Powered by Jasper Roberts - Blog

Majbullar med vaniljkräm

Glad 1a Maj!
 
Ja, varmt välkommen maj månad säger jag! Våren är här för att stanna, och det är alldeles underbart verkligen, som jag längtat och längtat och längtat. Idag är vi ju dessutom lediga så här mitt i veckan, vilket verkligen inte är att förringa. Underbart! 
Personligen har jag varit sjuk i en veckas tid nu dock och inte kunnat njuta av vårens intåg lika mycket som jag kanske skulle viljat. Jag blev sjuk i feber och förkylning utan dess like i början på förra veckan, och när jag äntligen tänkte att jag var på bättringsvägen så gick jag och drog på min en ögoninflammation... Suck liksom. Nåja, det börjar äntligen gå åt rätt håll i alla fall då febern är borta igen och ögat börjar även det bli lite bättre. Förkylningen hänger tyvärr i ännu, men den ger väl sig med tiden den också hoppas jag. 
I hegen som gick, medan jag trodde att febern var borta, innan ögoninflammationen slog till, passade jag på att trotsa förkylningen lite för att njuta av sol, god mat och trevligt sällskap på vår lokala reastaurang. Mycket, mycket trevligt verkligen, och något jag hoppas vi kan få till snart igen. Dessutom, sitta ute, kan vi prata om det en liten stund? Ja, alla som känner mig vet att uteserveringar är något av det absolut bästa jag vet, och en av de många anledningar till att jag verkligen älskar, älskar, älskar våren och sommaren! Att sitta ute i solen med härigt sällskap i timmar och bara prata och njuta, det är grejer det. 
 
Igår var det ju valborgsmässoafton, men det blev inget majbål för vår del. Det råder eldningsförbud i länet, och dessutom är jag fortfarande inte helt pigg, så det var nog lika bra det. Vi hade bjudit hem bästa vännerna på grillmiddag sedan tidigare, så de kom hit i alla fall, och grillade det gjorde vi. Kotletter, potatisgratäng, sparris och majskolvar - sommar på en tallrik mina vänner, och gott var det! 
Jag passade även på att baka lite bullar dagen till ära, som jag bjöd på eftergrillmiddagen. Jag hittade inspiration till formen på bullarna inne hos Cookies and Sweets och bakade dem på min välbeprövade vetedeg. Det blev lite mer än 40 bullar, och efter gästerna hade gått så fanns det bara 12 bullar kvar... Jag skulle nog vilja säga att det är ett bra betyg om något, haha! De passar perfekt att fira 1 maj med idag - majblomsbullar!
 

Majbullar med vaniljkräm

 
 
ca 45 bullar
 
Vetedeg:
 • 150 gram margarin
 • 5 dl mjölk
 • 50 gram torrjäst
 • 0,5 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 2 tsk kardemumma
 • ca 1,3 liter vetemjöl
 
Fyllning och pensling:
 • ca 4 dl vaniljkräm
 • 1 dl socker
 • 0,5 dl vatten
 
 1. Värm mjölken och margarinet tillsammans tills det uppnår ca 40-45 grader. 
 2. Blanda samman vetemjöl, socker, salt, torrjäst och kardemumma i en stor degbunke. 
 3. Tillsätt degvätskan och knåda samman till en smidig deg.
 4. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
 5. Rör samman vaniljkräm medan degen jäser.
 6. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och knåda den smidig. 
 7. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje deg till en rektangulär kaka. 
 8. Stansa ut rundlar med hjälp av ett kakmått. Vik ihop rundlarna först på mitten och nyp sedan ihop kanterna för att forma "blomblad".
 9. Sätt ihop 5 stycken "blomblad" för att forma en blomma, och nyp ihop blomman i mitten.
 10. Låt bullarna jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
 11. Koka vattnet till penslingen och rör samman med socker till en jämn sockerlag medan bullarna jäser.
 12. Spritsa ut en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle.
 13. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 7-8 minuter tills de får fin färg.
 14. Pensla bullarna med sockerlagen direkt de kommer ut ur ugnen. 
 
 
 
Har ni familj, vänner eller bara en god bekant som har mjölkproteinallergi, eller är glutenintolerant? Klicka hem ett alldeles eget ex av min nya färgglada bakbok för barn, som passar hela familjen! Du hittar den här: 
#1 - - Ingela:

ÅÅÅÅH vilka fantastiskt söta bullar <3
de måste jag baka och bjuda på på jobbet då kommer de bli såååå imponerade.
Så kommer de fråga om min son bakat :-)

Jag är liiiite "snål" när jag bakar sånt som är omständigt och tar tid som tex bullar så vill jag inte "slösa bort" dem (läs bjuda bort dem) så där så allt bara är borta i ett naffs.
Medan andrakollegor (bbrukar kalla dem feaders ;-) ) Bakar och bakar och bjude... fast de uppskattar väl responsen och glädjen från oss som äter så gärna så de lever på det och bjuder och bjuder på det mer tjusiga bakverket än det andra :-)

Detta måste jag iaf prova.

Krya på dig en hel massa hoppas du är ork igen.

/Ingela