis när man tänkte att den tiden på året kanske äntligen var förbi för i år. Nej då, så hon har legat i helgen den stackarn. 
Jag och sonen flydde huset en sväng i lördags dock och passade på att mysa lite tillsammans bara vi. Vi åkte och shoppade en ny vårjacka till honom, och sen passade vi så klart på att stanna till på favoritcaféet för en fika också. Det hör till. Vi avslutade dessutom med en biofilm, bara han och jag, och det var jättemysigt att bara kunna ägna honom hundra procent. 
 
Denna veckan då? Jo, den är lika fullspäckad som alla mina veckor numera. Förutom spännande möte på jobbet och det numera sedavaniga fotbolls- och gymnastiskskjutsningarna så är det styrelsemöte för gymnastikföreningen och ännu mer resande. Förra veckan spenderade jag dagar i Malmö, och denna veckan ska jag avsluta veckan med en tvådagars vistelse i Stockholm med jobbet. Det ska bli riktigt trevligt verkligen! 
 
När man har så fullspäckade dagar så gäller det att vardagspusslet går ihop, och för att pussla så enkelt och smärtfritt som möjligt, ja ,då är planering verkligen a och o. När det kommer till middagsmaten så försöker jag planera i alla fall en vecka framåt, och det förenklar minst sagt vardagen. Har man dessutom en bred repertoar av sanbblagad mat, som smakar fantastikt, ja, då behöver det inte kännas som man bara ställer fram halvbra mat på middagsbordet. 
Fisk är något vi försöker äta minst en gång i veckan här hemma, och alla tycker om det i vår familj som tur väl är. Lax i ugnen är snabblagad, god och bra mat för både vuxna och barn, och man kan ju variera smaksättning helt efter eget tycke. Något som alltid går hem här hemma är kombinationen basilikapesto och citron. Oslagbart helt enkelt! 
 

Ugnsbakad pestolax med citron

 
 4 portioner
 
 • 4 laxfiléer
 • 4-6 msk basilikapesto
 • 2 msk dill
 • 2 citroner
 • salt och svartpeppar
 
 1. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
 2. Pressa över saften från en av citronerna över fisken.
 3. Bred ut peston på laxfiléerna.
 4. Skär den andra citronen i skivor och lägg uppepå fisken.
 5. Strö över dillen, och krydda med salt och peppar.
 6. Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter, tills fisken är färdig. 
 
Servera exempelvis med potatismos eller kokt potatis och en fräsch grönsallad.
 
 
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: